Υγεία

Kαταγγελίες των Νοσοκομειακών γιατρών για την εγκατάλειψη του ΕΣΥ

Είκοσι δύο μήνες συμπληρώνει στην Αριστοτέλους (αρχικά ως αναπληρωτής υπουργός και στη συνέχεια ως υπουργός) κ. Ανδρέας Ξανθός, ωστόσο οι παρεμβάσεις του σε ό,τι αφορά τον πολύπαθο χώρο της υγείας παραπέμπουν σε εκείνες ενός πρωτάρη κι εξαντλούνται σε… διαπιστώσεις, ευχολόγια και -στην καλύτερη περίπτωση- σε υποσχέσεις για δράσεις  που τοποθετούνται όμως πάντοτε σε ένα απροσδιόριστο μέλλον.

Έπειτα από μία διετία στο υπουργείο Υγείας ο κ. Ξανθός είναι βέβαιον ότι παρακολουθεί τον χώρο της υγείας με τον ίδιο «αγωνιστικό» τόνο που τον διέκρινε ενόσω ήταν υπεύθυνος υγείας στον ΣΥΡΙΖΑ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι περισσεύουν οι διαπιστώσεις, λιγότερο ή περισσότερο καταγγελτικές, και λείπουν οι ουσιαστικές παρεμβάσεις για τα μείζονα θέματα της υγείας.

Ο Κρητικός μικροβιολόγος του ΕΣΥ συνεπικουρούμενος από τον συντοπίτη του εντατικολόγο του ιδιωτικού τομέα, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη, εγκαταλείπει την αοριστολογία και γίνεται συγκεκριμένος όταν αναφέρεται σε επαγγελματίες υγείας, ως επί το πλείστον σε γιατρούς συναδέλφους του, στους οποίους καταλογίζει ότι συντηρούν μηχανισμούς προκλητής ζήτησης και σπατάλης στη συνταγογράφηση. Οι νοσοκομειακοί γιατροί πάλι του απαντούν  πως «στοχοποιούνται νοσοκομειακοί γιατροί και άλλοι υγειονομικοί ως «ένοχοι» για τα προβλήματα στην Υγεία και για  να «αθωώνεται» το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου - ΕΕ - ΔΝΤ - μνημονιακών κυβερνήσεων».

Σε οικονομική ασφυξία το ΕΣΥ

«Έχουμε έναν πολύ ισχυρό ιδιωτικό τομέα και υψηλή ιδιωτική δαπάνη υγείας: η συμμετοχή των πολιτών στο συνολικό κόστος υγείας είναι περίπου στο 35% με 40% , όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις ευρωπαϊκές χώρες είναι στο 20% με 25%» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός πρόσφατα στο πλαίσιο  του 18ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου. Τα  στοιχεία του ΟΟΣΑ για την υψηλή συμμετοχή των Ελλήνων στη δαπάνη υγείας και τις αιτίες του φαινομένου δεν προβλημάτισαν περαιτέρω τον υπουργό Υγείας, ο οποίος έσπευσε να διαβεβαιώσει «για τη δική μας πολιτική επιλογή που δεν είναι να κάνουμε τους ρυθμιστές του ανταγωνισμού ανάμεσα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά να παρέμβουμε μεροληπτικά υπέρ του δημόσιου συστήματος».

Μια διαβεβαίωση που καταρρίπτεται όμως από τα δραματικά στοιχεία της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Διότι την ώρα που ο υπουργός Υγείας επιμένει ότι στηρίζει το σύστημα δημόσιας υγείας, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία.
Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, τα κονδύλια των λειτουργικών δαπανών για το 2016 έχουν ήδη εξαντληθεί. Μόλις 200 εκατ. από τα 600  εκατ. που προβλέπονταν έχουν εκταμιευθεί από τον ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία, ενώ το συνολικό χρέος  του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία ξεπερνά τα 2,5 δισ. Το «ταβάνι» της χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία έχει κολλήσει  στο ποσό των 1,154 δισ. και παράλληλα σχεδιάζεται μείωση κατά  200 εκ. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης για τον ΕΟΠΥΥ.
Εκτός ορίων η φαρμακευτική δαπάνη

Παρότι οι υπερβάσεις στη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, με τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέσω του αυτόματου μηχανισμού (clawback) και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates) να αγγίζουν τα 787 εκατ. ευρώ, ο υπουργός Υγείας εμφανίζεται απόλυτα ψύχραιμος. «Θα δημιουργήσουμε έναν πιο  αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου της ζήτησης και κατ’ επέκταση του όγκου. Αυτή είναι η απάντηση στην ανάγκη συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης » είπε στο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο, αποφεύγοντας  βεβαίως να συγκεκριμενοποιήσει πώς και πότε θα δοθεί αυτή η «απάντηση».

Διαπίστωσε επίσης -έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια στην Αριστοτέλους- πως  οι τιμές των πρωτοτύπων (on patend) φαρμάκων δεν ανταποκρίνονται στα οικονομικά  δεδομένα της χώρας και πως αυτά τα φάρμακα αποζημιώνονται σε δυσβάστακτες για το σύστημα υγείας τιμές. «Δεν μπορεί να έρχονται τα ακριβά και καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα χωρίς «φίλτρο» , χωρίς ένα μηχανισμό αξιολόγησης φαρμακευτικής καινοτομίας, και να αποζημιώνονται σε δυσβάστακτες για το Σύστημα Υγείας τιμές » είπε στο συνέδριο, ωσάν να είναι εργασία άλλου υπουργείου και άλλου υπουργού να προβεί στα μέτρα εκείνα που θα οδηγήσουν σε αξιολόγηση και τιμολόγηση των νέων φαρμάκων.

Οι πολλαπλές αλλά «ανέγγιχτες» εστίες διαφθοράς στο σύστημα υγείας

Οι μηχανισμοί προκλητής ζήτησης και σπατάλης που υπάρχουν στο σύστημα υγείας είναι από τα αγαπημένα θέματα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.  Όπως διαπίστωσε λοιπόν  κ. Ξανθός «από τη στιγμή που υποκοστολογήθηκε και μειώθηκε η δαπάνη για τις μικροβιολογικές εξετάσεις, εκτινάχθηκε η δαπάνη για τις απεικονιστικές εξετάσεις. Επίσης, σε άλλη κατηγορία συνταγογράφησης, το κόστος της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα επιθέματα από 20 εκατ. που ήταν το 2012, εκτοξεύθηκε στα 68 εκατ. το 2015. Κι ακόμη το συνένζυμο Q, ένα ειδικό συμπλήρωμα διατροφής για το οποίο δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για τη χρησιμότητά του, το 2012 είχε δαπάνη 8.000 ευρώ  και το 2015 έφτασε στα 9.650.000 ευρώ».

«Χρειάζεται, λοιπόν, να υπάρξει μια σοβαρή παρέμβαση, εννοείται με επιστημονικά κριτήρια και όχι με λογιστικά, και ο ΕΟΠΥΥ, η ΗΔΙΚΑ και οι υπόλοιπες υπηρεσίες να ενσωματώσουν μηχανισμούς αποτελεσματικού ελέγχου αυτής της προκλητής ζήτησης» καταλήγει ο κ. Ξανθός, αφήνοντας το ερώτημα να αιωρείται αναφορικά με το ποιος πρέπει να υλοποιήσει και τι και κυρίως με ποιανού εντολή…

Λείπουν 6.600 ειδικευμένοι γιατροί από το ΕΣΥ

Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία είναι η σκληρή πραγματικότητα που καταγράφει η ΟΕΝΓΕ. Το πρόσφατο κλείσιμο των χειρουργείων στο νοσοκομείο της Λαμίας λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων είναι ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα. «Τη στιγμή που τα κενά σε ειδικευμένους γιατρούς φτάνουν τα 6.600  και οι ανάγκες είναι  πολλαπλάσιες, η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της για την απόλυση 1.400 επικουρικών γιατρών» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

Η προκήρυξη 2.000 θέσεων μόνιμων γιατρών για το 2017 τις  οποίες  έχουν προαναγγείλει δεν φτάνουν για να καλύψουν τα κενά που θα προκύψουν από τις απολύσεις των επικουρικών, τις παραιτήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις. Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι για τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού «φταίνε οι γιατροί που δεν κάνουν εισηγήσεις», «φταίει  η γραφειοκρατία του ΑΣΕΠ» είναι προσχηματικοί και προκλητικοί, εκτιμά η ΟΕΝΓΕ.

Κρούσματα αυταρχισμού και αυθαιρεσίας

Μόνο οι… ασθενείς δεν έχουν ενοχοποιηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για ό,τι καταγράφεται στα νοσοκομεία . «Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα αυταρχισμού και αυθαιρεσίας εις βάρος των εργαζόμενων» καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, και παραθέτει σχετικά περιστατικά.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, οι διοικούντες  του Πανεπιστημιακού Λάρισας κάνουν διαρκώς οριζόντιες περικοπές στα δεδουλευμένα των τακτικών εφημεριών και  απειλούν από πάνω τους νοσοκομειακούς γιατρούς επειδή διεκδικούν  το αυτονόητο -την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών τους.

Ο υποδιοικητής του νοσοκομείου Κυπαρισσίας διαμορφώνει κατά το δοκούν το πρόγραμμα των εφημεριών αγνοώντας τις εισηγήσεις των επιστημονικά υπευθύνων και μάλιστα χωρίς την προβλεπόμενη  έγκριση από το επιστημονικό συμβούλιο.

Ο υποδιοικητής του νοσοκομείου Χανίων διατάζει γιατρούς να εφημερεύουν 15 ημερονύχτια σερί.

Ο διοικητής του «Κωνσταντοπούλειου» απειλεί τους γιατρούς της Οφθαλμολογικής Κλινικής με πειθαρχική δίωξη επειδή δημοσιοποιούν τα προβλήματα του τμήματός τους.

Ο διοικητής του «Ασκληπιείου» Βούλας φέρεται σκαιότατα στους εργαζόμενους.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ απειλεί γιατρούς και εργαζόμενους επειδή συμμετείχαν σε κινητοποίηση του σωματείου τους.

Κινητοποιήσεις για τους επικουρικούς γιατρούς

Η ΟΕΝΓΕ δήλωσε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου ως Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών. Παράλληλα προκήρυξε  παναττική στάση εργασίας από τις 11:00 ως τις 15:00 και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 12:30. Καλεί επίσης τις Ενώσεις των Γιατρών σε όλη τη χώρα να συνεδριάσουν άμεσα και να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τις 14/11.

Η ΟΕΝΓΕ δήλωσε πως θα συμμετέχει στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 24/11 και προκηρύσσει Πανελλαδική Απεργία  στις 8/12  ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων του κλάδου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ