Αρχείο

Με «υπόγειο» συμβιβασμό κυβέρνησης-αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε το «θέατρο σκιών» για το ΕΣΡ - Συναίνεση μόνο στη διαπλοκή

Ένας «υπόγειος» συμβιβασμός συντελέστηκε χθες μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και τελικά όλοι... βγήκαν νικητές. Ο μόνος χαμένος είναι ο ελληνικός λαός που παρακολουθεί εδώ και μήνες μια κοκορομαχία που τελικά φαίνεται να οδηγεί στην ικανοποίηση και των υφιστάμενων και των νέων υπερθεματιστών.

Δηλαδή κερδίζουν άδεια και αυτοί που έχουν ήδη και οι δύο νέοι, Ιβάν Σαββίδης και Βαγγέλης Μαρινάκης, πληρώνοντας ένα ποσό το οποίο απομένει να καθοριστεί. Άλλοι λένε για 3.000.000 ευρώ το έτος και άλλοι περισσότερα με στόχο το συνολικό ποσό να αγγίξει στη 10ετία τα 258.000.000 που δημοπρατήθηκαν τελικά οι τέσσερις άδειες.

Χθες λοιπόν, στην έκτη κατά σειρά συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής βγήκε ο πολυπόθητος «λευκός καπνός» για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Πριν ξεκινήσει πάντως η συνεδρίαση ήταν περισσότερο από οφθαλμοφανές πώς η συμφωνία είχε ήδη γίνει μεταξύ της κυβέρνησης, της ΝΔ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι ψήφοι των οποίων θα καθόριζαν και το αποτέλεσμα (ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού).

Σε σύνολο 24 ψηφισάντων, «ναι» είπαν οι 20 που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τους ΑΝΕΛ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, ενώ 4 μέλη της Διάσκεψης ψήφισαν τελικά «παρών» (από το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων).

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστικές ήταν δύο συναντήσεις που είχε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, πετυχαίνοντας να εξασφαλίσει ότι τα 4 από τα 9 μέλη του Συμβουλίου θα πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Νέος πρόεδρος του ΕΣΡ αναδείχθηκε λοιπόν ο Αθανάσιος Κουτρουμάνος, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόταση της ΝΔ κατά την προηγούμενη συνεδρίαση που έγινε αποδεκτή χθες από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Ροδόλφος Μορώνης και μέλη οι Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου και Γιώργος Σαριδάκης.

Στα ονόματα αυτά κατέληξαν, αφού υπήρξε ένα μικρό παρασκήνιο όσον αφορά σε ένα ή δύο μέλη. Όπως γράψαμε η ηγεσία του ΕΣΡ είχε συμφωνηθεί από τη στιγμή που η κυβέρνηση είχαν κάνει αποδεκτή την πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρουμάνο. Η αρχική πρόταση του Νίκου Βούτση περιλάμβανε τον δημοσιογράφο Βασίλη Κουφόπουλο, στο όνομα του οποίου πάντως υπήρξε αντίδραση από την αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί με τον καθηγητή Γιώργο Πλειό.

Αφού λοιπόν αποφασίστηκε η σύνθεση του ΕΣΡ μετά ακολούθησε «χαρτοπόλεμος» ανακοινώσεων με όλους να πανηγυρίζουν ότι τα κατάφεραν. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, με δήλωσή του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, μίλησε για «εξαιρετικά θετική στιγμή η οποία καθυστέρησε πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια», ενώ διαμήνυσε πως «ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός».

Λίγη ώρα αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση και η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για αποφασιστικό βήμα για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μετά από 27 ολόκληρα χρόνια παραθεσμικής και ασύδοτης λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και σημείωνε πώς «η ΝΔ μετά την γενική κατακραυγή -η οποία αποτυπώθηκε και σε πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης- αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να επιστρέψει στην νομιμότητα».

Επί της ουσίας η κυβέρνηση απάντησε στην ανακοίνωση της ΝΔ που και αυτή με τη σειρά της θριαμβολογούσε επισημαίνοντας ότι με την αποφασιστική στάση της απετράπη το επιχειρούμενο “μιντιακό” πραξικόπημα. «Απετράπη το μαύρο στην ενημέρωση που αποπειράθηκε ο κ. Παππάς που θα έστελνε στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και θα προκαλούσε ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο».

Ακολούθως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης επισήμαναν την καθοριστική συνδρομή τους στην άρση του αδιεξόδου προκειμένου να τακτοποιηθεί το τοπίο στα ΜΜΕ.

Πρόκειται για ένα θέατρο... σκιών με θεατές τα εκατομμύρια των Ελλήνων που δεν έχουν άλλα προβλήματα από τα αν θα συγκροτηθεί ή όχι το ΕΣΡ. Πνίγονται στα χρέη, στη φτώχεια και στην ανεργία και οι πολιτικοί πιστεύουν πώς το μόνο που τους απασχολεί είναι ποιος θα πάρει τηλεοπτική άδεια για να παίξει τα παιχνίδια του. Κανείς δεν τρώει κουτόχορτο πώς οι καναλάρχες ενδιαφέρονται για την ενημέρωση των πολιτών.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση τα βρήκαν στην εξυπηρέτηση των μιντιακών συμφερόντων και της διαπλοκής, όπως οι ίδιοι έχουν καταγγείλει, αλλά δεν μπορούν να τα βρουν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...