Κοινωνία

Κακοκαιρία εφάμιλλη εκείνης του 1981: «Λευκή Νύχτα» έρχεται απόψε στην Αττική - Ποιες περιοχές θα πληγούν έντονα από την κακοκαιρία - Οι τελευταίες προγνώσεις

«Λευκή νύχτα» έρχεται απόψε για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά και για την Αττική. Η επέλαση του χιονιά αναμένεται από τις επόμενες ώρες, ενώ ήδη στην Πάρνηθα, αλλά και την Πεντέλη τα πάντα έχουν καλυφθεί από το πέπλο του χιονιού.

Τις επόμενες 48 ώρες ο χειμώνας αναμένεται να δείξει τα δόντια του κυρίως στην Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια και την Πελοπόννησο. Οι υπηρεσίες των περιφερειών και των δήμων δηλώνουν ετοιμότητα για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν, ενώ την ίδια ώρα οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, αφού είναι πολύ πιθανό να υπάρξει παγετός. Ήδη, στην Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω η κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει διακοπεί.

Μάλιστα, όπως λέει στο protothema.gr ο μετεωρολόγος του Αστεροσκοπείου οι κάτοικοι των Βορείων και των Βορειοανατολικών προαστίων θα ξυπνήσουν με το χιόνι να φτάνει ακόμη και τα 15 εκατοστά! Μάλιστα, συγκρίνει την τωρινή κακοκαιρία με εκείνη που είχε πλήξει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Αττική το 1981.

Σύμφωνα με το meteo.gr η κακοκαιρία οφείλεται στην εισβολή πολύ ψυχρών αέριων μαζών στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Αυτό σε συνδυασμό με την κατεύθυνσή τους από βορρά προς νότο κατά τη διάρκεια της αποψινής νύχτας θα έχει ως αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα και τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρο-ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, αλλά και των νησιών του Αιγαίου έως περίπου το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα αύριο. Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, ενώ παγετός αναμένεται κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, όπως αναφέρονται στο meteo.gr:

Την Πέμπτη περιμένουμε χιονοπτώσεις στην Ανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία - Πήλιο) και κυρίως στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα τις πρωινές ώρες. Στο υπόλοιπο Αιγαίο θα εκδηλωθούν χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά τμήματα των νησιών και πρόσκαιρα σε παραθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης. Τα φαινόμενα στις προαναφερόμενες νησιωτικές περιοχές ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρά. Τα φαινόμενα τις μεσημεριανές ώρες πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, με γρήγορη στροφή σε βόρειους ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία, με εξαίρεση τη Δυτική Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα που θα φτάσει τους 7-8 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 4-5 βαθμούς Κελσίου, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά.

Την Παρασκευή αναμένονται παροδικές χιονοπτώσεις σε Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Εύβοια, Βορειοανατολική Πελοπόννησο, κυρίως τις πρωινές ώρες, ενώ χιονόνερο ή παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα νησιά του Αιγαίου, με τοπικές καταιγίδες στην Κρήτη. Τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένονται εκ νέου φαινόμενα στις προαναφερόμενες περιοχές, αλλά και στις Σποράδες, Μαγνησία (Πήλιο). Οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις 7-8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία στη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τους 7-8 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 3-4 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κατά τόπους στα βόρεια ολικός (αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, το Σάββατο παραμονή της Πρωτοχρονιάς και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πρωτοχρονιάς αναμένεται να επικρατήσουν παρόμοιες καιρικές συνθήκες, με μικρότερη όμως ένταση.
Οδηγίες αυτοπροστασίας για τους πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Η Περιφέρεια Αττικής

Σε πλήρη ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που προβλέπεται ότι θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την ΕΜΥ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν τεθεί σε επιφυλακή και είναι έτοιμες να συνδράμουν με τα διαθέσιμα μέσα, στα οποία περιλαμβάνονται εικοσιπέντε εκχιονιστικά μηχανήματα, δέκα φορτωτές και δύο γερανοί ρυμούλκησης οχημάτων, ενώ ανάλογα με την ένταση των φαινομένων δύναται να ενισχυθούν και από άλλα μηχανήματα.

Παράλληλα, η Περιφέρεια αναφέρει ότι διαθέτει επαρκή ποσότητα άλατος που είναι αποθηκευμένη σε διάφορα σημεία, για τυχόν ανάγκες που θα παρουσιαστούν στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...