Κόσμος

Η CSU πιέζει την Μέρκελ μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

Λίγες ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο το Χριστιανοικοινωνικό Κόμμα δεν δίστασε να ασκήσει κριτική την πολιτική της Μέρκελ για το προσφυγικό. Η αντιπολίτευση του επιρρίπτει μικροπολιτικά συμφέροντα.

Στην πραγματικότητα ο Χορστ Ζεεχόφερ δεν θα έπρεπε να πει τίποτα. Θα μπορούσε απλά να σωπάσει. Στην αρχή ενός υπουργικού συμβουλίου συνηθίζεται οι κάμερες να παίρνουν κάποια πρώτα στιγμιότυπα, χωρίς όμως αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας να ανακοινώσει κάτι επίσημο. Και όμως 14 ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, ο πρόεδρος των Χριστιανοικοινωνιστών ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει.

«Οφείλουμε στα θύματα, στους συγγενείς τους και σε όλο τον κόσμο να ξανασκεφθούμε την πολιτική μας στο προσφυγικό και στα θέματα ασφαλείας.» Με αυτή τη δήλωση εννοεί στην πραγματικότητα την προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ.

Οι δηλώσεις του σχολιάστηκαν ευρέως τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στα κοινωνικά δίκτυα και επικρίθηκαν διότι υπάρχει η υπόνοια πως η CSU ήθελε να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Ο Ζεεχόφερ όμως αμύνεται και δηλώνει πως δεν υπάρχει φθηνή πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τα λεγόμενά του.

Γεγονός όμως παραμένει ότι μια ημέρα μετά τα φοβερά γεγονότα στο Βερολίνο, η CSU δεν έχασε χρόνο για να ασκήσει δριμεία κριτική στην προσφυγική πολιτική της Μέρκελ.

Στόχος να καμφθεί η άνοδος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, πριν από μια έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών Γιόαχιμ Χέρμαν δήλωσε πως «πρέπει να επανεξετάσουμε ολόκληρο το σύστημα. Πως είναι δυνατόν να ζουν άνθρωποι στη χώρα χωρίς να είναι ξεκάθαρο από πού προέρχονται και πόσο χρονών είναι». Και ο υπουργός Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ συμπλήρωσε πως «το κράτος θα πρέπει να ανακτήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα και να μην ασκεί ελέγχους μόνο στα σύνορα αλλά και στις πλατείες και στους δρόμους της χώρας».

Την ώρα που ο Ζέντερ έκανε αυτές τις δηλώσεις, η κατάσταση στο Μόναχο ήταν ήσυχη. Δεν επικρατούσε ούτε φόβος ούτε πανικός. Μια ειδική ομάδα εργασίας πάντως έχει αναλάβει να προχωρήσει σε προτάσεις με στόχο «τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και τον περιορισμό των μεταναστών». Και οι προτάσεις αυτές έγιναν σε μια στιγμή που δεν ήταν τίποτα γνωστό για την ταυτότητα του δράστη. Αλλά ακόμα κι αν τεθεί όριο στον αριθμό των μεταναστών που θα έλθουν στη χώρα αυτό πως μπορεί να παρεμποδίσει τρομοκρατικά χτυπήματα στο μέλλον;

Την ώρα που οι υποστηρικτές των Χριστιανοκοινωνιστών υποστηρίζουν ότι ο Ζεεχόφερ είναι ο μοναδικός που λέει τα πράγματα με το όνομά τους, η κριτική από την αντιπολίτευση εντείνεται. Στόχος του Ζεεχόφερ είναι να ξεπεράσει την Εναλλακτική για τη Γερμανία. Άλλωστε, εκλογές έρχονται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ