Κόσμος

ΕΛΙΑΜΕΠ: Οι αλβανικές προκλήσεις στην Ελλάδα για το θέμα των Τσάμηδων αποτελούν «προϊόν» του τύπου των δύο χωρών!

Ευκαιρία δοθείσης ο αλβανικός τύπος παρουσίασε με μεγάλα γράμματα συνεδρίαση του ινστιτούτου ΕΛΙΑΜΕΠ και υποτιθέμενη δήλωση του κ. Ιωάννη  Αρμακόλα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης περί προώθησης των εθνικιστικών προτύπων στις δύο χώρες δια  μέσω των ΜΜΕ. !!

Ο ίδιος τόνισε συγκεκριμένα « πολλά από τα στερεότυπα και το κακό κλίμα που υπάρχει στους λαούς των δύο χωρών, περνά στους  πολίτες δια μέσω των μέσων ενημέρωσης », τόνισε ο κ. Ιωάννης Αρμακόλας.

«Με μια εθνοκεντρική άποψη, χωρίς  «ισορροπημένες» πληροφορίες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και των δύο χωρών εξακολουθούν να είναι πολύ συντηρητικά, χρησιμοποιώντας εθνικιστικές χορδές με τις οποίες «χαϊδεύουν» τις  αρνητικές φωνές στους Έλληνες στην Αλβανία και στους Αλβανούς  στην Ελλάδα».

Αυτό ήταν ένα από τα κύρια συμπεράσματα της επιστημονικής μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε  σε μια από τις αίθουσες του Πανεπιστημίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Σύμφωνα με τον  ερευνητή  κ. Παναγιώτη Πασχαλίδη , «από το 2014 έχουμε αναπτύξει δύο χρόνια ερευνών  στην ανάλυση 949 άρθρων σε 5 κύριες ελληνικές εφημερίδες, από το αριστερό  φάσμα μέχρι την  δεξιά για τις σχέσεις Αλβανίας και Ελλάδος. Τα σημεία τριβής αντανακλώνται σε  4 κύρια γεγονότα και εκδηλώσεις του τρέχοντος έτους σε σχέση με την Αλβανία, αυτό αφορά την  Ελληνική Προεδρία, το θέμα   "Καρέλη" ( αφορά την δολοφονία Αλβανού φυλακισμένου από σωφρονιστικούς υπαλλήλους μετά την δολοφονία από τον ίδιο άλλου σωφρονιστικού υπαλλήλου), το  εδαφικό θέμα  και ο ποδοσφαιρικός  αγώνας μεταξύ της Σερβίας και  Αλβανίας.

Όλα υποβλήθηκαν σε ανάλυση και διαπιστώθηκε ότι ο αριστερός τύπος έκανε  κριτική κατά του εθνικισμού, ενώ οι δεξιών αποχρώσεων εφημερίδες διατηρούσαν  τα στερεότυπα  της δεκαετίας του '90, αν και υπάρχει μια αποστασιοποίηση από αυτή την προοπτική.

Οι καθηγητές και οι αναλύσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ, για τις σχέσεις Ελλάδος και Αλβανίας κρίνονται τουλάχιστον «επιδερμικές» για άλλους έγκυρους αμυντικούς αναλυτές που γνωρίζοντας σε βάθος όλο το πλέγμα των ελληνοαλβανικών διαφορών , τονίζουν ότι οι «γείτονες» προκαλούν με εθνικιστικά παραληρήματα με χορηγό την Άγκυρα και όχι το αντίθετο.

Τα κύρια θέματα ουσιαστικών διαφορών Ελλάδος και Αλβανίας , αφορούν πρώτον και κύριον την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου και το καθεστώς αυτής της περιοχής,  το οποίο δεν έχει ακόμα «ξεκαθαριστεί» διότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα σύμφωνα με την διακήρυξη του 1914.

Σε αυτό το θέμα εντάσσεται και η προκλητική υφαρπαγή ελληνικής από το αλβανικό κράτος σε παραλίες και χωριά χωρίς καμία  διεθνή νομιμότητα.

Δεύτερο θέμα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στο Ιόνιο και τα συν αυτό κοιτάσματα υδρογονανθράκων, η οποία είναι μετέωρη με ευθύνη όμως της αλβανικής πλευράς. Ζητήματα επί των χερσαίων συνόρων δεν υφίστανται.

Τρίτον,  το θέμα της ταφής χιλιάδων Ελλήνων πολεμιστών της περιόδου 1940-41 σε κοιμητήρια και η χορήγηση  άδειας για την ανεύρεση τους,  70 και πλέον χρόνια μετά την λήξη του πολέμου  χωρίς τα Τίρανα να κάνουν τίποτα .

Τέταρτον το θέμα της αναγραφής σε χάρτες σε  σχολικά βιβλία  συνδέσμους και σε δημόσιες υπηρεσίες,  των εθνικιστικών απαιτήσεων για την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας , η οποία «συμπεριλαμβάνει» και ελληνικά εδάφη.

Πέμπτον , το θέμα των Τσάμηδων, το οποίο εγείρει η αλβανική πλευρά με  κάθε ευκαιρία , το οποίο έχει λήξει με απόφαση δικαστηρίου του κυρίαρχου ελληνικού κράτους κατονομάζοντας  αυτούς ( Τσάμηδες) ως «δοσίλογους συνεργάτες των δυνάμεων κατοχής προξενήσας δεκάδες ειδεχθή εγκλήματα κατά Ελλήνων πολιτών».

Έκτον , η στάση του αλβανικού κράτους στην ορθόδοξη εκκλησία της χώρας , οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και η κατεδάφιση εκκλησιών που υπήρχαν στο αλβανικό έδαφος πριν πατήσουν το πόδι τους οι Αλβανοί από  το μακρινό Καύκασο από όπου προήλθαν το 800 μ.χ.

Όταν λύσουν αυτά τα προβλήματα οι αλβανικές κυβερνήσεις τότε δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών.

 

https://youtu.be/5n3sGMkv88w?t=1

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ