Κόσμος

Πιθανές απώλειες σε άμαχο πληθυσμό κατά τον βομβαρδισμό της Κουντούζ παραδέχθηκαν οι Αμερικανοί

O αμερικανικός στρατός παραδέχθηκε χθες Σάββατο ότι είναι «πολύ πιθανό» οι αεροπορικές του επιδρομές να προκάλεσαν τον θάνατο αμάχων στην επαρχία Κουντούζ, όπου την Πέμπτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 πολίτες.

Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στην Κουντούζ μετά το περιστατικό αυτό, ενώ δεκάδες συγγενείς των θυμάτων συγκεντρώθηκαν μπροστά από το γραφείο του κυβερνήτη της πολιτείας κρατώντας τα άψυχα σώματα παιδιών.

«Ο Αφγανός πρόεδρος έχει στείλει μια ειδική αντιπροσωπεία στην Κουντούζ για να διενεργήσει έρευνα για το συμβάν. Κάθε αμέλεια θα τιμωρηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας Χαρούν Σαχανσούρι.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η επίθεση «πολύ πιθανόν να προκάλεσε θύματα μεταξύ των αμάχων», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο στρατηγός Τσραλς Κλίβελαντ, ένας από τους διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ανακοινώνοντας παράλληλα την έναρξη έρευνας σε συνεργασία με τις αφγανικές δυνάμεις.

Οι αφγανικές δυνάμεις με την υποστήριξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ διεξήγαγαν την Πέμπτη μια κοινή επιχείρηση εναντίον των Ταλιμπάν στα περίχωρα της πόλης Κουντούζ όταν δέχθηκαν πυρά από τους αντάρτες. Τότε ζήτησαν την υποστήριξη της αμερικανικής αεροπορίας. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες και τρεις Αφγανοί.

Το ζήτημα των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, έπειτα από 15 χρόνια επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ εναντίον των Ταλιμπάν, εξακολουθεί να προκαλεί τις έντονες επικρίσεις της κυβέρνησης και της κοινής γνώμης στο Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι δήλωσε «βαθιά θλιμμένος» από τους θανάτους στην Κουντούζ, ενώ ζήτησε από τον στρατό να κάνει τα πάντα ώστε να μην υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων και παράλληλα κατηγόρησε τους αντάρτες ότι αναζητούν καταφύγιο σε κατοικημένα σπίτια.

Τα γεγονότα στην Κουντούζ φέρνουν για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο την αυξανόμενη ανασφάλεια που επικρατεί στην περιοχή, αφού οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα της επαρχίας τον προηγούμενο μήνα, για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός χρόνου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...