Οικονομία

Βουτιά στην αγορά των απορρυπαντικών - Τι σχεδιάζουν οι εταιρείες;

Αρνητικά επέδρασαν στον εγχώριο κλάδο παραγωγής απορρυπαντικών οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που επικράτησαν το 2015, καθώς οι πωλήσεις απορρυπαντικών στα σούπερ μάρκετ το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου υποχώρησαν κατά 3,5% σε ετήσια βάση.

Οπως προκύπτει από μελέτη της IBHS ΑΕ, σημαντικό μέρος αυτής της κάμψης προήλθε από τα συνεχή προγράμματα προώθησης (εκπτώσεις και προσφορές), που εξακολουθούν να εφαρμόζουν οι εταιρείες, προκειμένου να συγκρατήσουν την πτώση της κατανάλωσης, αλλά και να προστατεύσουν τα επώνυμα προϊόντα τους από τη σημαντική διείσδυση των κωδικών ιδιωτικής ετικέτας.

Πλέον, το 50% των πωλήσεων στα απορρυπαντικά και στα είδη προσωπικής υγιεινής πραγματοποιείται, μέσω προσφορών είτε από τους παραγωγούς-προμηθευτές είτε από τις λιανεμπορικές αλυσίδες. Έτσι, οι καταναλωτικές προτιμήσεις καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τον παράγοντα "τιμή" και "προσφορά", ενώ το loyalty έχει περιοριστεί σημαντικά.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι «η καθοδική πορεία εξακολουθεί με πιο έντονο ρυθμό και τους πρώτους μήνες του 2016, καθώς, σύμφωνα με την IRI, ο κλάδος κατέγραψε περαιτέρω πτώση πωλήσεων 6,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Η πτώση αυτή δεν οφείλεται σε μείωση των τιμών, καθώς τα απορρυπαντικά έχουν μεταταχθεί στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, αλλά στην απότομη κάμψη της ζήτησης για το σύνολο των καταναλωτικών αγαθών.

Η καθοδική αυτή πορεία θα εξακολουθήσει και τους επόμενους μήνες, από τη στιγμή που ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε περαιτέρω στο 24%, στο ΠΛΑΙΣΙΟ του πρόσφατου πακέτου μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής».

Σύμφωνα με την Μαρία Μεταξογένη, διευθύνουσα σύμβουλο της IBHS, «οι εταιρείες απορρυπαντικών, προκειμένου να αντισταθούν στην πτώση της κατανάλωσης σε μία κορεσμένη αγορά, αλλά και στη διείσδυση της ιδιωτικής ετικέτας, πρέπει να επενδύσουν στην ανάπτυξη καινοτόμων επώνυμων προϊόντων, που να ανταποκρίνονται στα νέα εισοδηματικά δεδομένα των καταναλωτών, αλλά να ενέχουν ταυτόχρονα και υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ότι η αγορά, τα επόμενα χρόνια, θα κινηθεί ως προς την ανάπτυξη υπερ-συμπυκνωμένων προϊόντων, καθώς και προϊόντων που θα είναι κατάλληλα για πλύσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 11 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

Ο κύκλος εργασιών του δείγματος το 2014 παρέμεινε σταθερός στα 113,5 εκατ. ευρώ.
Τα ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 6,7%, στα 11,34 εκατ. ευρώ, ενώ οι προ φόρων ζημιές, εξαιρουμένης της ακραίας επίδρασης της COLGATE PALMOLIVE HELLAS, περιορίστηκαν στα 1,1 εκατ. ευρώ.
Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ μειώθηκαν σε 6,6% και 0,2%, αντίστοιχα.
Η κεφαλαιακή μόχλευση το 2014 βελτιώθηκε σε 1,8 προς 1, παραμένοντας υψηλή.
Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν στους 6,5 μήνες, ενώ τα Αποθέματα διακινήθηκαν εντός τριών μηνών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ