Κόσμος

Υπάρχει σχέδιο ανατροπής του Τραμπ από τη Χίλαρι Κλίντον;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βρετανικό τύπο, η  Χίλαρι Κλίντον θα μπορούσε ακόμα να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω ενός κενού στο αμερικανικό σύνταγμα το οποίο ενδεχομένως  κάτω από άκρως «ειδικές συνθήκες» ( συνεχιζόμενες ταραχές) θα μπορούσε να φέρει τα πάνω κάτω .

Παρά το γεγονός ότι το δημοκρατικό κόμμα εξασφάλισε μόνο 228 ψήφους έναντι 290  εκλεκτόρων  των Ρεπουμπλικάνων , υπάρχει μια πιθανότητα η πρώην υπουργός εξωτερικός και σύζυγός του Μπίλ Κλίντον να  μπορεί  ακόμα να προσβλέπει στην εξουσία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα, ακόμα και μετά την άσκηση ψήφου του  εκλογικού σώματος των εκλεκτόρων , η απόφαση παραδίδεται στους εκπροσώπους της κάθε πολιτείας ,  γνωστό και ως το Σώμα των Εκλεκτόρων  που κάνει  άλλη μια τυπική ψηφοφορία για να προσδιορίσει αυτόν που γίνεται πρόεδρος.

Το εκλογικό κολέγιο όπως ονομάζεται ,αποτελείται από τα μέλη του κόμματος που εκλέγονται από τους τοπικούς πολίτες  για να τους εκπροσωπήσουν στο Κογκρέσο.

Αυτό  αναμένεται να συνεδριάσει στις 19 Δεκεμβρίου, και παρόλο που οι εκλογείς υποστηρίζουν παραδοσιακά τη βούληση του λαού, είναι πιθανό ότι θα μπορούσε να ανατραπεί  το εκλογικό αποτέλεσμα, αν βρεθούν αρκετοί ψήφοι υπέρ της  Χίλαρι Κλίντον.

Σε περίπτωση που το κολέγιο αυτό οδηγηθεί για άγνωστους λόγους ενάντια  στην λαϊκή ψήφο, ή παρουσιαστεί  αποχή από την ψηφοφορία συνολικά,  οδηγούμεθα σε μια κατάσταση που ονομάζεται «πολιτική αναξιοπιστία».

Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σπάνιο, διότι το 99 τοις εκατό των εκλεκτόρων σε όλη την αμερικανική ιστορία ψηφίζουν παραδοσιακά όπως υποσχέθηκαν, γράφει  ανάλυση από τους New York Times.

cw-lx6lxeaegg7g

Το θέμα όμως είναι ότι οι εξεγέρσεις και οι κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει την επόμενη κιόλας των εκλογών  δεν λένε να κοπάσουν και επεκτείνονται σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο.

Αυτή η κατάσταση ενδεχομένως να είναι πιθανή , αν και πολύ σπάνια, δεδομένης και της «υποστήριξης του συστήματος» στην Κλίντον , οδηγώντας σε αλλαγή σκηνικού  λόγω ίσως "εθνικής ασφαλείας" και φέροντας τα πάνω κάτω.

Μάλιστα ένας εκλέκτορας από το Τέξας, ο Chris Suprun, πυροσβέστης στο επάγγελμα  είπε ότι βρίσκει τον Τράμπ  αντιπαθητικό και τόνισε ότι θα εξετάσει την ψηφοφορία για τον αντίπαλό του.

1481175014

 

Ο ίδιος είπε: «Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Δεν έχω καμία εκπαίδευση σε αυτό το σημείο. Ο υποψήφιος ( των ρεπουμπλικάνων) είπε  ... πράγματα που σε σε ένα  άλλο τυπικό έτος εκλογών θα τον είχε ρίξει στον καιάδα», δήλωσε ο ίδιος.

Το  συνταγματικό «κενό»  δημιουργήθηκε από τους ιδρυτές της Αμερικής και σκοπός του ήταν να βεβαιωθούν όλοι  ότι «το αξίωμα του Προέδρου δεν θα πάει σε ανθρώπους οι οποίοι δεν θα είναι προικισμένοι με τα απαιτούμενα προσόντα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ