Κόσμος

Βερολίνο: Το Brexit μπορεί να κοστίσει 50 δισ. λίρες στη Βρετανία

Μία εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία είναι απίθανο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ταυτόχρονα με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ανέφερε Γερμανός αξιωματούχος, την ώρα που εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών, γράφει σε άρθρο του ο Guardian.

Ο  Stephan Mayer, εκπρόσωπος της Μέρκελ για τα θέματα Εσωτερικής πολιτικής είπε ότι θα ήταν φιλόδοξο να σκεφτούμε ότι θα υπάρξει εμπορική συμφωνία τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, είπε ότι το ζήτημα με τα δικαιώματα των πολιτών θα είναι πιο εύκολο να λυθεί.

Τα σχόλια αυτά ήρθαν μετά τις δηλώσεις της Μέι προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θέλει άμεσα μία συμφωνία για τους Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ και τους Ευρωπαίους που ζουν στην Βρετανία.

Ο Mayer, είπε σε συνέντευξή του στο BBC «κατανοώ και αντιλαμβάνομαι τη θέση της Βρετανίας. Με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι περισσότεροι από 1 εκατ. Βρετανοί ζουν στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και είναι καθοριστικής σημασίας θέμα για τη Βρετανία και βεβαίως από την άλλη, τουλάχιστον 300.000 Γερμανοί ζουν στη Βρετανία, επομένως έχουμε τα ίδια συμφέροντα από τη λύση του ζητήματος».

Ο Γερμανός πολιτικός πρόσθεσε ότι «θα ήταν λίγο αφελές» να σκεφτούμε ότι θα υπάρξει μία εμπορική συμφωνία τα επόμενα δύο χρόνια. «Υπάρχει μία καθαρή γερμανική θέση, ότι θέλουμε τη Βρετανία να παραμείνει στην  κοινή αγορά γιατί είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες και συνεισφέρει στην κοινή αγορά, αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ φιλόδοξο να έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι συζητήσεις τα επόμενα δύο χρόνια».

Η πίεση για άμεση συμφωνία για το καθεστώς των πολιτών έρχεται μέσα σε έντονες ανησυχίες των Ευρωπαίων ηγετών για τα δικαιώματα των πολιτών των χωρών τους που ζουν στη Βρετανία, μετά το Brexit.

Η Μέι έφυγε από τη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να απαντήσει σε ερωτήματα για το διαζύγιο με την ΕΕ. Οι υπόλοιποι 27 ηγέτες, συνέχισαν τις συζητήσεις τους χωρίς η Βρετανίδα πρωθυπουργός να παρουσιάσει ολοκληρωμένη προσέγγιση για τις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, η συζήτηση για το Brexit, ορίστηκε να γίνει στο τριών πιάτων γεύμα του τέλους της Συνόδου το οποίο διήρκεσε μόλις 20 λεπτά. Τα πιο σοβαρά ζητήματα της προσφυγικής κρίσης και των παραβιάσεων της εκεχειρίας στην Ουκρανία κυριάρχησαν και κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας, επιμένει ότι η διαδικασία του Brexit, μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια, μετά την δήλωση Βρετανού πρέσβη που σε ιδιωτική συνομιλία παραδέχθηκε ότι μπορεί η συζήτηση να διαρκέσει έως και 10 χρόνια αν και ακόμη και τότε μπορεί να αποτύχει να λάβει την επικύρωση από όλα τα μέλη της ΕΕ. Κάτι βέβαια που αρνήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας. Ο Philip Hammond, μιλώντας στο BBC είπε ότι «δεν περιμένω οι συζητήσεις να διαρκέσουν τόσο πολύ. Θα υπάρξουν δύο στάδια στις διαπραγματεύσεις, αρχικά θα διαπραγματευθούμε τη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και παράλληλα θα αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για την οικονομική συνεργασία με τις χώρες της ΕΕ».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα που έλεγαν ότι ο λογαριασμός για το Brexit και ο συμβιβασμός με τις Βρυξέλλες μπορεί να αγγίξει τα 50 δισεκατομμύρια λίρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ