Εκκλησία

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ενέκρινε τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης και ζητά διαχριστιανικό διάλογο, στο δρόμο που χαράζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπως ήταν αναμενόμενο δέχθηκε τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης και δεν εγείρει αντιρρήσεις εγκρίνοντας ομόφωνα κατά την τελευταία σύνοδο  στις 16 Νοεμβρίου 2016 , αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Στην Συνοδική απόφαση της εκκλησίας της Αλεξάνδρειας σημειώνεται  ότι η προετοιμασία της πανορθοδόξου συνόδου της Κρήτης κράτησε  πολλά χρόνια, και αν και οι διαφορές παρέμειναν μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης, ωστόσο, η σύνοδο αναγνώρισε  την ενότητα του ορθόδοξου κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της Συνόδου εξέφρασαν  ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κκ Βαρθολομαίο για το έργο που επιτέλεσε καθώς και την οργάνωση της συνόδου στην Κρήτη.

Ωστόσο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναγνώρισε την ύπαρξη μιας ευρείας ποικιλίας  απόψεων στον ορθόδοξο κόσμο, σε μια ποικιλία από θρησκευτικά ζητήματα, αλλά τόνισε ότι « οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα θέματα της εκκλησιαστικής ζωής δεν συνιστούν απόκλιση από την Ορθόδοξη αλήθεια για εμάς, αλλά μια προσαρμογή στην αφρικανική πραγματικότητα».

Για την Αφρική και την Εκκλησία της Αλεξάνδρειας σήμερα είναι ένα πολύ σημαντικό το ιεραποστολικό έργο και ο διάλογος με τους ετεροδόξους.

Σε αντίθεση με πολλούς από τους τοπικούς επισκόπους Ορθοδόξων εκκλησιών που σήμερα δεν έχουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σε μια ήπειρο όπως η Αφρική,  και υλοποιούν την  ποιμαντική εργασία τους σε περιβάλλον συγκροτημένων εθνών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας, σε αντίθεση με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας τήρησε μια πιο ορθολογική στάση σε θέματα που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, και αναζητά  τρόπους για να διευκολύνει την κατάστασή και μέσω διαχριστιανικού διαλόγου .

«Η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στον διαχριστιανικό και διαθρησκευτικό διάλογο, παρ 'όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που εμφανίζονται μερικές φορές. Εκτός από τη συμμετοχή μας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, έχουμε την πρόθεση να αυξήσουμε τη δραστηριότητά μας  στο Παναφρικανικό Συμβούλιο Εκκλησιών », αναφέρει  η απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

 

Όλα αυτά φυσικά και μας ανησυχούν, ο διαχριστιανικός διάλογος έχει πολλά «αγγελικά» αλλά και «διαβολικά πρόσωπα».

Έχουμε εκφράσει πολλές φορές την άποψή μας για το συμβούλιο των Εκκλησιών, σύμφωνα με πολλούς πατέρες η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει καμία θέση να συνδιαλέγεται με όλες αυτές τις αιρέσεις, οι οποίες αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται «εκκλησίες». Δυστυχώς τώρα όμως, οι «αγαπητοί» οικουμενιστές θα βρουν πάτημα στις αποφάσεις της Συνόδου και θα αρέσκονται ακόμα περισσότερο στα φιλοοικουμενιστικά πολύχρωμα πάρτι που κάθε τόσο συμμετέχουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ