Πολιτική

Φόροι, περικοπές, 4ο μνημόνιο και εκλογές στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Σκληρή κόντρα κυβέρνησης με αντιπολίτευση - Εκλογές ζήτησε ο Κωστής Χατζηδάκης

Με σφοδρό σφυροκόπημα κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση αλλά και αρκετή εκλογολογία ξεκίνησε η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το κορυφαίο νομοσχέδιο επανέθεσε το αίτημα εκλογών λέγοντας μεταξύ άλλων απευθυνόμενος προς την παριστάμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι θα το δείτε ότι στο τέλος ακόμα κι αν η ΝΔ σας παρακαλάει να μην κάνετε εκλογές, θα κάνετε ηρωική έξοδο για να περιορίσετε την ήττα σας και να διασωθείτε. Κάντε το όμως όσο πιο γρήγορα γίνεται. Θα είναι καλό για την πατρίδα».

Επιπροσθέτως, από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Γιάννης Κουτσούκος είπε πως «ότι κατέκτησε ο λαός με δικούς του κόπους και θυσίες σε μια πεντάχρονη πορεία ανατράπηκε από την τυχοδιωκτική πολιτική των ψεμάτων και των αυταπατών και μαζί της ανατράπηκε και η προοπτική εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια. Ο προϋπολογισμός σωρεύει τα λάθη της κυβέρνησης. Το τρίτο μνημόνιο έγινε με συνθήκες υποταγής φορολογικών μέτρων 12,5 δις ευρώ και ταπείνωσης με την εκχώρηση όλης της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο».

Ειδικότερα, ο εισηγητής της ΝΔ επικεντρώθηκε στο χαμένο οκτάμηνο Βαρουφάκη υποστηρίζοντας ότι «τα έτη 2015-2016 ήταν έτη οπισθοδρόμησης τα οποία κόστισαν 15.000 ευρώ σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό και ύψωσε ασπίδα προστασίας στην διακυβέρνηση Σαμαρά.

Ακόμα κι αν επιτευχθούν όλα τα θετικά σενάριά σας, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να επιστρέψουμε στο 2014. Ακόμα κι έτσι όμως στην καμπούρα της ελληνικής οικονομίας θα υπάρχει τεράστιο κόστος. Αν βγούμε σήμερα στις αγορές θα πληρώσουμε επιτόκιο μεγαλύτερο από το Βιετνάμ για το δεκαετές ομόλογο. Ενώ επιτίθεστε στον Σαμαρά για το 2014 , τώρα επιχειρείτε να μας ξαναφέρετε εκεί» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει «διώξει» χιλιάδες επιχειρήσεις από την χώρα ενώ κάλεσε την κυβέρνηση της Βουλγαρίας να «δώσει παράσημο στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς με τις χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μετακομίσει στη γείτονα χώρα, ενισχύεται το βουλγαρικό δημόσιο». Τέλος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «δουλεύει ψιλό γαζί» τους ψηφοφόρους της όταν μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνικό πρόσημο του προϋπολογισμού καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία οι κοινωνικές δαπάνες θα είναι μειωμένες και το μερίδιο των έμμεσων φόρων τους οποίου πληρώνουν εξ ίσου πλούσιοι και φτωχοί είναι αυξημένο.

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση άνοιξε με την ομιλία του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μπγιάλα που επικεντρώθηκε στον φιλόδοξο στόχο επίτευξης ανάπτυξης 2,7% εντός του 2017. «Ο προϋπολογισμός δίνει το μήνυμα μιας νέας πορείας για τη χώρα. Αρχίζει η ανοδική πορεία» υποστήριξε χαρακτηριστικα.

«Η φορολογική αφαίμαξη για την επίτευξη του πλεονάσματος του 2016 υπερβαίνει τα 3,8 δις ευρώ αν υπολογίσει κανείς την υστέρηση εσόδων» ανταπάντησε ο κ. Κουτσούκος από την Δημ. Συμπαράταξη για να εξηγήσει ότι «Το πλεόνασμα δεν έχει σχέση με την ανάπτυξη καθώς είχαμε ύφεση. Αρα οφείλεται σε μέτρα προσαρμογής με έμμεσους και άμεσους φόρους».

«Πόσο αριστερή είναι μια τέτοια πολιτική; Το κρίνουν οι πολίτες και όσοι εξαπατήθηκαν με τα περί αύξησης του κατώτατου μισθού κλπ.» συνέχισε ο κ. Κουτσούκος για να προσθέσει «Τα ίδια χαρακτηριστικά έχει και ο ΝΕΟΣ προϋπολογισμός. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση προβλέπονται 4 δις ευρώ εξοικονομήσεις εκ των οποίων τα 3,1 δις ευρώ έσοδα και 900 χιλ από δαπάνες. Από τα 3,1 δις ευρώ των δημοσιονομικών παρεμβάσεων στα έσοδα τα 2,6 δις ευρώ είναι νέοι φόροι που θα ισχύσουν από 1.1.2017 που θα την πληρώσει το σύνολο χαμηλόμισθων στρωμάτων και όχι μεγαλοβιομήχανοι. Έχουμε δηλαδή περαιτέρω μείωση αφορολόγητου, φόρο σε ζύθο, τηλεφωνία, καφέ αύξηση ΦΠΑ στο 24% κ α . Τα 960 χιλ περικοπές δαπανών για το 2017 προκύπτουν από νέες περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Η δήθεν κυβέρνηση της Αριστεράς κόβει ακόμα και τις συντάξεις χηρείας».

Ο ίδιος τέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας πως «ο δρόμος της πολιτικής ερήμου που βαδίζει οδηγεί στον υποκατώτατο μισθό, την απελευθέρωση των απολύσεων και στο τέταρτο μνημόνιο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ