Πολιτική

Αποκαλυπτική σιωπή από Αχτσιόγλου: Ούτε κουβέντα για ομαδικές απολύσεις και λοκ άουτ

Ως αποκαλυπτική για τις προθέσεις υποχώρησης της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ερμηνεύεται στις Βρυξέλλες η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, στην προσύσκεψη των Eυρωπαίων σοσιαλιστών, σχετικά με τις αναγκαίες πολιτικές για τον κοινωνικό πυλώνα της ΕΕ.

Η κυρία Αχτσιόγλου είχε προσκληθεί ως παρατηρήτρια -όπως όλοι του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογες συνεδριάσεις τoυ Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος- πριν ξεκινήσει το συμβούλιο των υπουργών Εργασίας της ΕΕ και αιφνιδίασε τους συμμετέχοντες, αφού απέφυγε να πει οτιδήποτε για τις ομαδικές απολύσεις και το λοκ άουτ, δύο θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα.

Αντίθετα, αναλώθηκε αποκλειστικά στην εισαγωγική της ομιλία στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Μόνο όταν έθεσαν τα θέματα αυτά, αρχικά η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου και στη συνέχεια ο εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι, επανήλθε για να κάνει μία γενική αναφορά στα εργασιακά δικαιώματα. Η κυρία Χριστοφιλοπούλου χαρακτήρισε μάλιστα «ντροπή» την τυχόν επιβολή του λοκ άουτ, υπενθυμίζοντας ότι αυτό το εργοδοτικό δικαίωμα καταργήθηκε στη χώρα μας από το 1982, ενώ επέμεινε ιδιαίτερα και στην ανάγκη να δοθεί μάχη στο μέτωπο των ομαδικών απολύσεων.

Η απροθυμία αυτή της υπουργού Εργασίας να θέσει τα θέματα των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ θεωρείται ως προμήνυμα για την τελική στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις και εκλήφθηκε ως διάθεση οδυνηρής υποχώρησης στα μέτωπα αυτά.

Ουσιαστικά, δηλαδή, δεν έδειξε καμία διάθεση να δώσει σκληρή μάχη, καθώς φαίνεται ότι η πίεση από τους δανειστές και ιδιαίτερα του ΔΝΤ έχει κάνει την κυβέρνηση να αναζητά εναγωνίως ένας συμβιβασμό, έστω και στο κατώτατο σημείο, αρκεί να υπάρχει ένα «αντάλλαγμα», ως φύλλο συκής, όπως μπορεί να θεωρηθεί μία μερική έστω επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σημειωτέον ότι ανάλογη τοποθέτηση έκανε η κυρία Αχτσιόγλου και στη σύνοδο των υπουργών, αποφεύγοντας τα «καυτά» θέματα των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, απευθυνόμενη η κυρία Αχτσιόγλου στην Ευρωπαία επίτροπο απασχόλησης, Βελγίδα Μαριάν Τίσεν, της ζήτησε να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη «χάρτα θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων της Ευρώπης», η οποία διασφαλίζει το δίκαιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τόνισε, δε, όπως λέει η ανακοίνωση, ότι δεν «είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για την υπεράσπιση του πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων και την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών να δημιουργούν εμπόδια για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές