Κόσμος

Αυτοί είναι οι κανονιοφόροι κλάσης Μαχητής του ΠΝ - Ο οπλισμός τους (βίντεο)

Toυ Κώστα Κομποθέκρα

Οι κανονιοφόροι κλάσης Μαχητής ή HSY56: Hellenic Shipyards 56 βασίζονται σχεδιαστικά στον τύπο Osprey 55 και 4 σκάφη παραγγέλθηκαν στα ναυπηγεία Ελευσίνας το 1999 με σημαντικά ικανότερο οπλισμό και εξοπλισμό. Μάλιστα θεωρούνται από τα καλύτερα σκάφη για σκάφη αυτού του εκτοπίσματος και των αντιστοίχων αποστολών.

Παραδόθηκαν μεταξύ 2003-2005. Το πλήρες εκτόπισμα τους φτάνει τους 575 τόνους, έχουν μήκος 56μ, μέγιστη ταχύτητα 24 κόμβους και εμβέλεια 2500 νμ με ταχύτητα 15 κόμβους. Το πλήρωμα αποτελείται από 36 άτομα ενώ έχει ενδιαιτήσεις για 50 ενώ στις ασκήσεις μπορούν να εξυπηρετηθούν 21 πλήρως εξοπλισμένοι καταδρομείς.

Κάθε σκάφος επιπλέον φέρει δύο σκάφη σταθερής γάστρας Barracuda 7m Rigid Hulled Inflatable Boats (RHIBταχύτητας 60 κόμβων ενώ έχουν δυνατότητα ναρκοθέτησης από δύο συστήματα στο πίσω μέρος του πλοίου.

Το κύριο όπλο του είναι ένα πυροβόλο otomelara Compatto των 76mm με εμβέλειες προσβολής 16χλμ για επίγειους και 12χλμ για εναέριους με ταχυβολία 85βαλ.

Ο δευτερεύον οπλισμός είναι ένα πυροβόλο των 40mm/L70 Breda-Bofors σε πύργο Type 520R και ταχυβολία 300βαλ ενώ μπορεί να ελεγχθεί και αυτόματα με βεληνεκές δράσης τα 3χλμ, δύο πυροβόλα Rheinmetall Rh202 20mm με εμβέλεια 2χλμ και δύο πολυβόλα M1919 .30cal.

Για την ενίσχυση της αεράμυνας φέρουν πυραύλους FIM-92 Stinger portable personal missile launchers (MANPADS) με εμβέλεια αναχαίτισης στα 8χλμ. για τη αυτοπροστασία τους τα σκάφη έχουν σύστημα αναλωσίμων αντιμέτρων BAE Systems Mk 36 .

Τα σκάφη φέρουν το ραντάρ αέρος-επιφανείας Variant (2D) εμβέλειας αποκάλυψης για στόχους επιφανείας τα 70χλμ και εναέριους στα 120χλμ για ένα σύνολο 400 στόχων διπλής ζώνης εκπομπής για εξαγωγή δεδομένων σε 3 μέσα πυρός ενώ (LPI).

Για δεδομένα βολής το ραντάρ των σκαφών είναι το SCOUT Mk2 X-Band.

Το ραντάρ ναυτιλίας είναι το γνωστό και αξιόπιστο Northrop Grumman Sperry Marine BridgeMaster E. Με δευτερεύον σύστημα ραντάρ το Raytheon (Raymarine) RL80C MARPA.

Το σύστημα ελέγχου πυρός είναι το Thales LIROD Mk2. υψηλής αντοχής στα αντίμετρα σε συνδυασμό με τον αισθητήρα οπτικής ανίχνευσης MIRADOR που φέρει κάμερα ημέρα, θερμική κάμερα κα τηλέμετρο λέιζερ. Το σύστημα ESM είναι το DR3000SLW με σύστημα επικοινωνιών από Link 11, HF6000, TUKL και ΚΠΜ Thales TACTICOS Combat Management System (CMS) με δύο (MOC) Mk3.

https://www.youtube.com/watch?v=Gq-qS6o5phs

https://www.youtube.com/watch?v=sq7kkdsSHv4

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...