Πολιτική

Καθηγητής του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 30 εκλέκτορες σκέφτονται να μπλοκάρουν την εκλογή Τραμπ

Τουλάχιστον 30 Ρεπουμπλικανοί εκλέκτορες επιθυμούν να αθετήσουν τον όρκο τους και να ψηφίσουν κατά του Τραμπ, προκειμένου να μπλοκάρουν την εκλογή του στο υψηλότερο αξίωμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με καθηγητή Νομικής του Χάρβαρτ, γράφει ο Independent.

O Larry Lessig, που πήρε μέρος για μικρό χρονικό διάστημα στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2016, προσφέρει νομική υποστήριξη σε εκλέκτορες που επιθυμούν να ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους και να απορρίψουν την εντολή που τους δίνει η πολιτεία τους.

Οι περισσότερες πολιτείες υποχρεώνουν τους εκλέκτορες να στηρίζουν τον υποψήφιο που κέρδισε τη λαϊκή ψήφο στην πολιτεία, αλλά ο Lessig υποστηρίζει ότι υπάρχει προηγούμενο με βάση το Σύνταγμα, που δίνει το δικαίωμα στους εκλέκτορες να εξασκήσουν το δικαίωμά τους με μη κομματικά κριτήρια.

Μέχρι αυτή την ώρα μόνο ένας ρεπουμπλικανός εκλέκτορας ο Chris Suprum από το Τέξας έχει πει δημόσια ότι δεν θα στηρίξει τον Τραμπ, τονίζοντας ότι δεν είναι κατάλληλος για το αξίωμα.

Αλλά μιλώντας στο MSNBC, ο Lessig είπε ότι υπάρχουν κι άλλοι και εάν ο αριθμός πλησιάσει τους 37, θα δημιουργηθεί μία πολύ ενδιαφέρουσα δυναμική.

«Σύμφωνα με πληροφορίες από τους ρεπουμπλικανούς εκλέκτορες, πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20 που σκέφτονται να καταψηφίσουν τον Τραμπ, κάποιοι λένε ότι μπορεί να είναι και 30- αλλά σίγουρα μπορώ να πω ότι είναι τουλάχιστον 20» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Από τη στιγμή που ο Τραμπ είναι περισσότερες από 2,8 εκατ. ψήφους πίσω από την Κλίντον, αλλά είχε μία καθαρή νίκη στο εκλεκτορικό σώμα, οι περισσότεροι θεωρούν ότι απλά πρέπει να επικυρωθεί η νίκη του. Ωστόσο, ο καθηγητής υποστηρίζει ότι ο θεσμός δεν δημιουργήθηκε από τους πατέρες του έθνους για να αποτελεί ένα ακόμη γρανάζι στο σύστημα, αλλά έχει περιγραφεί ως ένα «φρένο ασφαλείας στη διαδικασία επιλογής προέδρου».

«Οι εκλέκτορες έχουν μία ηθική υποχρέωση από τη στιγμή που δίνουν τον όρκο να ψηφίσουν τον υποψήφιο που έβγαλε η κάλπη της πολιτείας, εκτός εάν υπάρχει ένας ανώτερος ηθικός σκοπός για να μην ψηφίσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η αποτυχία ενός υποψηφίου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μπορεί να είναι ένας λόγος» αναφέρει ο καθηγητής.

Ποτέ στην ιστορία των εκλογών των ΗΠΑ δεν έχει συμβεί το εκλεκτορικό σώμα να μπλοκάρει την εκλογή ενός προέδρου. Το 1808 ήταν η χρονιά που παρατηρήθηκαν οι περισσότερες αρνήσεις εκλεκτόρων να στηρίξουν τον James Madison, αλλά οι έξι αρνήσεις δεν ήταν αρκετές για να μπλοκάρουν την εκλογή του.

Εάν 37 εκλέκτορες τελικά αποφασίσουν να καταψηφίσουν τον Τραμπ θα υπάρχει ακόμη δρόμος για να μπλοκαριστεί η εκλογή του. Εάν ο Τραμπ δεν συγκεντρώσει τους απαιτούμενους 270 εκλέκτορες τότε σύμφωνα με το Σύνταγμα την απόφαση την λαμβάνει το Κογκρέσο.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ