Αρχείο

EKTAKTO: Έφθασε Μεσόγειο η ρωσική πυρηνοκίνητη αρμάδα εξαπολύοντας "φωτιά και ατσάλι" - Eπίδειξη ισχύος σε ζωντανή μετάδοση από το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας - Δείτε βίντεο

Του Βασίλη Καπούλα

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε πριν λίγο ότι η ρωσική πυρηνοκίνητη αρμάδα έφτασε Μεσόγειο εξαπολύοντας "φωτιά και ατσάλι" με τα Su-33, MiG-29KUB να είναι στον αέρα και να δείχνουν τις διαθέσεις τους σε ζωντανή μετάδοση από το Ρωσικό ΥΠΑΜ. Δείτε τα βίντεο παρακάτω. Aπό στιγμή σε στιγμή ξεκινά η "Επιχείρηση Νίκη" στο Χαλέπι.

Όπως είπε ο Ρώσος ΥΠΑΜ, Σεργκέι Σοιγκού "Ο ανεφοδιασμός της ρωσικής αρμάδας έχει ήδη γίνει".

"Ο Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" φτάνει στις ακτές της Συρίας συνοδευόμενο από το 252 μέτρων μήκους πυρηνοκίνητο πυραυλοφόρο καταδρομικό κλάσεως Κίρωφ, ο «Μέγας Πέτρος», υποβρύχια Kilo, το αντιτορπιλικό Severomorsk κλάσης Udaloy και "Vice Admiral Kulakov" καθώς και πρόσθετα σκάφη.

Ο Σ.Σοιγκού καυτηρίασε την συμπεριφορά συγκεκριμένων χωρών που "κάτω υπό την πίεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να μην επιτρέψουν τα ρωσικά πλοία να ανεφοδιαστούν στα λιμάνια τους. Παρόλ αυτά αυτό δεν επηρέασε την ασφάλεια τους" τόνισε.

Η Ρωσική αρμάδα ξεκίνησε ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η δύναμη των υποβρυχίων είναι διπλάσια από αυτή που ανακοινώθηκε.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, δύο πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια τύπου Project 971 ή Shchuka-B,( Όνομα ΝΑΤΟ "Akula") σε συνδυασμό με ένα υποβρύχιο κλάσης Kilo ενώθηκαν με τον στόλο που έρχεται στη Συρία και έχει επικεφαλής το αεροπλανοφόρο Κουζνέτζοφ και το πυρηνοκίνητο καταδρομικό μάχης Μέγας Πέτρος.

Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια τα οποία θεωρούνται από τα πλέον αθόρυβα υποβρύχια παγκοσμίως και ανήκουν στον βελτιωμένο τύπο Akula II απέπλευσαν από το Μούρμανσκ με στόχο να καλύψουν την αρμάδα από υποθαλάσσιες απειλές αλλά και να εκτελέσουν επιχειρήσεις κρούσης στόχων εδάφους καθώς όλα τα υποβρύχια φέρουν εκτός των τορπιλών και πυραύλους Κρουζ τύπου Kalibr.

Τα Akula είναι διπλού κήτους κατασκευής, εκτοπίσματος 13.400 τόνων μήκους 110μ. με πλήρωμα 62 ατόμων έχουν πυρηνικό αντιδραστήρα ΟΚ-659Μ που μέσω των γεννητριών παραγωγής ατμού κινούν το υποβρύχιο μέσω 7φιλης προπέλας επιτυγχάνοντας ταχύτητες της τάξης των 35 κόμβων ενώ μπορούν να καταδυθούν σε βάθη μέχρι και τα 520μ.

Ο οπλισμός τους αποτελείται 4 τορπιλοσωλήνες των 533 mm για 28 τορπίλες και πυραύλους Kalibr και 4 τορπιλοσωλήνες των 650 mm για 12 τορπίλες βαρέως τύπου ή επιπλέον πυραύλους κρουζ ενώ φέρουν και 3 εκτοξευτές MANPADS IGLA για 18 πυραύλους.

Επίσης και πέραν της πολύ χαμηλής ακουστικής απόδοσης ο εξοπλισμός τους αποτελείται ενεργό και παθητικό σόναρ με πλευρικές διατάξεις διάταξης φάσης καθώς και σόναρ εντοπισμού ναρκών ενώ υπάρχει και πλήρης σουίτα ηλεκτροοπτικών αισθητήρων και ραντάρ στην μορφή περισκοπίων.

O oπλισμός του καταδρομικού «Μέγας Πέτρος»:

Λαμβάνει δεδομένα από δορυφορικό σύστημα και διαθέτει:

20 P-700 Granit (SS-N-19 Shipwreck) αντιπλοικούς πυραύλους
16 × 8 (128) 3K95 «Kinzhal» (SA-N-9) επιφανείας-αέρος
12 × 8 (96) S-300FM Fort-M επιφανείας-αέρος
44 OSA-MA (SA-N-4 Gecko) PD SAM
2 × RBU-1000 (Smerch-3) 305 mm ανθυποβρυχιακοί εκτοξευτές ρουκετών
2 × RBU-12000 (Udav-1) 254 mm ανθυποβρυχιακοί εκτοξευτές ρουκετών
1 twin AK-130 130 mm/L70 διπλά κανόνια των 130 χλστ
10 533 mm ASW/ASuW τορπιλοσωλήνες Type 53 ή SS-N-15 ανθυποβρυχιακοί πύραυλοι
6 × Kashtan (CADS-N-1) ναυτική έκδοση Pantsir

Τα υποβρύχια κλάσης Improved Kilo όπως αυτά που έχει παραλάβει ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας (4 έχουν παραληφθεί απομένουν ακόμα 2) ανήκουν στο project 636 και έχουν εκτόπισμα 3950 τόνους μήκος 74μ. πλήρωμα 52 ατόμων ενώ στους 6 τορπιλοσωλήνες των 533mm μπορούν να εκτοξευτούν 18 όλα είτε τορπίλες είτε οι νέοι πύραυλοι τύπου Kalibr. Τέλος κάθε υποβρύχιο φέρει εκτοξευτή MANPADS τύπου SA-N-10 με 8 πυραύλους.

Το αντιτορπιλικό Severomorsk κλάσης Udaloy αποτελεί ένα από τα συνολικά 7 αντιτορπιλικά που βρίσκονται στις τάξεις του Ρωσικού Βόρειου Στόλου και ένα από τα 10 συνολικά της κλάσης που βρίσκονται σε υπηρεσία.

Τα αντιτορπιλικά της κλάσης έχουν κύρια καθήκοντα των ανθυποβρυχιακό πόλεμο και πιο ειδικά την προστασία των μονάδων μάχης στις ανοιχτές θάλασσες. Το σκάφος είναι ναυπήγησης 1984 και χρόνο ένταξης το 1987. Το σκάφος που έχει πλήρωμα 300 ατόμων είναι εκτοπίσματος 7.570 τόνων έχει συνολικό μήκος 163μ. σύστημα πρόωσης τύπου COGAG που επιτρέπουν στο σκάφος να αναπτύσσει ταχύτητα της τάξης των 35 κόμβων ενώ το μεταφερόμενο καύσιμο επιτρέπει να φτάνει εμβέλειες της τάξης των 12.100ν.μ.

Ο κύριος οπλισμός του αποτελείται από δύο τετραπλούς εκτοξευτές των ανθυποβρυχιακών πυραύλων SS-N-14 Silex που σε συνδυασμό με τους δύο τετραπλούς τορπιλοσωλήνες των 533mm τα δύο συστήματα εκτόξευσης ανθυποβρυχιακών ρουκετών τα δύο ελικόπτερα ASW Ka-27M και τα δύο σόναρ (Horse Tail χαμηλών συχνοτήτων τύπου VDS και Horse Jaw σκάφους χαμηλών συχνοτήτων) εγγυώνται την πλήρη καταστροφή των αντίπαλων υποβρυχίων.

Ο υπόλοιπος οπλισμός τους αποτελείται από 64(8Χ8) αντιαεροπορικούς πυραύλους του συστήματος TOR-M1 για αυτοπροστασία μαζί με τέσσερα 6πλά πυροβόλα ΑΚ-630 CIWS και δύο πυροβόλα των 100mm.

Ο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» ολοκλήρωσε ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού το καλοκαίρι και τώρα διαθέτει τα νέα ναυτικά μαχητικά MiG-29K/KUB όπως και τη ναυτική έκδοση των επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52K.

Έτσι πιο συγκεκριμένα το σκάφος θα μεταφέρει 20 μονοθέσια MiG-29K, 4 διθέσια MiG-29KUB, 4 Su-25TG/UBP τουλάχιστον 6 με 10 Ka-52K, και 14 Su-33 (ναυτική έκδοση του Su-30SM) με νέο σύστημα ναυτιλίας.

 

https://www.youtube.com/watch?v=2hS-Ln9RhQo

https://www.youtube.com/watch?v=iSn99Ankm1k

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ