Κόσμος

ΕΚΤΑΚΤΟ: Πολεμική σύγκρουση Αζέρων και Αρμενίων με τέσσερις νεκρούς και ένα τραυματία βάζει «φωτιά» στον Καύκασο

Σφοδρότατη πολεμική σύγκρουση πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη στα σύνορα Αρμενίας –Αζερμπαϊτζάν όπου σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες  σε μεθοριακή αψιμαχία, η οποία κινητοποίηση πολλαπλάσιες ένοπλες δυνάμεις εκατέρωθεν.

Συγκεκριμένα σκοτώθηκαν τρεις Αρμένιοι και ένας Αζέρος σε σοβαρή μεθοριακή πολεμική σύγκρουση η οποία δεν έχει "κοπάσει" και θα έχει και συνέχεια. 

Σύμφωνα με τους Αζέρους , αρμενική ομάδα «έπεσε σε ενέδρα καθώς προσπάθησε να παραβιάσει τα σύνορα του  Αζερμπαϊτζάν¨, ανακοίνωσε  το υπουργείο άμυνας στο Μπακού .

«Ο εχθρός υπέστη σοβαρές απώλειες και αναγκάστηκε να υποχωρήσει», ανακοίνωσε  το Αζερμπαϊτζάν .

«Τις πρώτες πρωινές ώρες  το πρωί της Πέμπτης, ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν  επιχείρησαν μια ανατρεπτική εισβολή σε αρμενικό έδαφος» , αντέτεινε με ανακοίνωση  ο εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου άμυνας Artsrun Hovhannisyan.

«Τρεις Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν» σε ανταλλαγή πυροβολισμών κοντά στο αρμενικό χωριό Chinari, είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «μάχες συνεχίζονται, με τις δύο πλευρές να εκτοξεύουν κατά διαστήματα  χειροβομβίδες  με παράλληλη δράση των  ελεύθερων σκοπευτών».

Η τελευταία σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν  ένα από τα πιο αιματηρά περιστατικά  τον Απρίλιο αφήνοντας πίσω  τουλάχιστον 110 νεκρούς και τον Καύκασο στο χείλος του ολοκληρωτικού πολέμου .

Οι συγκρούσεις μεταξύ  Αζερμπαϊτζάν και  Αρμενίας στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει στοιχίσει την ζωή σε  περίπου 30.000 άτομα από τις αρχές του 1990.

Οι δύο πλευρές δεν υπέγραψαν ποτέ συμφωνία ειρήνης παρά την εκεχειρία του 1994, ενώ ανταλλάσσουν  συχνά πυρά σε όλη την έκταση των κοινών χερσαίων συνόρων και κατά μήκος της πρώτης γραμμής.

Η πρόσφατη ρωσική διαμεσολάβηση έδωσε την ευκαιρία για εκεχειρία, αλλά δεν απέδωσε στον πολιτικό τομέα για μόνιμη και σταθερή ειρήνη.

Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ευρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και  δεκαετίες πάνω από την επίμαχη περιοχή, που κατοικείται κυρίως από χριστιανούς  Αρμένιους , αλλά αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως μέρος του μουσουλμανικού Αζερμπαϊτζάν.

«Μια περαιτέρω κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, και σε ένα ολοκληρωτικό πόλεμο» , δήλωσε  παλαιότερα ο Αρμένιος πρόεδρος  Σαργκσιάν σε μια συνάντηση με έναν απεσταλμένο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Υπενθυμίζουμε το άρθρο στο pentapostagma.gr με τίτλο: (Το Ισραήλ προετοιμάζει το Αζερμπαϊτζάν για ένα «Μεγάλο Πόλεμο»), στο οποίο αναφέραμε ότι το  Ισραήλ «χτίζει» ένα νέο σύστημα συμμαχιών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Η σιωπηρή πολιτική συμμαχία με τις εθνοτικές κοινότητες στην Μέση Ανατολή,  επιτρέπει στο εβραϊκό κράτος όχι μόνο να λύσει το πρόβλημα της ενεργειακής του ασφάλειας, αλλά και  να εξισορροπήσει την θέση του  στον αραβικό κόσμο.

Όσον αφορά την κόντρα του  με το Ιράν,  από την πλευρά του Ισραήλ, «εισέρχεται»  στο παιχνίδι και το Αζερμπαϊτζάν.

Στο Αζερμπαϊτζάν υπάρχουν αρκετοί λόγοι για μια συμμαχία με το εβραϊκό κράτος:

1) Η  κοινή «συγκράτηση» του Ιράν (με το βλέμμα στραμμένο στο ιρανικό Αζερμπαϊτζάν)

2) πρόσβαση στην ισραηλινή  υψηλή στρατιωτική τεχνολογία

3) «Έλεγχος» της αρμενικής διασποράς στην Αμερική από το εβραϊκό λόμπι.

Το Ισραήλ προετοιμάζει το Αζερμπαϊτζάν για έναν Μεγάλο Πόλεμο, με  μεγάλο βραβείο όχι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και το Ιράν, αλλά την ίδια την  Τουρκία.!!

https://youtu.be/cOoD81b-t98?t=1

https://youtu.be/uzD81Y_oOek

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...