Κόσμος

Αυτή είναι η επόμενη μεγάλη νομισματική ευκαιρία της Ευρώπης

H τσέχικη κορώνα είναι το επόμενο νόμισμα της Ευρώπης για το οποίο αναμένονται αλλαγές

Η ΕΚΤ την καταπίεζε εδώ και τρία χρόνια. Τώρα η τσέχικη κορώνα εμφανίζεται έτοιμη να... απογειωθεί.

Μετά το ελβετικό φράγκο για το οποίο, πριν από δυόμισι χρόνια, αποφασίστηκε η κατάργηση του ανώτατου ορίου της συναλλαγματικής ισοτιμίας, αλλά και την παρατεταμένη καταβύθιση της στερλίνας μετά την απόφαση για το Brexit, η τσέχικη κορώνα είναι το επόμενο νόμισμα της Ευρώπης για το οποίο αναμένονται αλλαγές - θετικές αυτή τη φορά.

Η πρωτοφανής έξαρση της υποτονικής αύξησης των τιμών που οδήγησε την κεντρική τράπεζα να θέσει περιορισμό στο νόμισμα το 2013 έχει πια τελειώσει, αφού ο πληθωρισμός στην Τσεχία σχεδόν διπλασιάστηκε στο 1,5% τον Νοέμβριο, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό εδώ και πάνω από τρία χρόνια.

Το ποσοστό αυτό ξεπέρασε την πρόβλεψη του Bloomberg που έκανε λόγο για 1,3% και είναι η πρώτη φορά από το 2013 – οπότε και επιβλήθηκε «ταβάνι» στην αποτίμηση της κορώνας - για πρώτη φορά που ο δείκτης γυρνά στο εύρος ανοχής της Κεντρικής Τράπεζας που εκτείνεται από το 1% έως το 3%. Υπερέβη επίσης και την πρόβλεψη του 1% για τον Νοέμβριο, ενισχύοντας το σενάριο ότι μπορεί να περιορίσουν τη χαλάρωση του νομίσματος γύρω στα μέσα του 2017.

Στο μεταξύ, η αύξηση των τιμών μπορεί να υπερβεί τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2% κατά το α' τρίμηνο, σύμφωνα με την ING, θέτοντας έτσι ένα τέλος στη συνήθεια των ρυθμιστών να μεταθέτουν την ημερομηνία ενεργοποίησης της απόφασης αυτής.

cca

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ