Κόσμος

Ρωσία: Ξεκάθαρη απειλή για την ειρήνη στην περιοχή αποτελούν οι στρατιωτικές ασκήσεις Γεωργίας-Ουκρανίας και ΝΑΤΟ

«Οι ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων της Γεωργίας και του ΝΑΤΟ  αποτελούν απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή». Αυτό δήλωσε πριν λίγο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε έκτακτη σχετική ανακοίνωση του.

Από τις  10 Νοεμβρίου σε γεωργιανό  έδαφος διεξάγονται  από το ΝΑΤΟ στρατιωτική  αξιολόγηση της γεωργιανής στρατιωτικής δύναμης (JTEC). Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν δέκα μέρες και διεξάγονται σε κέντρο εκπαιδεύσεως κοντά στην Τιφλίδα με την ονομασία «ΝΑΤΟ-Γεωργία 2016».

Στις ασκήσεις αυτές συμμετέχουν περισσότεροι από 250 στρατιώτες.

«Το πρόβλημα όμως εστιάζεται  στην συστηματική συσσώρευση της κλίμακας και της έντασης της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων της Γεωργίας σχετικά με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, με την ενεργό συμμετοχή των δομών διοίκησης και του προσωπικού της συμμαχίας », τονίζει η ρωσική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ .

Έγινε γνωστό επίσης ότι και η Ουκρανία θα συμμετάσχει  στην άσκηση, « ΝΑΤΟ-Γεωργία  2016».

«Η Ρωσία διαβλέπει από αυτήν την  δραστηριότητα μια σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή εκφράζοντας τις έντονες  ανησυχίες της κατ 'επανάληψη και στους υπόλοιπους γείτονες .. την Αμπχαζία και την Νότια Οσετία. Όλοι θυμόμαστε πως οι υποσχέσεις της ένταξης στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου (2006), "έσπρωξε" την Τιφλίδα σε εγκληματικές επιθέσεις σε ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις  στους πολίτες του Tskhinval τον Αύγουστο του 2008 », ανακοίνωσε  σε σχόλιο του  το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα Τρίτη.

Η Μόσχα  δεν κρύβει το γεγονός ότι η σημερινή στρατιωτική συνεργασία με τη Γεωργία, θεωρείται ως μέρος της πολιτικής του «περιορισμού» της Ρωσίας.

Η παλαιά αμερικανική πολιτική συνεχίζεται λογικά και μετά την ανακήρυξη του Τραμπ στην θέση του προέδρου των ΗΠΑ. Προς το παρόν δεν διαβλέπουμε καμία αλλαγή πλεύσης στην δράση των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Ασία, και αυτό είναι ανησυχητικό .

Πολλοί αμυντικοί αναλυτές ελπίζουν σε βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας μετά την τηλεφωνική συνομιλία των  δύο ηγετών. Αυτό όμως αναμένουμε να αποτυπωθεί όμως και στην πράξη.

Σε  άρθρο με τίτλο ( ΝΑΤΟ και Ερντογάν θέλουν την Μαύρη Θάλασσα πεδίο αντιπαράθεσης με την Ρωσία ενδεχομένως και με ελληνική στρατιωτική συμμετοχή ), είχαμε  τονίσει ότι ο ίδιος ο Ερντογάν, πριν μερικούς μήνες,  άφησε να εννοηθεί ότι η Μαύρη Θάλασσα θα είναι το νέο θέατρο των μελλοντικών συγκρούσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, και ως εκ τούτου, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας».

Το νομικό κώλυμα που έχουν οι αμερικανικές μονάδες επιφανείας είναι μόνο η  Σύμβαση του Montreux η οποία  υπάρχει από το 1936.

Η Τουρκία από την δική της πλευρά,  είναι  προσεκτική   στο να μην υπονομεύσει  την Σύμβαση αυτή  ακόμα και κατά την διάρκεια των « δύσκολων»  ημερών του πολέμου στη Γεωργία το 2008, όταν η ΗΠΑ την ήθελαν να βοηθήσει  την Τιφλίδα.

https://youtu.be/DZzhOOWUiAE?t=3

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές