Κόσμος

Συνελήφθη στην Γαλλία ο αρχηγός των Βάσκων αυτονομιστών (ETA) μετά από 8 χρόνια

Για οκτώ ολόκληρα χρόνια διέφευγε τη σύλληψη, παρ' ότι το όνομά του βρισκόταν στις πρώτες θέσεις των πλέον επικίνδυνων τρομοκρατών στον κόσμο. Ο τελευταίος αρχηγός της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης, Μικέλ Ισταρόρθα, εντοπίστηκε και συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία, ο εκπρόσωπος της οποίας έκανε λόγο για το τέλος της ΕΤΑ, μίας οργάνωσης που υποστήριζε με ένοπλο αγώνα την αυτονόμηση της περιοχής των Βάσκων σε Ισπανία και Γαλλία και ευθύνεται για δεκάδες πολύνεκρες επιθέσεις.

Ειδικό κλιμάκιο της αστυνομίας είχε πληροφορίες ότι ο Ισταρόρθα βρισκόταν στην περιοχή της πόλης Ασάν. Με ειδικά μέσα παρακολούθησης τον εντόπισαν και κατέγραψαν τις κινήσεις τους για λίγα 24ωρα. Η θέση που είχε επιλέξει ο άλλοτε αρχηγός της βασκικής οργάνωσης, βρισκόταν μόλις στα 3 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ισπανία, κάτι που σημαίνει ότι «μπαινόβγαινε» για να οργανώσει τις επαφές του.

Ο Ισταρόρθα είχε εξαφανιστεί από το 2008, ενώ είχε αναδειχθεί αρχηγός της ΕΤΑ το 2007. Ένας Ισπανός και μία Γαλλίδα συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι υπέθαλψαν εγκληματία, καθώς ο αρχηγός της οργάνωσης διέμενε το σπίτι που τους ανήκε.
Η οργάνωση ΕΤΑ «γεννήθηκε» το 1959 ως αντιστασιακό κίνημα εναντίον του δικτάτορα Φράνκο και ευθύνεται για το θάνατο τουλάχιστον 800 ατόμων, από το πρώτο τρομοκρατικό της χτύπημα το 1968 και έπειτα. Το τελευταίο της χτύπημα έγινε τον Ιούλιο του 2009, στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, όταν σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί. Στη Γαλλία, το τελευταίο αιματηρό επεισόδιο καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2010, όταν μέλος της οργάνωσης σκότωσε αστυνομικό σε προάστιο του Παρισιού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ