Κόσμος

Γάλλος ΑΓΕΝ: «Τα ρωσικά υποβρύχια «σουλατσάρουν» προκλητικά στις ακτές μας χωρίς να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε τεχνολογικά»

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )

Ο αρχηγός του επιτελείου του γαλλικού Ναυτικού, Ναύαρχος Christophe Prazyuk πιστεύει ότι η Ρωσία αποστέλλει σκόπιμα στις ακτές της Γαλλίας υποβρύχια με σκοπό να πράξει αυτό που ονομάζεται διεθνώς «προβολή ισχύος» χωρίς όμως ο ίδιος να μπορεί να πράξει τίποτα προς το παρόν  .

Ο ίδιος υπενθύμισε: «Είναι (η Ρωσία) μια παγκόσμια δύναμη», παραδέχομαι ότι αν και στο ανθυποβρυχιακό πόλεμο η Γαλλία έχει ανέλθει σε ένα εξαιρετικό επίπεδο, το να συμβαδίσει με τα πολύ υψηλής τεχνολογίας ρωσικά υποβρύχια είναι ουσιαστικά αδύνατο" .

Η έλευση ρωσικών υποβρυχίων κοντά στις γαλλικές ακτές, ιδιαίτερα στον Βισκαϊκό Κόλπο αποτελεί ένα τρόπο για την Μόσχα για να διεκδικήσει επιρροή και  παγκόσμιο ρόλο, τόνισε  ο Γάλλος ΑΓΕΝ ναύαρχος Christophe Prazyuka.

«Με τον ίδιο τρόπο πρόσφατα ρωσικά υποβρύχια έφτασαν κατά μήκος των ακτών μας, και ήταν σαν να μας λένε :« Εδώ είμαστε, είμαστε μια ευρωπαϊκή δύναμη και μια παγκόσμια δύναμη …κάντε το ίδιο και εσείς κάτω από το νερό», είπε συγκλονισμένος ο Γάλλος ναύαρχος σε μια συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Jean-Yves Le Drian, επίσης, έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι «η εμφάνιση των ρωσικών υποβρυχίων στο Βισκαϊκό Κόλπο προκαλεί δυσκολίες στις θαλάσσιες περιπολίες».

Γαλλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ρωσικά υποβρύχια άρχισαν να εμφανίζονται ανοιχτά των γαλλικών ακτών από τον Ιανουάριο το 2016.

«Στον αγώνα εναντίον των υποβρυχίων η Γαλλία έχει φτάσει σε ένα εξαιρετικό επίπεδο», διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ο ναύαρχος Christophe Prazyuk, τονίζοντας ότι «με τις Φρεγάτες FREMM πολλαπλών χρήσεων έχουμε ένα πλεονέκτημα σε σχέση με την αύξηση του αριθμού των υποβρυχίων. Χρειαζόμαστε επειγόντως νέα συστήματα».

«Μπορούμε να απαγορεύσουμε σε υποβρύχια να προσεγγίσουν το αεροπλανοφόρο μας σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Αλλά να ξέρετε....στην Παταγονία ή την Γροιλανδία, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό»,  παραδέχθηκε ο ναύαρχος Prazyuk.

Πρόκειται για τις υποβρύχιες μονάδες των ναυτικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, που αντιπροσωπεύονται σήμερα από τα υποβρύχια του «project 667» BDRM και του «project 667» BDR (η κατάταξη στο ΝΑΤΟ είναι "Delta-IV" και "Delta-ΙΙΙ"). Τα υποβρύχια αυτά ανήκουν στον «Βόρειο Στόλο» (BDRM) και στον «Στόλο του Ειρηνικού» (BDR). «Παραμένουν επίσης σε επιχειρησιακή κατάσταση τα μεγαλύτερα πυρηνοκίνητα υποβρύχια στον κόσμο. Τα πυραυλοφόρα τύπου "Akula", «Project 941» (για το ΝΑΤΟ – κατηγορία "Typhoon")».

Ο αριθμός και ο σκοπός των υποβρυχίων ειδικών αποστολών, είναι ένα καλά φυλαγμένο κρατικό και στρατιωτικό απόρρητο. Το μόνο που γνωρίζουμε, είναι ότι το 2007 στο επιχειρησιακό δυναμικό του «Βόρειου Στόλου» εντάχθηκε πιλοτικά το υποβρύχιο Β-90, κλάσης "Sarov" («project 20120»).

Το υποβρύχιο έχει σχεδιαστεί για να δοκιμαστούν νέα όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός. Σύμφωνα με αναφορές, το σκάφος είναι κατασκευασμένο από κράματα τιτανίου.

 

https://youtu.be/XhCGtc4kWDQ?t=6

https://youtu.be/XjoWhi7C5mk?t=2

 

https://youtu.be/sdYbii9dAYU?t=1

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ