Κόσμος

Ποιος θα στηρίξει τη Μέρκελ στην διεκδίκηση της τέταρτης θητείας της;

Για την Δύση, η Γερμανίδα καγκελάριος είναι η τελευταία ελπίδα των φιλελεύθερων μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Στα χνάρια του Χέλμουτ Κολ βαδίζει πλέον η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας χτες ότι θα είναι υποψήφια για τέταρτη θητεία. Την ίδια ώρα, στη Γαλλία η Κεντροδεξιά έδειξε την "πόρτα" στον Νικολά Σαρκοζί κατά τον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών, οδηγώντας τον στην πολιτική του αποκαθήλωση. Και στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας, επιστρέφει δριμύτερος ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος χαρακτηρίζει αδύναμη την πρωθυπουργό της χώρας, Τερέζα Μέι και "παλαβό" τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτη των Εργατικών.

Για την Δύση, η Άνγκελα Μέρκελ, είναι η τελευταία ελπίδα των φιλελεύθερων μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Αυτά που την απασχολούν, τόσο τα θέματα ασφάλειας και οι πρόσφυγες, είναι τα ζητήματα που προβληματίζουν έντονα τη γηραιά ήπειρο αλλά και τις χώρες της Δύσης, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα "Bild". Για την Γερμανία και γενικότερα για τις χώρες της Δύσης η Μέρκελ είναι ένας παράγοντας σταθερότητας. Ξέρουν τι να περιμένουν από την σιδηρά κυρία της Γερμανίας.

Την στηρίζουν οι Γερμανοί, οι Χριστιανοδημοκράτες και η Δύση

Το 55% των Γερμανών λένε "ja" στην υποψηφιότητα της Μέρκελ. Η ενισχυμένη δημοτικότητά της, μετά από 11 χρόνια στην εξουσία, λέει πολλά στο κόμμα της.

Η 62χρονη Μέρκελ, κόρη πάστορα, μεγαλωμένη στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία ξέρει ότι το γερμανικό εκλεκτορικό σώμα θέλει οι ηγέτες του να πατάνε και τα δύο πόδια τους στη γη .

Εάν κερδίσει στις εκλογές του επόμενου έτους και ολοκληρώσει τη θητεία της, τότε θα έχει ισοφαρίσει το ρεκόρ του μέντορά της Χέλμουτ Κολ. Τυπικά το κόμμα της θα πρέπει να την επανεκλέξει στην ηγεσία του κόμματος σε δύο εβδομάδες και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κόμμα της θα την στηρίξει .

Οι Χριστιανοδημοκράτες την στηρίζουν γιατί την θεωρούν παράγοντα σταθερότητας και ξέρουν πως για να έχουν το πάνω χέρι στην κυβέρνηση, μία είναι η λύση: να παραμείνει η Μέρκελ στην καγκελαρία της χώρας.

Για σχεδόν μία δεκαετία, μέσα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και μέσα από την ξαφνική απόφασή της να απομακρυνθεί η Γερμανία από την πυρηνική ενέργεια και να εστιάσει στις εναλλακτικές μορφές, η Μέρκελ έγινε το συνώνυμο της σταθερότητας, όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Focus.

Σε αναζήτηση διεκδικητή της καγκελαρίας οι Σοσιαλδημοκράτες

Οι Σοσιαλδημοκράτες, ο εταίρος της Μέρκελ στον μεγάλο συνασπισμό, παλεύει να βρει έναν ισχυρό διεκδικητή της καγκελαρίας και η Μέρκελ προέβλεψε ότι οι εκλογές του επόμενου Σεπτεμβρίου θα είναι οι πιο δύσκολες, τουλάχιστον από την επανένωση της Γερμανίας .

Οι Σοσιαλδημοκράτες ψάχνουν να βρουν τον ιδανικό για να σταθεί απέναντι στη Μέρκελ: το όνομα του Μάρτιν Σουλτς αλλά και του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ακούγονται τελευταία κυρίως μετά την υποψηφιότητα του βαρόνου των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ στο αξίωμα του προέδρου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ