Οικονομία

Έρχεται το Μητρώο Πλούτου από τον Φεβρουάριο

Πλέγμα δράσεων για την αποκάλυψη κρυφού πλούτου σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με στόχο να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Φεβρουάριο. Οι σχετικές υποχρεώσεις έχουν περιληφθεί στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Αυτές οι δράσεις θα ενεργοποιηθούν από τον Φεβρουάριο του 2017 και περιλαμβάνουν τον εντοπισμό αδήλωτων καταθέσεων, μέσω διασταυρώσεων στις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών σε πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας ή και του εξωτερικού.

Στη βάση αυτή θα δημιουργηθεί Μητρώο Πλούτου που θα διασυνδέεται με το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών.

Προς το παρόν, το σχέδιο των έξι σημείων το οποίο ενσωματώνεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει:

- Εντοπισμό αδήλωτων καταθέσεων, μέσω διασταυρώσεων στις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών σε πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας ή και του εξωτερικού
- Υποβολή αιτημάτων στα κράτη-μέλη της ΕΕ για την παροχή στοιχείων αναφορικά με την απόκτηση και κατοχή περιουσιακών στοιχείων από έλληνες πολίτες
- Χρήση τεχνικής βοήθειας αναφορικά με την αξιοποίηση των δεδομένων
- Δημιουργία Μητρώου Πλούτου σε διασύνδεση με το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών
- Συγκεκριμένα μέτρα για την είσπραξη των φόρων που αντιστοιχούν σε εισοδήματα από οφσόρ εταιρείες
- Ανταλλαγή πληροφοριών με την Οικονομική Αστυνομία ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των φόρων.

Από το επόμενο έτος, παράλληλα, μπαίνει σε πρακτική εφαρμογή η συμφωνία για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών ανάμεσα σε περισσότερες από εκατό χώρες του ΟΟΣΑ, η οποία ρίχνει τα τείχη του τραπεζικού απορρήτου ακόμα και για τις ελβετικές τράπεζες (το 2018).

Η πρώτη συγκομιδή στοιχείων, έως τον Σεπτέμβριο του 2017, θα αφορά περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων τα οποία βρίσκονταν το 2016 σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς Θεματοφυλακής (ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία) σε εξήντα χώρες του κόσμου.

Στην πρώτη ομάδα συνεργάσιμων χωρών από το 2017 περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της Ευρώπης, εξαιρουμένης της Αυστρίας η οποία θα ενταχθεί από το 2018. Στη δεύτερη ομάδα, από το 2018, μπαίνουν στο παιχνίδι της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ άλλων η Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ανδόρα, το Χονγκ Κονγκ, η Ρωσία και η Σιγκαπούρη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ