Πολιτική

Με Κερέ και Μοσκοβισί θα συναντηθεί ο Α. Τσίπρας - Στον «αέρα» η συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου - Αμφίβολη η στάση του ΔΝΤ

Με τον εφιάλτη για νέα μέτρα να πλανάται πάνω από το Μαξίμου και τον πήχη των προσδοκιών για συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου να χαμηλώνει, η κυβέρνηση πασχίζει να διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά τον ορυμαγδό των εξελίξεων.

Το τοπίο των διαπραγματεύσεων προς ώρας παραμένει θολό. Στις 9.30 συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου το Πολιτικό Συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό. Με βασικό αντικείμενο συζήτησης τη διαπραγμάτευση και το βλέμμα όλων στο αποψινό euroworking group.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ανοιχτά παραμένουν τα ενεργειακά, τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά ζητήματα. Ειδικά για τα τελευταία, δεν κρύβουν ότι πρόκειται για ζήτημα στο οποίο καταγράφονται "αρκετά μεγάλες διαφορές". Με πηγές που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση να αφήνουν να εννοηθεί ότι από τις μέχρι τώρα συζητήσεις δεν υπάρχει "ούτε κοινός παρανομαστής, ούτε και αριθμητής".

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ανοίγει τον κύκλο των πολιτικών διαβουλεύσεων.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και τον Επίτροπο Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τον περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο ίδιος αναμένεται να μεταφέρει στον Πιερ Μοσκοβισί ότι "η κυβέρνηση δεν συζητάει μέτρα για μετα το 2018", να επαναλάβει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για τα εργασιακά και να ζητήσει "οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί".

Στοίχημα για την κυβέρνηση άλλωστε είναι να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, καθώς χωρίς αυτό δε βγαίνει το σενάριο για έγκαιρη έξοδο στις αγορές και η χώρα κινδυνεύει να μπει σε περιπέτειες.

Σημειωτέον, ότι ο κ. Τσίπρας έχει ήδη σηκώσει το τηλέφωνο για να μιλήσει με τον Ζαν Κλονγ Γιούνκερ, ενώ οι συνομιλίες αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες μέρες. Ήδη είναι προγραμματισμένη συνάντηση Τσίπρα-Ολάντ στο Άμπου Ντάμπι χωρίς κανείς να αποκλείει επαφές και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Τέλος, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις συμπληγάδες Σόιμπλε-ΔΝΤ, η Αθήνα κρατά στάση αναμονής και περιμένει από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του. "Το ταμείο πρέπει να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει. Αν θα μείνει ή αν θα φύγει. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να αποφασίσει", λένε αρμόδιες πηγές.

Και όλα αυτά, με φόντο τις ετερόκλητες απόψεις που καταγράφονται από υπουργούς. Με τον υπουργό εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να σημειώνει σε συνέντευξή του πως " η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί με τους ευρωπαίους εταίρους μας και χωρίς το ΔΝΤ" και τον υπουργό ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου να δηλώνει πως "εμείς το θέλουμε" σημειώνοντας όμως με νόημα ότι και το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει τι θέλει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ