Οικονομία

Το παρασκήνιο για τη διοικητική κρίση στην Εθνική Τράπεζα

Τα όσα συνέβησαν απέδειξαν ότι οι επιθυμίες του SSM είναι υπεράνω και των επιλογών του βασικού μετόχου, ακόμη κι αν αυτός είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Η διοικητική κρίση στην Εθνική Τράπεζα, που φαίνεται ότι βαίνει προς εκτόνωση, αποδεικνύει ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) αποτελεί την ανώτερη αρχή των ελληνικών τραπεζών.

Τα πρωτοφανή περιστατικά που συνέβησαν με την επιλογή του νέου προέδρου της Εθνικής Τράπεζας απέδειξαν ότι οι επιθυμίες του SSM είναι υπεράνω και των επιλογών του βασικού μετόχου, ακόμη κι αν αυτός είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η κρίση στην Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε όταν η Επιτροπή Υποψηφιοτήτων πρόκρινε από τη short list των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου τους κυρίους Παναγιώτη Θωμόπουλο και Δημήτρη Τσιτσιράγκο. Πρόκειται για δύο υποψηφίους με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο πρώτος είναι στη δύση της καριέρας του και διαθέτει βαρύ βιογραφικό. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει ανώτερος οικονομικός εμπειρογνώμονας στον OΟΣΑ, υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και πρόεδρος της Eurobank. Ο κ. Τσιτσιράγκος έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε επιτελικές θέσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα - και συγκεκριμένα στο IFC, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της τράπεζας, ενώ είχε εμπλακεί και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Η Εθνική Τράπεζα έθεσε τις δύο υποψηφιότητες στην κρίση του ΤΧΣ, καθώς το τελευταίο ελέγχει το 40% και αποτελεί τον βασικό μέτοχο της Εθνικής Τράπεζας. Μετά τις συνεντεύξεις των δύο υποψηφίων, το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ ψήφισε, όπως λέγεται, με 7-1 υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Τσιτσιράγκου. Ο πρόεδρος του Ταμείου Γιώργος Μιχελής ανέλαβε να επικοινωνήσει με τη διοίκηση της Εθνικής, όπως και έγινε, για να ενημερώσει σχετικά με την επιλογή του ΤΧΣ. Στην υποψηφιότητα Τσιτσιράγκου φαίνεται να συμφωνούσε εκτός από το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ και η αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Αν και πρέπει να σημειωθεί ότι πηγές της αντιπροεδρίας υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία ανάμειξη στη διαδικασία εκλογής διοίκησης στην Εθνική και προσέθεταν ότι η κυβέρνηση θα μιλήσει διεξοδικά όταν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΤΕ που ακολούθησε για την εκλογή του νέου προέδρου παραιτήθηκαν με την έναρξη της συνεδρίασης η πρώην πρόεδρος Λούκα Κατσέλη, ο κ. Δημήτρης Αφεντούλης (εκπρόσωπος του ομίλου Λάτση) και ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης κατέβασε στο Δ.Σ. πρόταση εκλογής ως προέδρου του κ. Θωμόπουλου, αντίθετα δηλαδή από την επιλογή του ΤΧΣ. Από τα δέκα μέλη του Δ.Σ. που είχαν πλέον δικαίωμα ψήφου, τα οκτώ ψήφισαν υπέρ του κ. Θωμόπουλου. Υπέρ της εκλογής Τσιτσιράγκου τάχθηκαν το ανεξάρτητο μέλος του Δ.Σ. και μέλος του Nomination Committee Μαριάνε Οκλαντ και ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ. Την επόμενη ημέρα ακολούθησε
δεύτερη συνεδρίαση του Δ.Σ., η οποία επικύρωσε την εκλογή τριών νέων μελών του, μεταξύ των οποίων και του κ. Θωμόπουλου ως υποψήφιου προέδρου. Η απόφαση του Δ.Σ. έκλεισε την πόρτα στην επιλογή του κ. Τσιτσιράγκου και σήμανε συναγερμό στο ΤΧΣ επειδή αγνοήθηκε η επιλογή του.

Το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου αποτελείται από εννέα μέλη, τα πέντε εκ των οποίων είναι αλλοδαποί, στελέχη από το εξωτερικό που τοποθετήθηκαν πρόσφατα. Στο ΤΧΣ, όμως, είναι σε εκκρεμότητα η επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου. Η διαδικασία επιλογής έχει ολοκληρωθεί και έχει επιλεγεί ο κ. Βασίλης Κατσικιώτης, ο οποίος προέρχεται από την Credit Suisse. Ο διορισμός επικυρώθηκε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ πήρε πράσινο φώς και από το EuroWorking Group. Ωστόσο, η τοποθέτηση υπονομεύτηκε και εκκρεμεί από το γεγονός ότι η Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ για ανεξήγητο λόγο προβλέπει λήξη της θητείας τον Ιούνιο του 2017 (σε οκτώ μήνες), ενώ η προκήρυξη της θέσης ήταν για θητεία έως τον Ιούνιο του 2020.

Το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ θεώρησε casus belli τη μη εκλογή Τσιτσιράγκου και έγιναν αλλεπάλληλες συνεδριάσεις προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση και να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει. Κλήθηκαν μάλιστα για ακροάσεις τόσο ο κ. Φραγκιαδάκης όσο και ο κ. Θωμόπουλος. Οι συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου χαρακτηρίστηκαν από ένταση, ενώ πληροφορίες έφεραν τα ξένα μέλη αλλά και την εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών να αντιδρούν έντονα στην επιλογή Θωμόπουλου και να απειλούν με τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ