Κόσμος

Έτοιμα τα σχέδια για την αποκατάσταση της εκκλησίας της Παναγίας Παραμυθίας στην Κων/πολη-Το κόμμα (HDP) ζητά την υιοθέτηση αργίας την ημέρα των Χριστουγέννων

Έτοιμα είναι τα σχέδια για την αποκατάσταση του ορθόδοξου ναού  της Παναγιάς Παραμυθίας και παρουσιάστηκαν σε τελετή που παραβρέθηκε ο Τούρκος υπουργός πολιτισμού. Το επόμενο θετικό νέο είναι ότι  κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης ζητά την διακοπή των εργασιών της βουλής για αύριο για τον εορτασμό των Χριστουγέννων.     

Συγκεκριμένα , ο  Τούρκος υπουργός Πολιτισμού Nabi Avcı παρακολούθησε από κοντά την εκδήλωση στις 23 Δεκεμβρίου που διοργανώθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση των σχεδίων  «αποκατάστασης» της εκκλησίας Παναγίας Παραμυθίας στην Κωνσταντινούπολη.

img_8412

Ο ίδιος  παρακολούθησε την εκδήλωση στο Φανάρι με πρόγραμμα από μαθητές του ελληνικού γυμνασίου ενώ εξήρε το έργο των προσπαθειών των οργανισμών για την αποκατάσταση του ναού, ο οποίος θεωρείται ένα ιερό  μεγάλης σημασίας για την ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης.

Ο Τούρκος υπουργός έδωσε τις ευχές του εν όψει των Χριστουγέννων στις  χριστιανικές κοινότητες της Τουρκίας ( αφού πρώτα ο Ερντογάν απαγόρευσε σε γερμανικό γυμνάσιο να εορτάσουν τα Χριστούγεννα), εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι το 2017 θα φέρει την ειρήνη σε όλη την ανθρωπότητα.

Ο ναός της Παναγίας των Παλατίων ή Παναγία Παραμυθία έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία μιας και εκεί στεγάστηκε ο Πατριαρχικός Ναός το 1587 ενώ σ αυτόν το ναό ανακηρύχθηκε το αυτοκέφαλο της Ρωσικής Εκκλησίας (1589). Στο παρελθόν, εκεί τελούνταν επίσης και οι στέψεις των ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας.

Στο Φανάρι, κοντά στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου, όλη η περιοχή και η εκκλησία επίσης ήταν κάποτε ιδιοκτησία των ηγεμόνων της Βλαχίας. Γύρω εκεί ήσαν χτισμένα τα παλάτια τους, τα «Σαράγια της Βλαχίας», γι΄ αυτό και η εκκλησία έγινε ευρύτερα γνωστή ως Βλαχ-Σαράϊ. Ο ναός υπέστη σοβαρές φθορές από πυρκαγιά τη δεκαετία του '70, η οποία και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του.

Επίσης το  αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) και  ο  αναπληρωτής πρόεδρος του Ερόλ Ντόρα πρότεινε στο τουρκικό κοινοβούλιο να ανασταλούν οι  εργασίες του συντάγματος της Επιτροπής για την  25η Δεκεμβρίου, η οποία σηματοδοτεί την ημέρα των Χριστουγέννων σε μια σειρά χριστιανικών κοινοτήτων.

Ο ίδιος πρότεινε τον ταυτόχρονο  εορτασμό της αυριανής ημέρας από τους Χριστιανούς  και  την αναστολή των εργασιών της Επιτροπής για το σύνταγμα, για μια ημέρα  που θα μπορούσε να συμβάλει σε μια "αλλαγή" στην Τουρκία.

«Η 25η Δεκεμβρίου  δεν είναι  διακοπές για εμάς είναι  διακοπές του χριστιανικού κόσμου σχετικά με τη γέννηση του Ιησού Χριστού, αλλά θα μπορούσαμε αύριο να μην συμμετάσχουμε στην επιτροπή ως ένδειξη σεβασμού », δήλωσε  ο Ντόρα, υπενθυμίζοντας ότι ήταν ο  πρώτος Χριστιανός βουλευτής  στο τουρκικό κοινοβούλιο από το 1950, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία για την Τουρκία.

Ο Ντόρα, είναι ένας 42χρονος πολιτικός που εισήλθε κοινοβούλιο στις εκλογές του 2011,  είναι Σύρος δικηγόρος που εκπροσωπεί την νοτιοανατολική επαρχία Μαρντίν, η οποία είναι γνωστή για την συριακή κληρονομιά και την ιστορία της.

patr-diabazei

Πέντε Χριστιανοί  βουλευτές από διάφορα πολιτικά κόμματα έχουν  εκλεγεί το 2015, τόνισε ο Ντόρα , σημειώνοντας ότι αυτό ήταν μια προοδευτική ανάπτυξη για την Τουρκία.

Σημειώνοντας ο ίδιος, υπογράμμισε  ότι οι  μουσουλμανικές γιορτές του Eid al-Fitr και Eid al-Adha  θα πρέπει να  γιορτάζονται και στο κοινοβούλιο, ενώ  πρότεινε μια παρόμοια πράξη και για τους χριστιανούς του κοινοβουλίου.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ