Κόσμος

Πιτέλα: Η Τουρκία δεν έχει καμία πιθανότητα να μπει στην ΕΕ, υπό τις παρούσες συνθήκες

«Με τις παρούσες συνθήκες η Τουρκία δεν έχει καμία πιθανότητα να μπει στην ΕΕ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα.

Λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις σχέσεις της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Τζιάνι Πιτέλα εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ γιατί η ομάδα των Σοσιαλιστών προτείνει το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα. «Θέλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στον Ερντογάν, γιατί έχει ξεπεράσει πολλά όρια. Οι συλλήψεις χιλιάδων ανθρώπων, δικαστών, δικηγόρων, ελεύθερων πολιτών, πολιτικών, μελών του κοινοβουλίου, ηγετών της αντιπολίτευσης, δεν είναι αποδεκτή».

Συνεχίζοντας, ο Τζ. Πιτέλα τόνισε ότι οι Σοσιαλιστές θα προτείνουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μόνο αν η Τουρκία δείξει θετικά δείγματα γραφής. «Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε απτές αποδείξεις. Οι άνθρωποι που έχουν συλληφθεί χωρίς λόγο πρέπει να απελευθερωθούν και η Τουρκία να ξαναγίνει ένα κράτος δικαίου. Εμείς επιθυμούμε να διατηρήσουμε ανοιχτό το διάλογο. Θέλουμε η Τουρκία να παραμείνει κοντά στην Ευρώπη. Για μας η Τουρκία είναι σημαντικός συνομιλητής, όμως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται τόσο βίαια, η Ευρώπη οφείλει να αντιδράσει», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιταλός πολιτικός. «Πώς μπορούμε να συζητάμε για την ένταξή μιας χώρας στην ΕΕ, η οποία σήμερα κυβερνάται από έναν τύπο που μετά το πραξικόπημα τους έβαλε όλους στη φυλακή; Προφανώς μετά από ένα πραξικόπημα κάποιοι θα κατηγορηθούν και θα μπουν στη φυλακή, αλλά είναι αδιανόητο 100 χιλιάδες άνθρωποι να είναι υπεύθυνοι», πρόσθεσε ο Τζ. Πιτέλα.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών υπενθύμισε ότι η ομάδα των Σοσιαλιστών ήταν ιστορικά η πλέον φιλικά προσκείμενη προς την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. «Θέλουμε να αλλάξει η Τουρκία» ανέφερε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ