Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ελληνοαμερικανός μεταξύ των ηγετών του ISIS - Η Ελλάδα εν δυνάμει στόχος των τζιχαντιστών - Ξεσηκώνονται οι οπαδοί του FSA στην Ελλάδα - Δραματικές εξελίξεις

Ένας Αμερικανός ελληνικής καταγωγής, ονόματι Τζων Γεωργελάς, συγκαταλέγεται μεταξύ των ηγετικών φυσιογνωμιών του ISIS, χρησιμοποιώντας το όνομα Γιαχία Αμπού Χασάν, αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμα του The Atlantic, με τίτλο «The American Leader in the Islamic State».

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Γκρέιαμ Γουντ, ο Μουσά Τσεραντόνιο, Αυστραλός προσήλυτος που αποτέλεσε ανεπίσημο πνευματικό οδηγό πολλών αγγλόφωνων μελών της οργάνωσης (έχει φυλακιστεί επειδή προσπάθησε να μεταβεί στην περιοχή υπό τον έλεγχο του ISIS), ο Γιαχία, δάσκαλός του, ήταν αφοσιωμένος στην ιδέα του «Χαλιφάτου» και είχε γνώσεις πρωτοφανούς έκτασης πάνω στον Ισλαμικό νόμο και την αραβική γλώσσα και γραμματεία. Έχοντας τον σεβασμό των τζιχαντιστών στη Συρία, στις αρχές του 2014 άσκησε πιέσεις για την ανακήρυξη «χαλιφάτου», καθώβς οι προϋποθέσεις καλύπτονταν. Ο ίδιος, όπως αναφέρεται, είχε πολύ στενές σχέσεις με τον Αμπού Μοχάμαντ αλ Αντνανί, εκπρόσωπο, στρατηγιστή και επικεφαλής τρομοκρατικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό της οργάνωσης- μάλιστα, ο Γιαχία και οι ακόλουθοί του ήταν έτοιμοι να κηρύξουν πόλεμο στον αλ Μπαγκντάντι αν αργούσε να το κάνει (εν τέλει o αλ Μπαγκντάντι το έκανε).

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, η έρευνα έδειξε πως επρόκειτο για μια φιγούρα με τεράστιες γνώσεις στην αραβική γλώσσα και την ισλαμική ιστορία, κάτι που είναι εντυπωσιακό δεδομένου του ότι επρόκειτο για αγγλόφωνο προσήλυτο. Το κήρυγμά του ήταν ιδιαίτερα σκληροπυρηνικό από κάθε άποψη, και ο ίδιος είχε υιοθετήσει το όνομα «Γιαχία της Ρωμαϊκής Θάλασσας» (Μεσογείου). Σύμφωνα με βιογραφία του που βρέθηκε σε ιστοσελίδα (συνόδευε μια εικόνα ενός γενειοφόρου, διοπτροφόρου άνδρα με καλάσνικοφ), η καταγωγή του ήταν από την Κρήτη, είχε γεννηθεί κατά το 1983-1984 και μεγαλώσει ως χριστιανός, ενώ διέμενε στο Χαλέπι, έχοντας ταξιδέψει πολύ από την στροφή του στο Ισλάμ (και συγκεκριμένα στη «σχολή» του Νταχιρισμού) το 2001-2002 και μετά.

Πριν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, ο Γιάχια θέλησε να μάθει περισσότερα για την ελληνική ορθοδοξία, ωστόσο, αργότερα έκανε τη δική του «επανάστασή» του, με χρήση ουσιών. Κάποια στιγμή, το 2001 (πριν τη Γιορτή των Ευχαριστιών, λίγο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου) προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ. Λίγο αργότερα, ενημέρωσε τους δικούς τους πως βρίσκεται στη Δαμασκό, όπου μάθαινε αραβικά.

Το 2003 στο Λονδίνο, συναντήθηκε με τη γυναίκα του Τάνια, την οποία είχε γνωρίσει online και επέστρεψαν στο Τέξας. Πλούσιοι Αραβες χρηματοδότησαν τις μελέτες του στο Ισλάμ. Το ζευγάρι, που δέθηκε εξαιτίας και των παρόμοιων παιδικών βιωμάτων, επιδιδόταν σε συστηματική χρήση ναρκωτικών.

Όσον αφορά στον Γιαχία, έμεινε στη Συρία και εκπαιδεύτηκε στα όπλα σε ομάδα που ανήκε στο ISIS κοντά στο Χαλέπι. Εκεί πολέμησε και τραυματίστηκε σοβαρά τον Απρίλιο του 2014. Νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο στην Τουρκία και μετά γύρισε στη Συρία, όπου τον φρόντισε ο Αυστραλός τζιχαντιστής Άλαν Μπρούκμαν. Κάποια στιγμή αιχμαλωτίστηκε από τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό», αλλά απελευθερώθηκε. Στα μέσα του 2015 πήγε στην «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου» (Ράκα). Λόγω του τραύματός του στην πλάτη και των γνώσεών του, αξιοποιήθηκε ως λόγιος και εκπρόσωπος.

Τώρα, όπως αναφέρεται, είναι ο επικεφαλής παραγωγός αγγλόφωνης προπαγάνδας του ISIS και βασικός συντάκτης των περιοδικών της οργάνωσης, Dabiq και Rumiyah. Θεωρείται πως ενδεχομένως να έχει αναλάβει επίσης τα καθήκοντα του αλ Αντνανί, μετά τον θάνατό του: Το όνομα που ανακοινώθηκε, Αμπού αλ Χασάν αλ Μουτζαχίρ θεωρείται πως είναι ενεργό ψευδώνυμο του Τζων Γεωργελά.

Οι γονείς του είπαν στον αρθρογράφο πως ο γιος τους μεγάλωσε σε μια εύπορη οικογένεια, ωστόσο, ήταν ένας εκ των αδύναμων μαθητών και ένα παιδί που επηρεαζόταν εύκολα από τα μεγαλύτερα.

«Είναι κάποιος που δεν αναγνωρίζω πια», δήλωσε ο πατέρας του Τιμ. «Δεν ψάχνω αυτό που κάνει ή πώς είναι, γιατί είμαι σίγουρος πως δεν θα μου κάνει διαφορά», πρόσθεσε.

Από τον γιο τους έχουν να ακούσουν νέα από το 2014 και το μόνο που τους απομένει είναι τα τέσσερα τους εγγόνια, τα οποία και φροντίζουν. Τα παιδιά έφτασαν με τη μητέρα τους από τη Συρία το 2013, η οποία τον εγκατέλειψε τον Γιάχια. Πλέον, ζει χωριστά από τα πεθερικά τους, τα οποία επισκέπτονται τα παιδιά κάθε σαββατοκύριακο.

Πρόκειται βέβαια για μία ανησυχητική κατάσταση, καθώς ελλοχεύει κίνδυνος χτυπήματος στην Ελλάδα. Η ελληνική του καταγωγή δεν σημαίνει κάτι, διότι έχει πλέον απαρνηθεί την πίστη του και την καταγωγή του.

Μην ξεχνάμε πως στην Ελλάδα, ειδικά λόγω της απίστευτης ροής λαθρομεταναστών, υπάρχουν και πυρήνες τζιχαντιστών ανάμεσα, οι οποίοι μάλιστα έχουν κάνει και τα χτυπήματα στην Γαλλία.

Επίσης αξιοπερίεργο είναι και το περιστατικό που έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους ... συγκεντρώθηκαν δεκάδες Σύροι πρόσφυγες, με την πρόθεση να κατευθυνθούν προς το ρωσικό προξενείο, διαμαρτυρόμενοι για τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι και τους θανάτους αμάχων από αυτούς. Στην περιοχή βρίσκονταν και αστυνομικές δυνάμεις.

Στα πλακάτ που κρατούσαν, έγραφαν "Πώς κοιμάστε ενώ το Χαλέπι βομβαρδίζεται", ενώ κρατούσαν και φωτογραφίες παιδιών που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς. Σημειώνεται ότι Σύροι πρόσφυγες είχαν διαμαρτυρηθεί και πάλι στο ρωσικό προξενείο πριν από λίγες μέρες... Πρόκειται σίγουρα για οπαδούς του FSA στην Ελλάδα.

Μία περίεργη ενέργεια, η οποία σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσει τις Αρχές, καθώς το Χαλέπι απελευθερώθηκε.

Μην ξεχνάμε πως η χώρα μας βρίσκετε στη βαθμίδα 2 αναβαθμίζουν το επίπεδο κινδύνου εκδήλωσης τρομοκρατικής ενέργειας από μέλη του ISIS στην Ελλάδα στελέχη μυστικών και αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών ευρωπαϊκών κρατών.

H αύξηση του επιπέδου κινδύνου συμβαίνει λόγων των κλειστών συνόρων και του ενδεχόμενου εγκλωβισμού στρατολογημένων μελών του στη χώρα μας.

Σήμερα, η πιθανότητα εγκλωβισμού κάποιου στρατολογημένου ή «απογοητευμένου» που έλκεται από τις ενέργειες του ISIS προκαλεί κινδύνους δημιουργίας πυρήνα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές