Εθνικά θέματα

Από τις 10 έως τις 13 Ιανουαρίου η συζήτηση των αναιρέσεων των 8 Τούρκων στον Άρειο Πάγο

Στα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου θα συζητηθούν στις 10,11 και 13 Ιανουαρίου 2017 οι αναιρέσεις κατά των εφετειακών αποφάσεων που αφορούν την έκδοση των 8 Τούρκων, οι οποίοι μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως είναι γνωστό το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, είχε εκδώσει αντίθετες αποφάσεις ως προς την έκδοση των «οκτώ» στην Τουρκία. Δύο διαφορετικές συνθέσεις του δικαστικού συμβουλίου αποφάσισαν ομόφωνα οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν. Αντίθετα, άλλη σύνθεση του δικαστικού συμβουλίου έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιώγας άσκησε εφέσεις. Ο Αντώνης Λιώγας υποστήριξε ότι το Συμβούλιο Εφετών «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν στη γείτονα χώρα.

Κατόπιν των αντίθετων αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών, τον τελικό λόγο θα έχει πλέον ο Άρειος Πάγος, στα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα.

Ωστόσο, οι συνήγοροι των 8 Τούρκων, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος κατέθεσαν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, αίτηση συνεκδίκασης των όλων υποθέσεων για 6 λόγους.

Συγκεκριμένα, οι συνήγοροι των 8 υποστηρίζουν την αναγκαιότητα συνεκδίκασης των υποθέσεων και προβάλουν, μεταξύ των άλλων, ότι οι υποθέσεις είναι συναφείς και πρέπει να εκδικαστούν όλες μαζί.

Επιπρόσθετα επισημαίνουν ότι πρέπει να συνεκδικαστούν:
1) για την ορθή ανάδειξη της αποδεικτικής διαδικασίας ,
2) για την ανάδειξη της αλήθειας,
3) για διευκόλυνση των μαρτύρων και των δικηγόρων,
4) για οικονομία των δικών και
5) προς αποφυγή έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων, από διαφορετικά Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου.

Πάντως, η κυρία Δημητρίου δεν έχει απαντήσει στο αίτημα των δικηγόρων των 8 Τούρκων.

Υπενθυμίζεται ότι το Τουρκικό κράτος ζητά την έκδοση των 8 αξιωματικών, προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα: α) της παράβασης του τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό, β) της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της τουρκικής Δημοκρατίας, γ) του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και δ) κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...