Κόσμος

Κι άλλες εξουσίες για τον «σουλτάνο» Ερντογάν, ενώ συνεχίζεται το πογκρόμ κατά αντιφρονούντων

Η τουρκική κυβέρνηση θα ζητήσει την ερχόμενη άνοιξη τη λαϊκή ετυμηγορία για ένα νέο σύνταγμα, που θα προβλέπει ενισχυμένες εξουσίες για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το δημοψήφισμα θα γίνει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, το αργότερο πάντως τον ερχόμενο Μ;άιο, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουρετίν Τζανικλί στο τουρκικό δίκτυο A Haber TV . To σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα προς ψήφιση στην τουρκική εθνοσυνέλευση κι αναμένεται να εγκριθεί με την υποστήριξη των βουλευτών του εθνικιστικού κόμματος MHP του Μπαχτσελί.

Για να εγκριθούν αλλαγές στο Σύνταγμα από την Εθνοσυνέλευση απαιτούνται τουλάχιστον 330 «ναι» σε σύνολο 550 μελών. Το κυβερνών AKP έχει 316 βουλευτές και το MHP έχει 39. Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αντιτίθεται στο προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης της Τουρκίας, ενώ κατά των αλλαγώ έχει ταχθεί και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Παράλληλα ο Τζανικλί απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δείχνοντας στο 2019 -οπότε λήγει και η θητεία του Ερντογάν- για κοινή κοινοβουλευτική και προεδρική κάλπη.

Στο μεταξύ το πογκρόμ κατά των φερόμενων ως υποστηρικτών του αποτυχημένου πραξικοπήματος συνεχίζεται με τη σύλληψη σήμερα άλλων 87 ατόμων, μεταξύ των οποίων και καθηγητές που σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

cartoon2jpg-master675

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ