Αρχείο

Τα «σχέδια» των υπερδυνάμεων για την παγκόσμια κυριαρχία. Η «παγίδευση» των ΗΠΑ από τη Μόσχα και ο κομβικός ρόλος των Χαλέπι και Ντονένσκ

Ο διευθυντής του πασίγνωστου γεωπολιτικού ινστιτούτου  Carnegie  Ντμίτρι Τρενίν  προσπάθησε να αποκαλύψει μερικές από τις ρωσικές «κινήσεις» του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε Ουκρανία και  Συρία, που απειλούν την αμερικανική παγκόσμια ηγεμονία .

Η συλλογιστική ανάλυση  του Τρενίν ξεκινά  με τη δήλωση ότι  η  αντιμετώπιση της διεθνούς πολιτικής της Ρωσίας από την  δύση είναι  είτε «συμφέρουσα είτε  ασύμφορη», και  ο ίδιος διαβλέπει μάλλον δύσκολη την έναρξη εχθροπραξιών. Ο Τενίν  τόνισε σε αυτήν την περίπτωση ότι απαιτείται έλεγχος της καταλληλότητας των  αποφάσεων σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, δεν είναι ενιαία η πολιτική του  Ρώσου ηγέτη και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην ανταποκριθεί στην «πλατεία», συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας, διαφορετικά η Ρωσία θα είχε  από καιρό χάσει το ιδεολογικό κίνητρο να πολεμάει στην Ουκρανία.

Ο λόγος για τον πόλεμο αυτό , ή όπως αναφέρεται  το Casus belli, αποτέλεσε η προσπάθεια  ""εκπαραθύρωσης" του ρωσικού ναυτικού  από την Σεβαστούπολη, παραβιάζοντας την υπάρχουσα σύμβαση, σύμφωνα με την οποία οι Ρώσοι  θα μπορούσαν να την είχαν στο χέρι τους σε λίγα χρόνια.

Ο Ντμίτρι Τρενίν πιστεύει ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στη Συρία , αποτελεί μια  άμεση αναφορά στις ΗΠΑ,  ότι η Μόσχα δεν είναι πλέον  μια περιφερειακή δύναμη, αλλά μια παγκόσμια υπερδύναμη ανάλογη της ΕΣΣΔ   . Και οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν  να το λάβουν αυτό υπόψη τους.

Ο Πούτιν αντέγραψε αυτό για το οποία ήταν πεπεισμένη η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία  απαίτησε  την ευρεία χρήση του αμερικανικού στρατού ως μέσον διπλωματίας, επισείοντας  την προσοχή σήμερα στην Ουάσιγκτον  ότι η ανάλογη  πορεία της Ρωσίας  έχει ορισμένα πλεονεκτήματα.

Το κυριότερο είναι η πλήρη και ολοκληρωτική αποκατάσταση της εικόνας μιας ισχυρής Ρωσίας ως υπερδύναμης στη Μέση Ανατολή, η οποία αποδίδει καρπούς. Ένας άλλος στόχος, είναι η πλήρη εξουδετέρωση  των Τσετσένων  τρομοκρατών , οι οποίοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν  στην Ρωσία με άγριες διαθέσεις . Ως εκ τούτου, η παρέμβαση στη συριακή κρίση, αποτελεί λογική κίνηση για το Κρεμλίνο.

Ο έτερος λόγος εμπλοκής της Ρωσίας στην συριακή κρίση είναι η πραγματική δοκιμασία του ρωσικού  στρατού και των νέων οπλικών συστημάτων που διαθέτει.

«Μπορούμε  να δείξουμε τον πολεμικό εξοπλισμό μας σε  όσες παρελάσεις και  ασκήσεις θέλουμε  , αλλά εάν  αυτά δεν  έχουν συμμετάσχει  σε μια αληθινή  μάχη, δεν μπορούμε  να είμαστε  σίγουροι για το πώς θα συμπεριφερθεί ο στρατός και τα όπλα μας. Αν  τα ρωσικά στρατεύματα αντέξουν την δοκιμασία της μάχης, και  τα οπλικά συστήματα επιβιώσουν της μάχης και αποδειχθούν αποτελεσματικά , αυτό θα ήταν η καλύτερη διαφήμιση για την ρωσική πολεμική βιομηχανία. Επίσης η  πολύχρονη "προστασία μας "στον Άσαντ πιστοποιεί την "φροντίδα μας" για την χώρα αυτή.  Διότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Μόσχα δεν προδίδει  τους πελάτες της», αναφέρει Ρώσος αναλυτής.

Ως παράδειγμα, αναφέρεται ανέφερε η πτώση του Αιγύπτου του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, του οποίου ο στρατός παραδόθηκε  την 8η ημέρα της επανάστασης, ενώ υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ . Σε αντίθεση η Ρωσία πολεμάει με διάφορους τρόπους και στηρίζει τον Άσαντ από το 2011, χωρίς διακοπή.

Ο αναλυτής πιστεύει επίσης ότι ο Πούτιν πήρε μια απόφαση για την Κριμαία και τη Συρία, όχι από  επιθυμία για την αύξηση της δημοτικότητας του ή ήθελε να κάνει επίδειξη. Ο Πρόεδρος είχε άλλα κίνητρα και αυτά αφορούν την παγκόσμια "ισορροπία" στον πλανήτη. .

Όσον αφορά την άμεση αντιπαράθεση  Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, ο  Ντμίτρι Τρενίν λέει τα εξής:

«Είμαστε ένα βήμα μακριά από μια ενεργή  σύκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ας υποθέσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες όπως είπε η κυρία Κλίντον θα ανακοινώσουν την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία. Η Ρωσία θα  συμμορφώνονταν  με την παρούσα ζώνη; Πολύ αμφιβάλλω. Εάν στην  περιοχή πετούσαν  ρωσικά αεροσκάφη τι θα έκαναν οι Αμερικανοί; Θα πρέπει είτε να καταρρίψουν τα ρωσικά αεροσκάφη , ή στην πραγματικότητα να αναγνωρίσουν ότι οι απαγορεύσεις δεν ισχύουν για την  Ρωσία . Και το ένα και και το άλλο  μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες», κατέληξε ο ίδιος.

Το ίδιο θα συμβεί αν οι Αμερικανοί παρέχουν  στους τρομοκράτες στη Συρία  αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα .

Και συνεχίζει ο Τρενίν: «Εμείς πρέπει τώρα να έρθουμε σε μια  πρώτη πραγματική σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν λέω στο  πεδίο της μάχης , αλλά στο πολιτικό στίβο . Στην ουσία είμαστε για πρώτη φορά σε πραγματική σύγκρουση με τις ΗΠΑ».

Όσον αφορά την Ουκρανία, η Ρωσία είχε δύο σχέδια, το μέγιστο και το ελάχιστο. Το μέγιστο σχέδιο ήταν να ενσωματωθεί η Ουκρανία και να  γίνει μέρος του  "ρωσικού κόσμου", αλλά αυτό ήταν ενάντια στην ουκρανική  ελίτ. Επιπλέον, η Ουκρανία θα είχε δικαίωμα βέτο στην Ευρασιατική Ένωση και η Μόσχα  συνεχώς θα εκβιάζονταν για νέα  αντάλλαγμα και  νέες παραχωρήσεις .

Το ελάχιστο πρόγραμμα αφορά το να μην εισέλθει με οποιαδήποτε τρόπο η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ . Αυτό είναι το νόημα των συμφωνιών Μινσκ, και η  απροθυμία της κυβερνήσεως του Ντονένσκ για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα είναι ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για το νέο Σύνταγμα της Ουκρανίας.

Η χώρα αυτή  χωρίς ένταξη στο ΝΑΤΟ,  παραμένει  η πιο εχθρική χώρα για την Ρωσία. Αλλά και το  ΝΑΤΟ σε αυτήν την κατάσταση δεν την χρειάζεται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ