Οικονομία

Μοσκοβισί: Το ΔΝΤ είναι η ασφάλεια. Είναι το ενέχυρο!

«Ο χάρτης της πορείας τώρα είναι το μνημόνιο. Μετά το 2018 δεν είμαστε εντός προγράμματος και τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε», υπογράμμισε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιερ Μοσκοβισί. Στη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα ο Γάλλος επίτροπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μείωση κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και τη λήξη του προγράμματος.

Στα εργασιακά της Ελλάδος «χρειάζονται κάποιες μεταρρυθμίσεις εντός του προγράμματος», διευκρίνισε ο κ. Μοσκοβισί. Εξήγησε ότι η Κομισιόν πιστεύει σε μια ευέλικτη αγορά εργασίας, στην οποία ο εργαζόμενος έχει διαπραγματευτική ισχύ. «Χρειάζεται ο κοινωνικός διάλογος, που αυτό σημαίνει συλλογικές διαπραγματεύσεις»,  είπε ο επίτροπος.

Το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κλείσει με επιτυχία η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) αυτήν την εβδομάδα. «Εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, πριν από το τέλος του 2016», σημείωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Μια συμφωνία που συμπεριλαμβάνει απαραίτητα το ΔΝΤ. «Δεν υπάρχουν στεγανά ούτε διαχωρισμοί. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Δεν θα υπάρξει ούτε ρήγμα, ούτε διαχωρισμός. Δεν ξεχωρίζω το ΔΝΤ από την Ευρώπη και πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Γερμανίας. Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα και τους πιστωτές. Είναι η ασφάλεια, το ενέχυρο», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ