Κοινωνία

Αγριεύει ο καιρός τις επόμενες μέρες-Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Για ιστορικό χιονιά που θα χτυπήσει και την Αττική, κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι, όσο μπαίνουν στα συστήματά τους νέα δεδομένα για το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που θα ξεκινήσει από την Τετάρτη.

«Έρχεται ιστορικός χιονιάς για την Αττική από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Στο έλεος του χιονιά μέχρι και η Κρήτη», έγραψε στο facebook ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

«Τα προγνωστικά στοιχεία συνεχώς βελτιώνονται με αποτέλεσμα σχεδόν να έχει "κλειδώσει" ένας από τους ιστορικότερους χιονιάδες για την Αττική, αυτός της προσεχούς Πέμπτης. Από το απόγευμα της Τετάρτης και στη συνέχεια η θερμοκρασία θα σημειώνει πτώση και ειδικά από τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας η πτώση αυτή θα είναι ραγδαία! Αξίζει να σημειωθεί πως οι χιονοπτώσεις στην Αττική θα ξεκινήσουν από το βράδυ της Τετάρτης στα βόρειοδυτικά του νομού αλλά πολύ γρήγορα (μέσα στη νύχτα) μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης θα γενικευτούν σε ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ.

Το σύστημα φαίνεται να έχει τεράστια δυναμική με αποτέλεσμα μέσα στην Πέμπτη και ειδικά από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, οι χιονοπτώσεις στην Αττική θα είναι ΣΦΟΔΡΕΣ και θα επηρεάσουν οποιαδήποτε περιοχή βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 150 μέτρων. Σαφέστατα, λόγω της ιδιαίτερης δυναμικής αυτής της ψυχρής εισβολής, εξάρσεις πιθανότατα θα υπάρξουν και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου, ίσως ακόμη και σε πεδινά ή παραθαλάσσια τμήματα», αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμη πως: «Εκτιμώ πως πέρα από τις χιονοπτώσεις θα έχουμε και σημαντικές ΧΙΟΝΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ειδικά στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού. Εκτιμώ πως από το ύψος του Ολυμπιακού σταδίου και βορειότερα θα υπάρξουν και σημαντικότατες χιονοστρώσεις σε αρκετές περιοχές (δεν αποκλείεται και χαμηλότερα υψομετρικά)

ΠΡΟΣΟΧΗ : Όσοι αποφασίστε να κινηθείτε την Πέμπτη το πρωί, από την Αττική προς τη Βοιωτία-Φθιώτιδα, να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες γιατί δεν θα μπορείτε να προχωρήσετε σε περιοχές που συνορεύει η Αττική με την Βοιωτία (Μαλακάσα και γύρω από αυτήν)
Αυτή η κατάσταση στην Αττική θα διατηρηθεί -με εξάρσεις και υφέσεις- μέχρι και το Σάββατο το πρωί-μεσημέρι», υπογραμμίζει.

Χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές, το διάστημα αυτό, θα εκδηλωθούν κυρίως στα παρακάτω τμήματα :

- ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία, μόνο την Πέμπτη)

- ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική)

- ανατολική Πελοπόννησος (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία)

- Εύβοια

Στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου θα χιονίσει ακόμη και στα παραθαλάσσια τμήματα του βόρειου και βόρειοανατολικού Αιγαίου, ενώ αξιόλογες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στις Κυκλάδες από το υψόμετρο των 150-200 μέτρων και υψηλότερα και πιθανότατα ακόμη και πιο χαμηλά!

«Αν με ρωτήσετε, σε ποιες περιοχές της χώρας θα εκδηλωθούν οι πιο σφοδρές χιονοπτώσεις, θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη στην ΚΡΗΤΗ. Όλες αυτές τις ημέρες θα χιονίζει στο νησί από τα 350-400 μέτρα και υψηλότερα με τάση οι χιονοπτώσεις να κατέβουν σε τοπικό επίπεδο και ακόμη χαμηλότερα», αναφέρει ο κ. Καλλιάνος.

«Τέλος θα σας ενημερώσω, πως ειδικά την Πέμπτη και την Παρασκευή το Αιγαίο, οι βοριάδες θα "ξυρίζουν" και θα πνέουν με εντάσεις 9-10 μποφόρ! Άρα αν έχετε προγραμματίσει ταξίδια με τα πλοία το διήμερο αυτό, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείτε ή να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες λιμενικές αρχές γιατί μάλλον θα υπάρξει απαγορευτικό σε αρκετές περιοχές του Αιγαίου» υπογραμμίζει.

Σημαντική επιδείνωση θα σημειώσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και βόρειους ανέμους μέχρι 9 μποφόρ, κυρίως την Πέμπτη και την Παρασκευή, σύμφωνα και με την ΕΜΥ.

Για «δυναμική η εμφάνιση του χιονιά κυρίως από την Πέμπτη στα ανατολικά και νότια» κάνει λόγο ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου.

Σύμφωνα με τη σελίδα του Σάκη Αρναούτογλου στο facebook: «Κύμα ψύχους με ήλιο και πολύ τοπικές ασθενείς χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια και πυκνές χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά και στα νησιά του Αιγαίου αλλά ακόμα και περιοχές με πολύ χαμηλά υψόμετρα της Κρήτης σε συνδυασμό με σφοδρούς ανέμους (χιονοθύελλες) αναμένεται κυρίως από την Πέμπτη και κατά τόπους έως και το Σάββατο.
Έντονες δείχνουν με τα σημερινά στοιχεία οι χιονοπτώσεις κυρίως την Πέπτη και πιθανώς και την Παρασκευή στις περισσότερες περιοχές και της Αττικής σε συνδυασμό επίσης με σφοδρούς κατά διαστήματα ανέμους!

Όσοι πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο κυρίως το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή αλλά και γενικότερα οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών που δείχνουν να επηρεάζονται περισσότερο από τον επικείμενο χιονιά παρακαλούνται να ενημερώνονται τακτικά για τον καιρό για τυχόν αλλαγές που ίσως προκύψουν».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...