Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ: "Σκάει" η Ιταλία: Έρχονται νέα μέτρα και bail-in στην Ιταλική τράπεζα Monte Paschi - Ο Ματέο Ρέντσι ξεφτιλίζει τον Α.Τσίπρα και η ΕΕ διαλύεται!


"Σκάει" η Ιταλία: Kατά τη διάρκεια συνάντησης του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζο Ματαρέλα, στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, ο Μ.Ρέντσι αναγκάστηκε να "παγώσει¨τη παραίτηση του μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ο Σ.Ματαρέλα του τόνισε πως υπάρχει "κενό" στα έσοδα και η Ιταλία θα πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα αρκετών δισ. ευρώ, είναι ανάγκη να υπάρχει πολιτική ομαλότητα ενώ ένα bail in και κυβέρνηση τεχνοκρατών είναι πολύ κοντά!

Ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος βρίσκεται ένα βήμα πριν την εφαρμογή του bail-in,  με συμμετοχή των μετοχών, των ομολογιούχων ή ακόμη και των καταθετών, στην διάσωση μιας τράπεζας μέσω της επιβολής «κουρέματος».

Η ιταλική κυβέρνηση φέρεται να είναι έτοιμη να προχωρήσει στη διάσωση της αρχαιότερης τράπεζας στον κόσμο, Banca Monte dei Paschi di Siena, με κρατικά κεφάλαια.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα πληγούν εκτός από τους μετόχους και οι κάτοχοι ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης, με αποτέλεσμα να κλονιστεί σημαντικά η εμπιστοσύνη όχι μόνο στον ιταλικό αλλά και στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κάδου.

Ενδεχόμενο «κούρεμα» θα πυροδοτούσε μία σειρά αγωγών κατά της τράπεζας και παράλληλα θα σηματοδοτούσε την αρχή μίας περιόδου έντονης αβεβαιότητας για όλες τις τράπεζες που είτε εμφανίζουν σοβαρά κεφαλαιακά προβλήματα, είτε σκοπεύουν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, όπως για παράδειγμα η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα Unicredit.

Η παραίτηση του Ματέο Ρέντσι είναι βέβαιη. Άλλωστε χτες άφησε σαφείς αιχμές κατά του του Α.Τσίπρα και τον τρόπο που κορόιδεψε το λαό του κάνοντας μια μεγαλειώδη κυβίστηση.

Ο Μ.Ρέντσι στο διάγγελμα του κατήγγειλε τους ηγέτες που χάνουν και προσποιούνται ότι δεν έγινε τίποτα και τόνισε πως "πιστεύω στη Δημοκρατία, γι αυτό και όταν κάποιος χάνει δεν μπορεί απλά να πέσει για ύπνο, περιμένοντας το ξημέρωμα. Πιο ξεκάθαρη αναφορά για τον Α.Τσίπρα δεν θα μπορούσε να γίνει.

Κυκλοφορούν ήδη πολλά ονόματα για τον διάδοχο του Ρέντσι. Επικρατέστεροι θεωρούνται ο νυν υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, στενός συνεργάτης του Ρέντσι, αλλά κι ο πρόεδρος της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.

Το διάγγελμα του Ματέο Ρέντσι:

«Ήταν μια γιορτή της Δημοκρατίας, η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες. Είμαι περήφανος χάριν στο γεγονός ότι δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφραστούν για το σύνταγμα. Ζήτω η Ιταλία που συμμετέχει και πιστεύει στην πολιτική.

Το «ΟΧΙ» κέρδισε ξεκάθαρα. Να συγχαρώ όσους ηγήθηκαν του «ΟΧΙ». Αυτό το στρατόπεδο αναλαμβάνει ευθύνες. Πρέπει να κάνουν πρόταση αναθεώρησης του εκλογικού νόμου. Στους φίλους του «ΝΑΙ» που μοιράστηκαν μαζί μου τις συγκινήσεις, να στείλω μια αγκαλιά, να σας ευχαριστήσω έναν προς έναν.

Δώσαμε μια ευκαιρία αλλαγής, αλλά δεν καταφέραμε να πείσουμε την πλειοψηφία. Κερδίσαμε εκατομμύρια ψήφων, αλλά όχι αρκετές. Γι αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας. Εγώ έχασα, όχι το «ΝΑΙ«».

Όποιος μάχεται για μια ιδέα, δεν μπορεί να χάσει. Προσπαθήσατε ενάντια στον λαϊκισμό, χτυπήσατε τις πόρτες των πολιτών, δεν ζητούσατε απλά δίνατε. Να νιώθετε ικανοποιημένοι. Υπάρχει απογοήτευση, αλλά να νιώθετε περήφανοι.

Το να κάνεις πολιτική ενάντια σε κάποιον είναι εύκολο. Να κάνεις για κάτι, είναι δύσκολο. Μπορεί να χάσει κανείς ένα δημοψήφισμα, αλλά δεν χάνουμε την πίστη ότι αυτή η σημαία εκπροσωπεί τον πολιτισμό, την ομορφιά της χάρας.

Εγώ προσωπικά έχασα. Έχασα και το λέω δυνατά, αν και με δυσκολία, γιατί δεν είμαι μηχανή. Δεν κατάφερα να σας οδηγήσω στη νίκη, αν και έκανα ότι μπορούσα. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με ένα σύστημα που η δημόσια πολιτική να μην αλλάζει. Πιστεύω στη Δημοκρατία, γι αυτό και όταν κάποιος χάνει δεν μπορεί απλά να πέσει για ύπνο, περιμένοντας το ξημέρωμα.

Δεν κλείνει τα μάτια. Βίωσα καταπληκτικές στιγμές σ” αυτό το Μέγαρο. Η σημερινή Δημοκρατία βασίζεται σε κοινοβουλευτικό σύστημα, θέλαμε να απλουστεύσουμε το σύστημα, να μειώσουμε το κόστος.

Δεν μετανιώνουμε. Όταν κερδίζει η Δημοκρατία, ακόμα και με το «ΟΧΙ», καταγράφει την αποφασιστικότητά μας. Σήμερα τελειώνει για μένα ένα κεφάλαιο. Βλέπουμε τους ηγέτες, που μένουν κολλημένοι στις καρέκλες τους όμως εγώ δεν μπορώ.

Αύριο θα μεταβώ στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα δώσω την παραίτησή μου στον πρόεδρο Ματαρέλα».

https://twitter.com/business/status/805677655341211648

https://twitter.com/SkyTG24/status/805643989030498304

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές