Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ: Τι χρειάζεται να ξέρετε για την πιο ύπουλη ασθένεια των πνευμόνων (βίντεο)


Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) περιγράφει μια ομάδα παθήσεων των πνευμόνων που καθιστούν δύσκολο για το άτομο να αδειάσει όλο τον αέρα από τους πνεύμονες, διότι οι αεραγωγοί έχουν συρρικνωθεί.

Η ζωή για ένα άτομο με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια έχει δυσκολίες τόσο στην αναπνοή, όσο και σε καθημερινές εργασίες που γίνονται πολύ κουραστικές.

Τουλάχιστον 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή ΧΑΠ και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών δεν το γνωρίζει καν. Υπολογίζεται ότι πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν από επιπλοκές υγείας που οφείλονται στην ΧΑΠ.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας ΧΑΠ είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για μια ασθένεια που αποδεικνύεται πολλές φορές θανατηφόρα σε βάθος χρόνου, ενώ οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν ότι την έχουν!

Τι είναι ακριβώς η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια συνδέεται με δυο παράγοντες/παθήσεις: τη Χρόνια Βρογχίτιδα και το Πνευμονικό Εμφύσημα, οι οποίες μπορεί να συνυπάρχουν ή να προηγείται χρονικά η πρώτη και να ακολουθεί η δεύτερη. Τα τελευταία χρόνια η ιατρική κοινότητα αποδέχεται και το Άσθμα ως έναν τρίτο παράγοντα που οδηγεί σε ΧΑΠ.

Στην Χρόνια Βρογχίτιδα παρατηρείται φλεγμονή και στένωση αεραγωγών, καθώς και χρόνια υπερβολική έκκριση βλέννας από το βρογχικό δέντρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση επεισοδίων βήχα και απόχρεμψης για τουλάχιστον 3 μήνες το χρόνο, επί περίπου 2 χρόνια.

Στο Πνευμονικό Εμφύσημα παρατηρείται εξασθένηση της δομής των πνευμόνων και παθολογική αύξηση του μεγέθους των τμημάτων του πνεύμονα πέραν των τελικών βρογχιολίων, λόγω διάτασης ή καταστροφής του τοιχώματός τους. Παράλληλα εμφανίζονται ατροφικές αλλοιώσεις στους βρόγχους.

Η ΧΑΠ είναι νόσος εξελικτική και μη αναστρέψιμη, ενώ οδηγεί μεγάλο ποσοστό των πασχόντων από αυτή σε εργασιακή ανικανότητα.

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Αίτια

Το κυριότερο αίτιο της ΧΑΠ είναι το κάπνισμα (20-25% των καπνιστών θα αναπτύξει ΧΑΠ).

Άλλες αιτίες είναι:

Παθητικό κάπνισμα
Μόλυνση ατμοσφαιρικού αέρα
Διαβίωση σε βιομηχανικές πόλεις
Επαγγελματική έκθεση σε σκόνη, χημικά, αναθυμιάσεις (ανθρακωρύχοι, κλπ)

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Συμπτώματα – Εξέλιξη

Αρχικά:

Πρωινός βήχας «των καπνιστών» (σταδιακά γίνεται αποχρεμπτικός)
Επεισόδια λοίμωξης με πυρετό (το χειμώνα κυρίως)
Δύσπνοια σταδιακά επιδεινούμενη

Προχωρημένα στάδια:

Κυανωτικό (μπλε χρώμα), πληθωρικό προσωπείο
Δύσπνοια στην ανάπαυση (ακροαστικά και επικουρικούς αναπνευστικούς μύες)

Όταν τελικά εγκαθίσταται:

Αναπνευστική ανεπάρκεια (υπερκαπνία, υποξαιμία κλπ)
Χρόνια καρδιακή κάμψη

Το κυριότερο σύμπτωμα του Πνευμονικού Εμφυσήματος είναι η δύσπνοια, με χαρακτηριστικά τον διατεταμένο (πιθοειδή θώρακα), τη λειτουργία επικουρικών αναπνευστικών μυών και την περιορισμένη έκπτυξη του θώρακα.

Οι ασθενείς αυτοί έχουν χαρακτηριστικά ευρήματα στην κλινική εξέταση από τον γιατρό, καθώς και χαρακτηριστική ακτινογραφία θώρακος.

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς και την κλινική εξέταση του γιατρού, καθώς και με τη βοήθεια των παρακάτω εργαστηριακών εξετάσεων:

Ακτινογραφία θώρακος ή/και Αξονική τομογραφία θώρακος (CT)
Σπιρομέτρηση (εξέταση κατά την οποία υπολογίζονται οι όγκοι αναπνοής του εξεταζόμενου ατόμου)
Αιματολογικές εξετάσεις (πιθανώς)
Αέρια αρτηριακού αίματος (πιθανώς)

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Αντιμετώπιση

Η ΧΑΠ είναι μια μη αναστρέψιμη βλάβη του πνευμονικού παρεγχύματος, συνεπώς δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Τα παρακάτω μέτρα μπορούν να αναστείλουν την πορεία της και πιθανώς να επιβραδύνουν την επιδείνωσή της.

Απαγόρευση καπνίσματος
Μεταφορά σε λιγότερο μολυσμένη περιοχή, αν αυτό είναι δυνατό
Καταπολέμηση παχυσαρκίας και λοιμώξεων
Χορήγηση αντιβιοτικών για μικροβιακές λοιμώξεις
Εμβολιασμοί (όπως ο αντιγριπικός)
Βρογχοδιασταλτικά (για τον συνοδό βρογχόσπασμο)
Αποχρεμπτικά (για διευκόλυνση αποβολής των εκκρίσεων)
Οξυγόνο (στα προχωρημένα στάδια)
Μεταμόσχευση πνεύμονα (στο τελευταίο στάδιο)

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Πρόληψη

H πρόληψη της νόσου μπορεί να γίνει με την ανάπτυξη στρατηγικών για την αποτροπή από την έναρξη του καπνίσματος ή για την άμεση διακοπή του, καθώς και τη σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Πηγή:iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ