Κόσμος

Γαλλία: Πέντε συλλήψεις για σχέσεις με την ΕΤΑ

Πέντε άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής για σχέσεις με τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, κοντά στην πόλη Μπαγιόν της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης γαλλικών και ισπανικών αρχών.

«Κατασχέθηκε σημαντικός αριθμός όπλων, εκρηκτικών και πυρομαχικών», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπρουνό Λερού και έκανε λόγο για ένα ισχυρό χτύπημα στην ΕΤΑ.

Τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα, όλοι γαλλικής υπηκοότητας, συνελήφθησαν σε σπίτι του χωριού Λουχοσόα. Σε ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι «η αστυνομία κατάφερε σημαντικό πλήγμα ενάντια στο οπλοστάσιο της ΕΤΑ στη Γαλλία».

Στις 5 Νοεμβρίου, συνελήφθη ένας από τους τελευταίους ηγέτες της ΕΤΑ, ο Μικέλ Ιραστόρζα, στο Ασκέν, που βρίσκεται κοντά στη Μπαγιόν. Στις 14 Δεκεμβρίου, ένας ακόμα Βάσκος αυτονομιστής συνελήφθη στη Μασσαλία. Και αυτές οι δύο συλλήψεις έγιναν μετά από συνεργασία ισπανικών και γαλλικών αρχών.

Τον Οκτώβριο του 2011, η ΕΤΑ αποκήρυξε οριστικά τη βία, αλλά δεν παρέδωσε τα όπλα και αρνήθηκε να διαλυθεί. Για να κάνει κάτι τέτοιο, η οργάνωση ζητά να γίνουν διαπραγματεύσεις με το γαλλικό και το ισπανικό κράτος για την αποφυλάκιση 400 μελών της που κρατούνται, κάτι που η Μαδρίτη και το Παρίσι αρνούνται.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ