Κόσμος

Διπλωματικό επεισόδιο: Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ κάλεσε σε απολογία τον Τούρκο πρέσβη - Μάζευε ονομάτα που πρόσκεινται στον Γκιουλέν

Διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στην Ολλανία και την Τουρκία, με τον Ολλανδό υπουργό εξωτερικών Μπερτ Κούντερς να καλεί σε απολογία τον πρέσβη της Τουρκίας μετά την αποκάλυψη για έργα και ημέρες υπαλλήλου της πρεσβείας.

Η εφημερίδα Telegraaf δημοσίευσε σήμερα δηλώσεις του Γιουσούφ Ατζάρ του Τούρκου ακολούθου στην Ολλανδία και υπεύθυνου για τις θρησκευτικές υποθέσεις ο οποίος παραδέχθηκε ότι μάζεψε ονόματα συμπαθούντων προς τον Φετουλάχ Γκιουλέν τα οποία στη συνέχεια μεταβίβασε στην κυβέρνηση Ερντογάν. Η έρευνα έγινε μέσω τζαμιών που λειτουργούν από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών υποθέσεων (Diyanet) για πιθανά μέλη του κινήματος Γκιουλέν. Το κίνημα και ο ίδιος ο Γκιουλέν ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ κατηγορούνται ότι κρύβονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

Την περασμένη εβδομάδα στο Hürriyet Daily News είχε δημοσιευτεί άρθρο που έλεγε ότι η τουρκική Diyanet είχε συγκεντρώσει πληροφορίες από ιμάμηδες σε 38 χώρες για τις δράσεις πιθανών υποστηρικτών του Γκιουλέν. Ο ίδιος ο Ατζάρ είπε ότι στην υπόθεση αναμείχθηκε αποκλειστικά ο ίδιος και κανένας άλλος. Πάντως τόσο το ολλανδικό παράρτημα του Diyanet όσο και η τουρκική πρεσβεία αρνούνταν μέχρι πρότινος ότι είχαν συγκεντρωθεί πληροφορίες και διαβιβάστηκαν στον Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης