Υγεία

Μπαίνοντας στον λαβύρινθο του μυαλού ενός σχιζοφρενή (βίντεο)


Ένα «σκληρό» παιχνίδι ενσυναίσθησης, μια «νοσηρή» βιωματική εμπειρία, ένας αλλιώτικος λαβύρινθος εικονικής πραγματικότητας που χαρτογραφεί τον διαταραγμένο ψυχικό κόσμο: όπως κι αν περιγραφεί  το Labyrinth Psychotica, το μοναδικό ψηφιακό περιβάλλον προσομοίωσης της σχιζοφρένειας, που βρίσκεται από σήμερα έως και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στην Αθήνα (Αίγλη Ζαππείου), ο στόχος του παραμένει δυνατός και αναλλοίωτος, κι αφορά τη «γνωριμία» με την ψυχική νόσο και συνεπώς την αποστιγματοποίηση της.

Αρκούν μόλις 12 λεπτά για να εισέλθει κάποιος στον δαιδαλώδη κόσμο του ασθενή με σχιζοφρένεια – παρότι εξαιρετικά σύντομη σε διάρκεια, η ψηφιακή, εκ του ασφαλούς βεβαίως είσοδος, οιουδήποτε υγιούς ανθρώπου στην κανονικότητα ενός σχιζοφρενή είναι μια πολύ επίπονη και βαριά διαδικασία. Κατά τη διάρκεια των 12 λεπτών η «κανονική» πραγματικότητα διασπάται, αλλοιώνεται, παραμορφώνεται και συγχέεται με πολλαπλά και αντικρουόμενα ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα που «βομβαρδίζουν» τον εγκέφαλο στιγμιαία ή σε ταχεία διαδοχή δημιουργώντας μια διαφορετική, μη διαχείρισιμη για τον χρήστη πραγματικότητα.

«Βασίλισσα» των ψυχώσεων χαρακτήρισε τη σχιζοφρένεια η αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Μαρίνα Οικονόμου, και τόνισε ότι στην Ελλάδα οι ασθενείς αγγίζουν τους 100.000. «Ο λαβύρινθος προσφέρει μια βιωματική εμπειρία κατά την οποία έχει τη δυνατότητα κανείς να μπει στη θέση του ασθενή, να κατανοήσει αυτά που νιώθει, στην προκειμένη περίπτωση φορώντας απλώς μια μάσκα.  Αυτό στην ψυχιατρική το ονομάζουμε ενσυναίσθηση και αποτελεί την πιο αποτελεσματική στρατηγική για την καταπολέμηση του στίγματος», είπε η κυρία Οικονόμου.

Στόχος του Labyrinth Psychotica είναι να χρησιμοποιηθεί από το ευρύ κοινό, τους συγγενείς των ανθρώπων που παρουσιάζουν ψυχωσικά συμπτώματα και τους εργαζόμενους στο χώρο της ψυχικής υγείας, για την καλύτερη κατανόηση της ψυχικής νόσου, αλλά και την αποστιγματοποίησή της. Από σήμερα έως και τις 6 Νοεμβρίου, όσοι επιθυμούν μπορούν να φορέσουν την ειδική μάσκα που τους αποκόπτει τις αισθήσεις της όρασης και της ακοής από τα ερεθίσματα του πραγματικού εξωτερικού περιβάλλοντος και να βρεθούν στο ιδιαίτερο σύμπαν ενός ασθενή με ψύχωση.

Στα άδυτα της ψύχωσης

Η ψύχωση είναι μία πολύ σοβαρή ψυχική πάθηση με βασικό χαρακτηριστικό τη διαταραχή της αντίληψης της πραγματικότητας.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα ενός ψυχωσικού επεισοδίου είναι οι ψευδαισθήσεις και οι παραληρητικές ιδέες, ενώ κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύονται και από άλλες διαταραχές της σκέψης ή συμπτώματα αποδιοργάνωσης.

Τα συμπτώματα μπορεί να εισβάλλουν αιφνιδίως και να εμφανιστούν μια φορά, ωστόσο συχνά η πορεία είναι σταδιακή και μπορεί να επανέρχονται με τη μορφή υποτροπιαζόντων ψυχωσικών επεισοδίων.

Ένα ψυχωσικό επεισόδιο μπορεί να είναι μέρος μιας ψυχικής διαταραχής όπως για παράδειγμα, της σχιζοφρένειας, της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής, της διπολικής διαταραχής ή της οριακής διαταραχής προσωπικότητας. Μπορεί να προκληθεί και από άλλους παράγοντες, όπως το αλκοόλ ή τη χρήση ουσιών ή από κάποια οργανική πάθηση που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η ηλικία των περισσοτέρων ατόμων που εκδηλώνουν ψυχωσική συμπτωματολογία, όπως η σχιζοφρένεια, είναι 18 έως 40 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η νόσος δεν μπορεί να εμφανισθεί και σε ηλικίες μικρότερες ή μεγαλύτερες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ