Αρχείο

"Επιστολή" της KGB στην Ιαπωνία: Η "πλάκα" στους Ιάπωνες για τις Κουρίλες Νήσους δια στόματος Β.Πούτιν (βίντεο)

του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Ο Β. Πούτιν έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα προς την Ιαπωνία, καθώς το περιστατικό που συνέβη στο Κρεμλινο μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Ο Πούτιν έδειξε ποιος έχει το πάνω χέρι και το Τόκυο πρέπει να καταλάβει πως είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις την Μόσχα και τον Πούτιν.

Οι δύο χώρες έχουν μία μεγάλη κόντρα τα τεέυταία χρόνια και πολλές φορές έχουν οδηγηθεί στα άκρα.

Οι Κουρίλες Νήσοι είναι ένα αγκάθι στις σχέσεις της Ρωσίας και της Ιαπωνίας. Οι Κουρίλες νήσοι, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα που εκτείνεται σε μήκος 1.200 περίπου χιλιομέτρων, από το Χοκάιντο της Ιαπωνίας μέχρι την χερσόνησο Καμτσάτκα της Σιβηρίας, χωρίζουν την Οχοτσκική θάλασσα από τον βόρειο Ειρηνικό. Ανήκουν στην ρωσική περιφέρεια Σαχαλίν.

Τα τέσσερα επίμαχα νησιά ανήκουν στην δικαιοδοσία της Ρωσίας, καθώς προσαρτήθηκαν από τον στρατό της Σοβιετικής Ένωσης στο τέλος του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Εντούτοις η Ιαπωνία τα διεκδικεί καθώς μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο της ανήκαν, σύμφωνα με διμερή σύμβαση για τις εμπορικές συναλλαγές και τα σύνορα του 1855.

H Περιφέρεια της Σαχαλίνης αποτελείται από τη νήσο Σαχαλίνη και τις Κουρίλες Νήσους. Πρωτεύουσά της είναι το Γιούζνο Σαχαλίνσκ με πληθυσμό 175.000 κατοίκους.

Η νήσος Σαχαλίνη κατοικήθηκε αρχικά από Ιάπωνες αλιείς. Το 1853 έφθασαν οι πρώτοι Ρώσοι που κατοίκησαν το βόρειο τμήμα της με συνέπεια το 1855 η νήσος να μοιραστεί μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας. Το 1875 η Ρωσία κατέλαβε ολόκληρη τη νήσο ανταλλάσσοντάς την με τις Κουρίλες νήσους.

Μετά το Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο και τη συνθήκη Πόρτσμουθ (1905) η Ιαπωνία έλαβε το νότιο τμήμα της το οποίο και ονόμασε Καραφούτο. Το 1918 μετά τη Ρωσική Επανάσταση οι Ιάπωνες ανακατέλαβαν ολόκληρη τη νήσο από την οποία όμως αποχώρησαν το 1924, ενώ τον επόμενο χρόνο εκδιώχθηκαν οι Λευκορώσοι από το βόρειο τμήμα της. Το 1945 η Σοβιετική Ένωση με τη λήξη του Β' Π.Π. επανέκτησε το νότιο τμήμα της μαζί με τις Κουρίλες νήσους και οι Ιάπωνες εκδιώχθηκαν οριστικά από τη περιοχή, αν και η Ιαπωνία εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διεκδικεί τέσσερα νησιά από τις Κουρίλες.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2002, η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ρώσικής καταγωγής (84,3%). Ακολουθούν οι Κορεάτες (5,4%) και οι Ουκρανοί (4%).

Έτσι λοιπόν, ο Πούτιν, χρησιμοποίησε ένα σκυλί από την Ιαπωνία για να δείξει ότι μπορεί και να... δαγκώσει η Ρωσία σε ενδεχόμενη πρόκληση που μπορεί να προκαλέσει το Τόκυο.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ από τα ρωσικά δίκτυα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει όλες τις ικανότητές του για να ηρεμήσει το αγαπημένο του σκυλί ράτσας Akita, καθώς ο Yume, αρνήθηκε να... ακολουθήσει το πρωτόκολλο κατά την διάρκεια της επίσκεψης δημοσιογράφων από την Ιαπωνία.

 

https://www.youtube.com/watch?v=zOemaZfcQ5g

 

Ο Yume δόθηκε στον Ρώσο Πρόεδρο από τον κυβερνήτη της επαρχίας Akita πριν τέσσερα χρόνια, ως μία συμβολική χειρονομία ευγνωμοσύνης προς τη Ρωσία, για την βοήθεια που έδωσε μετά τον καταστροφικό σεισμό που έγινε το 2011 στην πόλη Tohoku.

Ο Πρόεδρος Πούτιν είχε να δώσει προγραμματισμένη συνέντευξη σε κανάλι και εφημερίδα της Ιαπωνίας, πριν από την επίσκεψη ορόσημο στο Τόκυο.

Οι δημοσιογράφοι λοιπόν, ζήτησαν να δουν και τον Yume, αλλά όταν άρχισαν τα πρώτα κλικ των φωτογραφιών, το σκυλί άρχισε να γαβγίζει δυνατά.

Ο Πούτιν, ο οποίος κρατούσε το λουρί του σκύλου ατάραχος, κατάφερε να ηρεμήσει τον Yume και αυτό εν συνεχεία αποχώρησε.

''Moυ είπαν πως θέλατε να δείτε τον σκύλο μου, Yume. Όπως μπορείτε να δείτε είναι σε εξαιρετική κατάσταση'', είπε ο Πούτιν

Αμέσως ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος παραδέχθηκε πως φοβήθηκε από το σκυλί, με τον Πούτιν να λέει ''πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εδώ, υπάρχουν φώτα, κάμερες, αλλά είναι ένας σκύλος-φύλακας.''

Πριν την επίσκεψη Πούτιν στο Τόκυο, η Ιαπωνία θέλησε να δώσει ως δώρο και άλλο σκυλί, όμως το Κρεμλίνο αρνήθηκε. Καμία πλευρά δεν έδωσε μια εξήγηση για το λόγο.

Η Ρωσία μπορεί να έχει πολλά ανοικτά μέτωπα, όπως στην Ουκρανία και στη Συρία, όμως σαν παγκόσμια δύναμη, έχει στραμμένο το βλέμμα της και στον Ειρηνικό.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει στις νήσους πυραυλικά συστήματα επάκτιας άμυνας τύπου Bal και Bastion, καθώς επίσης και τα νέας γενιάς μη επανδρωμένα αεροχήματα τύπου Eleron-3.

Επίσης υπάρχουν μονάδες του ρωσικού πυροβολικού στις επίμαχες νήσους, που αριθμεί 3.500 άτομα και που είναι εξοπλισμένη με τανκ Τ-80 και αντιαεροπορικούς πυραύλους Buk M-1. Η Ρωσία έχει κατασκευάσει επίσης ναυτική βάση για υποβρύχια, όπου μπορεί να ελέγχει όλη την Οχοτσκική Θάλασσα.

Οι Ρώσοι έχουν ανακοινώσει επίσης την οικοδόμηση περισσοτέρων από 350 κτιρίων για την κάλυψη στρατιωτικών αναγκών στις νήσους Iturup και Kunashir, τα οποία αποκαλούνται Etorofu και Kunashiri από τους Ιάπωνες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ