Κόσμος

Γερμανοί και ΕΕ κατά της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία στοχοποιούν την Ελλάδα λόγω επιχειρηματικού ανοίγματος με την καλλιέργεια φράουλας!

Η Χερσόνησο της Ταυρίδας όπως ονομάζονταν στην αρχαιότητα η Κριμαία, βρέθηκε εκ νέου στο στόχαστρο του Βερολίνου και της γερμανικής ελίτ με την ευκαιρία των εκδηλώσεων επανένωσης της με την Ρωσία.

Μόνο που αυτήν την φορά η κόντρα έχει και άρωμα ελληνικό λόγω επίσκεψης ελληνικής αντιπροσωπείας στην χερσόνησο αυτή, η οποία εξόργισε στην κυριολεξία των γερμανικό ΥΠΕΞ.    

«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί υπενθύμισαν για άλλη μια φορά τη θέση τους σχετικά με την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS, μεταδίδοντας την δήλωση του υπουργού εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, σε συνέντευξη του στην Funke Mediengruppe.

Εκεί ο Γερμανός επικεφαλής του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών απαίτησε μάλιστα την επιστροφή της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία,  διότι αυτή πραγματοποιήθηκε «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», στρεφόμενη κατά της «ευρωπαϊκής παγκόσμιας τάξης», και υποσχέθηκε ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να την αναγνωρίσει ποτέ.

Η δεύτερος στην ιεραρχία  Γερμανός πολιτικός προφανώς εκφράζει μια  «πανευρωπαϊκού» τύπου πολιτική πλην Ελλάδος όμως .

Την ίδια στιγμή το ουκρανικό  κρατικό  δίκτυο UNN ανέφερε ότι και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ  για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Φεντερίκα Μοργκερίνι στην 23η  συνεδρίαση του ΟΑΣΕ στο Αμβούργο,  υποσχέθηκε να επιμείνει στην επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, στο πλαίσιο των εκλογικών επιτυχιών των πολιτικών δυνάμεων για την αποκατάσταση των φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, η δήλωση Mogherini και Steinmeier  ομοιάζει  με μια σαφή θέση και  χαρακτηρισμό ενός «χώρου» για διαπραγματεύσεις, πράγμα όμως που δεν συζητά η Μόσχα.

Η ευρωπαϊκή πολιτική  και  επιχειρηματική ελίτ συνεχίζει να παλινωδεί και στο θέμα αυτό με πλήρη «επιτυχία».

Το ζήτημα όμως που προέκυψε και εξόργισε ΕΕ και Γερμανία ήταν το γεγονός σύμφωνα με τα «Νέα της Κριμαίας», ότι την χερσόνησο  επισκέφθηκε  αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών.

putin_crimeaelladal2

Η δημοσίευση ανέφερε ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου τοπικών  υπουργών της Κριμαίας και  μόνιμος αντιπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν Γκεόργκι Μουράντοφ, δήλωσε για την κίνηση αυτή:

«Οι Έλληνες ήρθαν  σε μας με ένα σοβαρό σχέδιο  για την δημιουργία  θερμοκηπίων καλλιέργειας φράουλας. Εμείς στην Κριμαία, θέλουμε να να κατασκευάσουμε  θερμοκήπια για όλα τα προϊόντα με τη δημιουργία μεγάλων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και για την καλλιέργεια της φράουλας. Είναι ευεργετικό για αυτούς και για εμάς. Όπως επίσης είναι απαραίτητο για την ενίσχυση του εξαγωγικού δυναμικού της χερσονήσου».

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο και κυβερνήτη  στο εγγύς μέλλον , και μια αντιπροσωπεία επιχειρηματιών από τη Γερμανία  επιθυμεί να εφαρμόσουν επενδυτικά σχέδια στο Καζακστάν.

Η ουσία όμως της διαμορφωθείσας πολιτικής της Ευρώπης καθοδηγείται από τις ΗΠΑ και απαγορεύει επιχειρηματικές προσεγγίσεις...όπως η ελληνική.

Ο Ρώσος αμυντικός  εμπειρογνώμονας Sergei Ishchenko, ανέφερε  ότι η πρόθεση του 6ου αμερικανικού στόλου είναι να επεκτείνει τις περιπολίες του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα έως και τέσσερις μήνες.

Η κίνηση του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ θα ήταν μια κατάφωρη παραβίαση της σύμβασης του Montreux, σύμφωνα με την οποία πολεμικά  πλοία χωρών που δεν συνορεύουν  με την Μαύρη θάλασσα δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παραμείνουν σε αυτή πάνω από 21 ημέρες.

Ο Ishchenko υποδηλώνει ότι οι Αμερικανοί με την αύξηση της ναυτικής παρουσίας τους  στην Κριμαία είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν «αλλαγές» στο κείμενο της σύμβασης αυτής, ή έχουν την ελπίδα για την κατασκευής από την Τουρκία μια τεχνητής διώρυγας στον Βόσπορο με την οποία θα επιβάλουν την δική τους πολιτική .

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η εφαρμογή αυτής της πολιτικής , απαγορεύει προσεγγίσεις έστω και εμπορικού τύπου όπως αυτής των Ελλήνων επιχειρηματιών, λόγω άλλων σχεδίων της συμμαχίας.  

Με λίγα λόγια οι ΗΠΑ θέλουν να «στραγγαλίσουν» οποιαδήποτε εμπορικό και οικονομικό άνοιγμα της Κριμαίας στον έξω κόσμο ακυρώνοντας τα θετικά επιτεύγματα των τοπικών επιχειρήσεων, όπως το ελληνικό εγχείρημα.

Είναι  γεγονός ότι στους  11 μήνες του τρέχοντος έτους τα θέρετρα της  Κριμαίας θέρετρα είχαν αύξηση  σχεδόν 22% περισσότερους τουρίστες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015, και αυτό σε αριθμούς μεταφράζεται σε περίπου 5.380.000 άτομα. Οι μισοί από τους τουρίστες επισκέφθηκαν τη χερσόνησο για πρώτη φορά.

Επίσης υπάρχει θέμα και με τα προϊόντα αλιείας στην  Κριμαία όπου αλιεύονται μεγάλες ποσότητες ψαριών και  οστρακοειδών , τα οποία παλαιοτέρα εξάγονταν σε όλη την Ευρώπη .  Τα αλιεύματα και άλλα θαλασσινά, το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, διπλασιάστηκαν σε όγκο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος .

Όλη αυτή η επιχειρηματική δράση των Ρώσων , θέλει να βρει διέξοδο στην Ευρώπη αλλά εμποδίζεται συστηματικά από τις στοχευμένες κυρώσεις ΕΕ και ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να περικυκλώσουν στρατηγικά την χερσόνησο, "στραγγαλίζοντας " την όποια οικονομική δραστηριότητα, και να αποκόψουν  την μόνη διέξοδο των ρωσικών πλοίων στο Αιγαίο.   

Η Ελλάδα σύμφωνα με  οικονομικούς αναλυτές χάνει δισεκατομμύρια ευρώ από τον λειψό προϋπολογισμό της  από το εμπάργκο προς την Ρωσία.

Γερμανία και ΗΠΑ έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που θα οδηγήσει στην οργισμένη αντίδραση του Πούτιν , ενδεχομένως με έναν δεύτερο Κριμαϊκό πόλεμο , μόνο όμως που αυτήν την φορά οι Ρώσοι θα είναι πανέτοιμοι και οπλισμένοι μέχρι τα δόντια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ