Αρχείο

Δεος: Το μεγαλειώδες μνημείο του Μεγάλου Αλέξανδρου στην Βουκεφαλία του Πακιστάν συγκινεί εκατομμύρια πολίτες της χώρας (εικόνες, βίντεο)

Είναι  περίπου δυόμιση ώρες με το αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ. Η πλησιέστερη πόλη ονομάζεται Τζαλαλπούρ Σαρίφ, και ανήκει στην επαρχία Jhelum, αλλά πριν από 2300 χρόνια ονομάζονταν Βουκεφαλία , προς τιμή του αλόγου του Μέγα Αλέξανδρου.

Εκεί ευρίσκεται απομακρυσμένο  σήμερα  απομονωμένο ένα μεγαλειώδες μνημείο ότι από εκεί πέρασε ο μέγας  Μακεδόνας στρατηλάτης….. ο  Μέγας Αλέξανδρος.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις και πινακίδες που  οδηγούν ότι  εκεί ευρίσκεται το μνημείο αυτό , επειδή τα δέντρα εμποδίζουν τη θέα.

Οι περισσότεροι ντόπιοι γνωρίζουν για αυτό όπως και για την παρουσία του Ισκαντέρ, τοΝ οποίο μνημονεύουν οι ίδιοι ακόμη και σήμερα τόσες χιλιάδες χρόνια μετά το πραγματικό πέρασμα του από την κοιλάδα του Πεσαβάρ,  και τους ποταμούς της άγριας περιοχής.

 Το μνημείο είναι περίπου 60 τετραγωνικά μέτρα και υπάρχει και ένας φύλακας εκεί.

idaspe

Είναι ένα μεγάλο κτίριο με ένα μείγμα ελληνικής αρχιτεκτονικής. Έχει πολλά δωμάτια και η μικρή μπροστινή στέγη στηρίζεται από οχτώ κιονόκρανα  . Το όλο κατασκεύασμα είναι κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο και το μνημείο αυτό  προσελκύει το μάτι του επισκέπτη από μεγάλη απόσταση.

Τα αετώματα και οι στήλες είναι χαρακτηριστικά ελληνικού τύπου , ενώ  στα αετώματα υπάρχουν απεικονίσεις από μάχες με το αστέρι της Βεργίνας .

Στο κέντρο του μνημείου υπάρχει μια κυλινδρική βάση που διαθέτει μια μαρμάρινη πλάκα με έναν χρωματιστό χάρτη των εδαφών και της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο Αλέξανδρος ίδρυσε την πόλη  αυτή στην περιοχή και την ονόμασε Βουκεφαλία λόγω του αλόγου του Βουκεφάλα που αγαπούσε υπερβολικά.

Η πόλη απέκτησε αργότερα το όνομα  Girjakh και τελικά ονομάστηκε Jalapur από ηγεμόνα της Malik Darwesh Khan Janjua προς τιμήν του αυτοκράτορα Jalaluddin Akbar, ο οποίος επισκέφθηκε αυτή την πόλη.

Ο Αλέξανδρος είχε θάψει  το άλογό του κοντά στη σύγχρονη πόλη της Jalalpur , λίγο πριν ή μετά την περίφημη μάχη με τον Βασιλιά ή  Ράτζα Πώρο από την άλλη πλευρά του ποταμού Jhelum τον Μάιο, 326 π.Χ.. και  έχτισε ένα μνημείο, όπως αυτό που υπάρχει σήμερα .

Το  1997, λόγω του ενδιαφέροντος που υπήρχε ο  Δρ Abdul Qadeer Khan, ξανά έχτισε το μνημείο αυτό προς τιμήν του Αλέξανδρου του μεγάλου Βασιλιά που συναρπάζει τα όνειρα των κατοίκων της περιοχής αυτής ακόμη και  σήμερα  .

http://world.greekreporter.com/2016/12/07/alexander-the-great-monument-in-pakistan/#sthash.vTCIRWwQ.dpuf

cfdb1f5acb52d70f543c566059bcdab6

2009-03-18-17_resize-1

https://youtu.be/I8AiFhc7n_0?t=1

https://youtu.be/IhcTRcxipR4?t=1

https://youtu.be/I8AiFhc7n_0?t=24

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...