Κόσμος

Κατατέθηκε το σχέδιο για προεδρική δημοκρατία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση

Το κυβερνών, ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας κατέθεσε το Σάββατο το απόγευμα το σχέδιο μετατροπής του πολιτεύματος από προεδρευόμενη σε προεδρική δημοκρατία.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατάργηση του θεσμού του πρωθυπουργού, με τις εκτελεστικές του αρμοδιότητες να περνούν στον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος θα είναι ταυτόχρονα αρχηγός κράτους και κυβέρνησης, κατά το πρότυπο των ΗΠΑ.

Επιτρέπεται ακόμη στον πρόεδρο της Τουρκίας να έχει κομματική ένταξη και ταυτότητα, η θητεία του ορίζεται στα πέντε χρόνια, με δυνατότητα μίας ανανέωσης θητείας, ενώ αποσυνδέεται η κυβέρνηση από την ανάγκη ψήφου εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση.

Το σχέδιο, το οποίο αναμένεται να υποστηριχθεί, πέραν του AKP και από το εθνικιστικό, ακροδεξιό κεμαλικό MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βρίσκει αντίθετη την κεντροαριστερή, κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση (CHP), καθώς και το φιλοκουρδικό, αριστερό HDP.

Εάν το σχέδιο λάβει τουλάχιστον 330 εκ των 550 ψήφων στην Εθνοσυνέλευση, θα τεθεί σε δημοψήφισμα την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2017.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ