Αρχείο

Ο Α.Τσίπρας αναζητεί δίαυλο επικοινωνίας με τον Ν.Τραμπ - Επένδυσε στον Μ.Ομπάμα και έχασε πολύτιμο έδαφος που εκμεταλλεύεται ο Ρ.Τ.Ερντογάν

Μετά το φιάσκο της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, αναφορικά με το θέμα του χρέους, η κυβέρνηση «τρέχει» τώρα να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι πληροφορίες του pentapostagma.gr αναφέρουν πώς τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του κ. Τραμπ.

Αξίζει να σημειωθεί πώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν έχει στείλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα από την πρώτη στιγμή, ενώ έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου. Ο κ. Τσίπρας το έπαιξε... βαρύς, κινήθηκε στη γραμμή Βερολίνου μήπως και τον κακοχαρακτηρίσει η Άνγκελα Μέρκελ και έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα αργά το βράδυ της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.

Η κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο γιατί απλά πίστευε πώς διάδοχος του κ. Ομπάμα θα είναι η Χίλαρι Κλίντον και επένδυσε στην επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, παίζοντας ταυτόχρονα όμως και την τύχη μίας ολόκληρης χώρας. Τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πώς στην πολιτική ποτέ δεν πρέπει να είσαι βέβαιος για τίποτα.

Πόσο μάλλον όταν υπήρχαν δύο πολιτικά προηγούμενα που έδειχναν τη μεταστροφή των κοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί δεν αντέχουν άλλο τη λιτότητα, αποστρέφονται την παγκοσμιοποίηση και οι δημοσκοπήσεις είναι κατευθυνόμενες με το σύστημα μέσω αυτών να θέλει να χειραγωγήσει τις μάζες και όχι να αποτυπώσει το που κινούνται.

Το ένα μάλιστα από τα δύο γεγονότα αυτού του τύπου ήταν στην Ελλάδα. Και μιλάμε για το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 που ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή έδειχναν να επικρατεί το «ναι»τελικώς κέρδισε το «όχι» και μάλιστα με τη συντριπτική διαφορά του 62%. Φαίνεται όμως πώς η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να το ξεχάσει αυτό. Το άλλο ήταν το Brexit. Οι Βρετανοί αντιστάθηκαν στους εκβιασμούς και τις απειλές των Βρυξελλών και αποφάσισαν την έξοδο τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όφειλε λοιπόν η κυβέρνηση να έχει plan Β και να κινηθεί αναλόγως όταν κέρδισε στις αμερικανικές εκλογές ο Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα τρέχει να βρει τρόπο να σηκώσει το τηλέφωνο ο νέος Αμερικανός πρόεδρος και να συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα. Για ακόμη μία φορά η Ελλάδα λόγω ανεπάρκειας πολιτικών αντανακλαστικών ήρθε δεύτερη.

Η Τουρκία έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν η Αθήνα έχει καλλιεργήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, χώρες στις οποίες ο Ν. Τραμπ είναι θετικά προσκείμενος. Ο Ρ.Τ. Ερντογάν όχι μόνο κατάφερε να ξεπεράσει το «φτύσιμο» που του είχε ρίξει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων όταν επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και επικοινώνησε μαζί του, αλλά είχε ήδη κάνει το... κουμάντο του και είχε στείλει πράκτορες να συναντήσουν τον Αμερικανό στρατηγό Μάικλ Φλίν, τον οποίο έχει αποπέμψει ο Μπάρακ Ομπάμα διότι είχε εκφραστεί θετικά υπέρ της Τουρκίας.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας γνώριζαν πολύ καλά πώς ο στρατηγός Φλίν είναι κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ και τώρα αποζημιώνονται. Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος τον προορίζει για Υπεύθυνο Εθνικής Ασφάλειας, μίας από τις πιο κρίσιμες θέσεις στο Λευκό Οίκο.

Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί και τη στάση θα κρατήσει τελικά απέναντι στην Τουρκία ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρ.Τ. Ερντογάν έχει πετύχει ήδη μία διπλωματική νίκη απέναντι στην εν υπνώσει ελληνική εξωτερική πολιτική. Αλλά τι να πει κανείς όταν το υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε καν τις προκλήσεις της Αλβανίας.

Η κυβέρνηση έμεινε με τις προσδοκίες ότι ο Ομπάμα θα πιέσει την Άνγκελα Μέρκελ για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Το είπε στην Αθήνα για να ικανοποιήσει το κοινό του και όταν πήγε στο Βερολίνο τσιμουδιά. Οι προτεραιότητες τους άλλωστε ήταν άλλες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...