Κόσμος

Ο Ιγκόρ Ντόντον «νικητής» στις προεδρικές εκλογές στη Μολδαβία

Ο φιλορώσος υποψήφιος Ιγκόρ Ντόντον, που θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Μόσχα, λέει ότι κέρδισε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων ο Ντόντον εξασφαλίζει ποσοστό 55%, ενώ η αντίπαλός του, η φιλοευρωπαία Μάια Σάντου, συγκεντρώνει γύρω στο 45%.

Η φιλοευρωπαία υποψήφια Μάια Σάντου

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που ο λαός της Μολδαβίας εκλέγει απευθείας πρόεδρο, αφού από το 1996 και μετά τους προέδρους της χώρας εξέλεγε το κοινοβούλιο.

Οι προεδρικές εκλογές αντιμετωπίστηκαν ως μάχη μεταξύ εκείνων που επιθυμούν στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία και εκείνους που επιδιώκουν την ενσωμάτωση της χώρας στην Ευρώπη.

Μιλώντας λίγο μετά τη λήξη της ψηφοφορίας ο Ιγκόρ Ντόντον κάλεσε την αντίπαλό του να σεβαστεί την έννομη τάξη και να μην απευθύνει έκκληση στους οπαδούς της να διαδηλώσουν. «Οι εκλογές τελείωσαν. Ο κόσμος επέλεξε τον πρόεδρό του», είπε.

Ο ηλικίας 41 ετών Ντόντον ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κομμουνιστικού Κόμματος πριν το 2009 κι αποδίδει την εκτεταμένη διαφθορά στη Μολδαβία στα φιλοευρωπαϊκά κόμματα που κυβέρνησαν έκτοτε τη χώρα.

Η προσέλευση στο χθεσινό δεύτερο γύρο κυμάνθηκε στο 53,3%.

Η Μολδαβία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία με στενούς ιστορικούς δεσμούς με τη Μόσχα, κήρυξε την ανεξαρτησία της μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ