Πολιτική

Προς ναυάγιο το ΕΣΡ παρά το «συμβιβασμό» για Κουτρομάνο

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η αλλαγή μόνο του προσώπου του προέδρου δεν αλλάζει την «κυβερνητική πλειοψηφία» που φαίνεται να σχηματίζεται από τα άλλα μέλη του συμβουλίου

Ναυαγεί σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και η νέα πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για την εκλογή του νέου Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Η -έκτη κατά σειρά- συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων για την ανάδειξη νέου ΕΣΡ έχει προγραμματιστεί για τις τρεις το μεσημέρι, αλλά η πρόταση της κυβέρνησης δεν φαίνεται να υιοθετείται ούτε από την Ν.Δ. αλλά ούτε και από το ΠΑΣΟΚ, παρά τις αλλαγές στην σύνθεση που προτείνει στα κόμματα ο κ. Βούτσης.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr ο πρόεδρος της Βουλής έχει αποφασίσει να προτείνει για την προεδρία της ανεξάρτητης αρχής, τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο, υιοθετώντας στην πραγματικότητα την πρόταση που διατύπωσε από την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φαίνεται όμως, οτι η κυβέρνηση επιμένει να συμμετέχουν στο ΕΣΡ τα πρόσωπα που προτάθηκαν και απορρίφθηκαν πριν από δέκα μέρες ( Β. Μουλόπουλος, Γ. Τζαννετάκος, Ρ. Μορώνης, Β. Καραποστόλης
) που τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν οτι συγκροτούν στο ΕΣΡ μια “κυβερνητική πλειοψηφία” η οποία καθιστά τον πρόεδρο “διακοσμητικό” χωρίς ουσιαστικό ρόλο.

Με δεδομένη την καχυποψία που υπάρχει μάλιστα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις κυβερνητικές προθέσεις στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών (ιδίως με την άρνηση να καταργηθεί η διάταξη που περιορίζει τις πανελλαδικές άδειες στις τέσσερις), φαίνεται οτι αν δεν τροποποιηθεί η πρόταση του κ. Βούτση, τότε και η σημερινή συνεδρίαση δεν έχει σημαντικές πιθανότητες να καρποφορήσει.

Και η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται θυελλώδεις (μέλη της μάλιστα προβλέπουν οτι είναι πιθανότερο να διακοπεί, παρά να ολοκληρωθεί έστω και με ναυάγιο) με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιμένουν σε προτάσεις προσώπων με ευρύτερη αποδοχή, όπως ο συνταγματολόγος Γ. Σωτηρέλλης που προτείνει το ΠΑΣΟΚ   και ο πρώην υπουργός Μιχ. Σταθόπουλος που προτείνει το Ποτάμι.

Η Νέα Δημοκρατία που κρατά στα χέρια της το κλειδί για να ξεκλειδώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων στην Διάσκεψη, τονίζει σήμερα οτι παρότι γίνεται δεκτή η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μεγαλύτερη σημασία έχει να δεχτεί η κυβέρνηση και τους τρεις όρους που έθεσε χθες και οι οποίοι είναι:

1. Να καταργηθεί η πρόβλεψη για μόνο τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.
2. Να υπάρξει δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι μετά τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., θα καταργήσει το άρθρο 2Α του νόμου 4339, (με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, απλώς ανεστάλη η ισχύς του).
3. Το Ε.Σ.Ρ. να στελεχωθεί καθ’ ολοκληρία από προσωπικότητες υψηλού κύρους, τεχνογνωσίας και ανεξαρτησίας.

Εφόσον όμως αποβεί άκαρπη και η σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης (απαιτείται και πάλι πλειοψηφία 4/5 για την εκλογή νέου ΕΣΡ) η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει αμέσως στην κατάθεση νέου νόμου στη Βουλή, με τον οποίο θα διορίζεται προσωρινή διοίκηση στο ΕΣΡ χωρίς τις απαιτούμενες συνταγματικές διαδικασίες και με την αιτιολογία οτι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής που οδηγεί στην παράταση ενός καθεστώτος ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο.

Βάσει του ίδιου νόμου, θα εντέλλεται το νέο ΕΣΡ να προχωρήσει στην προσωρινή αδειοδότηση απεριορίστου αριθμού τηλεοπτικών σταθμών, με δικαίωμα διεκδίκησης από οποιονδήποτε μπορεί να εγγυηθεί την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, 400 θέσεις εργασίας και ετήσιο ενοίκιο περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ