Κόσμος

Οι Ρώσοι ετοίμασαν το πυραυλοφόρο καταδρομικό «Στρατάρχης Ουστίνοφ» για Συρία (βίντεο-εικόνες)

Ολοκληρώθηκε πλήρως  η  επισκευή και  ο εκσυγχρονισμός των πυραύλων που θα μεταφέρει πλέον το καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων  «στρατάρχης Ουστίνοφ», και πριν από το τέλος του 2016 το πλοίο θα επιστρέψει στη βάση του στο Severomorsk, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti σήμερα  Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος των ναυπηγείων Igor Ponomarev.

Στην επιχειρησιακή σύνθεση του  ρωσικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται τρία καταδρομικά το «στρατάρχης Ουστίνοφ» του Βόρειου στόλου, το «Μόσχα» του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και το «Varyag» στον Ειρηνικό.

«Η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός του καταδρομικού «στρατάρχης Ουστίνοφ»,  στο κέντρο της ναυπηγικής βιομηχανίας Star ολοκληρώθηκε και το πλοίο πλέει στη θάλασσα, εκτελώντας προγραμματισμένες θαλάσσιες δοκιμές κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016, ενώ  το πλοίο στην συνέχεια θα μεταβεί στο σημείο της μόνιμης εγκατάστασης»,  δήλωσε Ponomarev.

Η ουσία είναι όμως ότι στην Συρία και την Ανατολική μεσόγειο η κατάσταση αλλάζει άρδην τόσο με το ξεκίνημα των πολεμικών επιχειρήσεων , όσο και με την αναζωπύρωση της παρουσίας του ISIS στο Σινά .

Στο πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο (Οι ΗΠΑ «άνοιξαν την πόρτα» στους ισλαμιστές τρομοκράτες στο Σινά – Μετά την Συρία σειρά έχει η Αίγυπτος), είχαμε αναφέρει ότι οι ισλαμιστές τρομοκράτες εξακολουθούν να «μεταναστεύουν» μαζικά προς την κατεύθυνση του αιγυπτιακού Σινά, αφού έκαναν πρώτα  μια στάση στη Συρία.

Οι  τρομοκράτες αντάρτες του ισλαμικού στρατού  στην ουσία κάθε μέρα μετακινούνται μυστικά σε μεγάλες ομάδες για το μακρινό ταξίδι τους  στην Αίγυπτο. Πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο.

Η Ρωσία η οποία έχει πλέον στενή αμυντική συμμαχία με την Αίγυπτο εκτός από την Συρία,  θέλει να διασφαλίσει τον έλεγχο των τεραστίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της χώρας αυτής.

Έτσι είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιβάλει την παρουσία της με πλήθος πολεμικών σκαφών υψηλής αποτελεσματικότητας σε «απάντηση» του 6ου αμερικανικού στόλου.

Ήδη την ρωσική αρμάδα συνοδεύουν 3 πυρηνοκίνητα υποβρύχια και ένα ντιζελοκίνητο, ενδεικτικό της σημασίας που δείχνει η Μόσχα στην Α.Μεσόγειο.

Πολύ πιθανό θα είναι είτε η κάθοδο του καταδρομικού στην ίδια περιοχή είτε η προσωρινή στάση του  στις ακτές της Βρετανίας όντας σε πολεμική αναμονή,  ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το καταδρομικό «Στρατάρχης Ουστίνοφ» σχέδιο 1164 "Άτλας" εντάχθηκε στο στόλο μάχης το 1986. Το εκτόπισμα του πλοίου είναι 11.300 τόνοι, και είναι ικανό  να αναπτύξει ταχύτητα  32 κόμβων έχοντας αυτονομία  6.800 μίλια ή  30 ημέρες επιχειρήσεων . Διαθέτει πλήρωμα  476 άτομα από τα οποία 62 είναι αξιωματικοί. Το κύριο όπλο του πλοίου οι πύραυλοι cruise  "Vasalt".

Το καταδρομικό έλαβε τους πυραύλους Kalibr (SS-N-27 Sizzler) και Oniks (SS-N-26 Strobile) ενώ έχει κάνει ήδη την εμφάνιση του με το νέο 3D ραντάρ μεγάλης εμβέλειας Podberyozovik και το ραντάρ εντοπισμού χαμηλά ιπτάμενων στόχων υψηλής ταχύτητας Fregat-M2M που θα συνεργαστούν με τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας που αποτελείται από 64 πυραύλους S-300 40 πυραύλους OSA-M και συστήματα CIWS AK-630.

Τα σκάφη τύπου Project 1164 Atlant εκτοπίσματος 12.500 τόνων και μήκους 186μ. έχουν μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων και ως κύριο οπλισμό 16 πυραύλους P-500 ένα διπλό πυροβόλο των 130mm. κα ισχυρό ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό καθώς και 2 ελικόπτερα.

Το τρισδιάστατο ραντάρ αποκάλυψης στόχων «boletus-ET1″ ή «Подберезовик-ЭТ1» είναι ικανό για τον εντοπισμό θαλάσσιων και ιπταμένων στόχων σε μέσες-μεγάλες αποστάσεις για τα ρωσικά δεδομένα που μπορεί να τοποθετηθεί σε πλοία και σε παράκτια περιβάλλοντα για την προστασία ακτών.

Έχει ενσωματωμένο σύστημα διάγνωσης και εντοπισμού βλαβών ενώ διατηρεί πολύ χαμηλό επίπεδο εμφάνισης ψευδοστόχων.

Το ραντάρ έχει ως αποστολή την κάλυψη των απαιτήσεων για έλεγχο αέρος περιοχής, εντοπισμό μικρού RCS αεροσκάφη και πυραύλους κινούμενους με υπερηχητική ταχύτητα, εντοπισμό και έρευνα στόχων επιφάνειας και συνεργατική δυνατότητα με δευτερεύοντα ραντάρ τόσο επί των πλοίων όσο και με άλλα ραντάρ όπως εναέρια για την δημιουργία ενοποιημένης εικόνας στο Κέντρο Πληροφοριών Μάχης.

Στα τεχνικά του χαρακτηριστικά το ραντάρ έχει ζώνη εκπομπής στην S-band με εμβέλεια αποκάλυψης στόχων στα 500 χιλιόμετρα και ύψος 40 χιλιόμετρα , κάλυψη 360ο , και ρυθμό περιστροφής 30ο.

Για στόχους μεγέθους μαχητικού η απόσταση φτάνει τα 300 χιλιόμετρα και για εισερχόμενους υπερηχητικούς πυραύλους τα 55χιλιόμετρα ενώ εκτελεί ανανέωση στόχων πλήρους φάσματος σε 5 δευτερόλεπτα.

Το βάρος ανέρχεται στους 3,2τόνους για τον εξοπλισμό και 4,7 τόνους για την κεραία μ ισχύ εκπομπής στα 45kW. Στόχοι μεγέθους 5.000 τόνων μπορεί να εντοπιστεί 500 χιλιόμετρα περιοριζόμενο μόνο από το ύψος εγκατάστασης του ραντάρ σε σχέση με την επιφάνεια της θάλασσας.

Το ραντάρ αν και παρουσιάστηκε το 1982 το 2005 έχει υποστεί ριζικές αλλαγές με σκοπό την πλήρη ψηφιοποίηση του και την αύξηση της αντοχής στα αντίμετρα.

https://youtu.be/Eqs-DvA3cUg?t=37

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ