Πολιτική

Με δημοψήφισμα α λα Brexit απειλεί την ΕΕ τώρα ο Ερντογάν: «Η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη, μπορεί να συμβουλευτούμε τον λαό μας»

Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. άφησε «ανοιχτό» ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες πως θέτουν συνεχώς εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της χώρας.

«Η Ε.Ε. επιδιώκει να μας υποχρεώσει να αποσυρθούμε απ' αυτή τη διαδικασία» κατήγγειλε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «εάν δεν μας θέλουν, ας το κάνουν ξεκάθαρα γνωστό και ας πάρουν την απόφαση».

«Η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη, καθώς αν χρειαστεί, μπορεί να συμβουλευτούμε κι εμείς τον λαό μας» έσπευσε να συμπληρώσει, σε συνέντευξή του στον τουρκικό Τύπο. Το τελευταίο διάστημα και ιδίως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Μεταξύ άλλων, σημαίνοντα «αγκάθια» στις διμερείς σχέσεις αποτελούν οι συνεχείς διώξεις του τουρκικού κράτους, η προσπάθεια επαναφοράς της θανατικής ποινής αλλά και η εφαρμογή της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί πλέον τα κονδύλια τα οποία προορίζονταν για την ενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες, επειδή πλέον θεωρείται μη ρεαλιστική η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισήμως όλα παραμένουν ως έχουν. Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέγνωσε στην τελευταία της έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας «οπισθοδρόμηση» στα θέματα της δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων των πολιτών, προτίθεται καταρχάς να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τουλάχιστον προς το παρόν.

Στο παρασκήνιο όμως, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, αποδεικνύεται ότι η Ευρώπη παίρνει τις αποστάσεις της από την ιδέα αυτή. Και αυτό ξεκινά από τα κονδύλια: Έτσι η Κομισιόν ανακατένειμε σιωπηρά τους περασμένους μήνες πόρους ύψους 4,5 δισ. ευρώ οι οποίοι προορίζονταν για την προετοιμασία της ένταξης της Τουρκίας και τώρα διατίθενται για την υποστήριξη των Σύρων προσφύγων οι οποίοι ζουν ήδη εδώ και χρόνια στην Τουρκία. Αυτό αποδεικνύουν τα έγγραφα τα οποία επικαλείται στο δημοσίευμά του το «Spiegel».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ