Κοινωνία

Έφυγε πλήρης ημερών ο Τζον Γκλεν, ο πρώτος Αμερικανός που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη


Ο αστροναύτης Τζον Γκλεν, ο πρώτος Αμερικανός που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών.

Νοσηλευόταν στο Οχάιο εδώ και μέρες και άφησε την τελευταία του πνοή περιτριγυρισμένος από τα παιδιά του και την επί 73 χρόνια σύζυγό του.

Αναμένεται να κηδευτεί στο Κοιμητήριο του Άρλινγκτον.

Μοναχογιός ενός υδραυλικού και μιας δασκάλας, ο Γκλεν γεννήθηκε το 1921 στο Κέιμπριτζ του Οχάιο. Ο πατέρας του θυμόταν πως από πολύ μικρός έτρεχε στην αυλή τους με τα χέρια ανοιχτά, προσποιούμενος πως πετούσε σαν αεροπλάνο.

Πράγματι είχε από πολύ νωρίς μεγάλη αγάπη για τους αιθέρες και πιλοτάριζε το δικό του αεροσκάφος μέχρι πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με το BBC.

Παντρεύτηκε την παιδική του αγάπη Annie Castor, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Η Castor φυλάει ακόμα το διαμαντένιο δαχτυλίδι αρραβώνων, αξίας 125 δολαρίων, που της είχε αγοράσει το 1942.

Έγινε πιλότος μαχητικού, υπηρέτησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον πόλεμο της Κορέας πριν στραφεί στην Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία. Στο διάστημα εκείνο συμμετείχε σε περισσότερες από 150 αποστολές.

Τον Φεβρουάριο του 1962 εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ και έμεινε στο διάστημα λίγο λιγότερο από πέντε ώρες, ολοκληρώνοντας τρεις κύκλους γύρω από τη Γη. «Zero G (gravity) and I feel fine» («Μηδέν βαρύτητα και νιώθω καλά») ήταν το σχόλιό του για την έλλειψη βαρύτητας.

Ακολούθησε και πολιτική καριέρα με τους Δημοκρατικούς, με τους οποίους εξελέγη Γερουσιαστής, ενώ η επιχειρηματική του δραστηριότητα τον έκανε πολυεκατομμυριούχο.

Επέστρεψε στο διάστημα το 1998, στα 77 του, κι έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που ταξίδεψε ποτέ στο διάστημα.

Το 2011 τιμήθηκε με το Congressional Gold Medal, την υψηλότερη διάκριση που μπορεί να αποδοθεί σε πολίτη. Ένα χρόνο αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον τίμησε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Σε ανακοίνωσή του χθες ο απερχόμενος πρόεδρος σημείωσε πως ο Γκλεν πέρασε όλη τη ζωή του σπάζοντας τα όρια. Η NASA έγραψε πως ήταν ένας «αληθινός Αμερικανός ήρωας». «Godspeed, John Glenn. Ad astra» ήταν τα τελευταία λόγια του αποχαιρετισμού.

 

 
https://twitter.com/NASA/status/806960800669794305

Glenn12

 

 

Glenn14

 

 

Glenn11

 

 

Glenn13

 

 

Glenn2

 

 

Glenn6

 

 

Glenn5

 

 

Glenn9

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης