Αρχείο

Μαζικός ξεσηκωμών Κούρδων στην Ελλάδα για τη σύλληψη του ηγέτη του HDP- Φωνάζουν «Οχι στον φασίστα Ερντογάν» ενώ στη Ράκκα «βράζει» η «Οργή του Ευφράτη» (βίντεο)

Μαζικό ξεσηκωμό Κούρδων και υποστηρικτών του φιλοκουρδικού κόμματος στη Τουρκία και στην Ελλάδα είχαμε εχθές όπου πάνω από 1.000 άτομα διαδήλωσαν μπροστά από  την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα , φωνάζοντας «Οχι στη δικτατορία του φασίστα Ερντογάν!», θέλοντας έτσι να  διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κράτηση  Κούρδων ηγετών στην Τουρκία, όπως αναφέρει και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Είναι γνωστό ότι, οι ηγέτες της φιλοκουρδικής  αντιπολίτευσης  του Λαϊκού δημοκρατικού κόμματος της Τουρκίας (HDP) συνελήφθησαν  εν αναμονή της δίκης που αφορά μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για την τρομοκρατία στην χώρα , ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών σε ΕΕ και ΗΠΑ για την στάση του  προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Αθήνα, οι διαδηλωτές ξεδίπλωσαν μεγάλες κουρδικές σημαίες και λάβαρα που απεικονίζουν τους  ηγέτες Selahattin Demirtas και Figen Yuksekdag. και τα σύμβολα του HDP , που  ανέγραφαν επίσης «Όχι στη δικτατορία του Ερντογάν» .

%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b1

Ο εκπρόσωπος του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατική Ένωση (PYD) στην Ελλάδα, Ιμπραήμ Σαίιντ δήλωσε ότι: «Oι  συλλήψεις αποτελούν  επίθεση κατά της δημοκρατίας και της ανθρωπότητας σε όλο τον κόσμο».

«Θέλουμε ελευθερία για  τον Selahattin Demirtas», είπε ένας άλλος διαδηλωτής.

Η ελληνική αστυνομία μπλόκαρε τους διαδηλωτές μπροστά από την είσοδο της τουρκικής  Πρεσβείας. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, οι τουρκικές αρχές διέταξαν την επίσημη σύλληψη εννέα μελών μεγάλης τουρκικής  εφημερίδας και των Κούρδων πολιτικών.

Περισσότεροι από 110.000 υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων  δικαστών εκπαιδευτικών,  αστυνομικών και  δημοσίων υπαλλήλων, έχουν  φυλακισθεί ύστερα από το  αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο, και τελειωμό δεν έχει η λίστα του Τούρκου προέδρου .

Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές η πρακτική αυτή του τουρκικού κράτους είναι συχνή τα τελευταία 100 χρόνια και δεν αφορά μόνο τρέχοντα θέματα και γεγονότα, αλλά  έχει σχέση με την νοοτροπία της «εθνοκάθαρσης» που διακατέχει την εκάστοτε τουρκική πολιτική ηγεσία.

Σημαντικό επίσης είναι πως η χώρα μας έχει ανοικτά ζητήματα με την Άγκυρα με το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που αυτομόλησαν και τώρα ακόμα περισσότερο με την κινητοποίηση  των Κούρδων εντός Ελλάδος.

Να σημειωθεί πως, όπως μεταδίδει ο Σάββας Καλεντερίδης από το infognomonpolitics.blogspot.gr, η περιοχή της Μεσοποταμίας ζει ιστορικές στιγμές. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα στην πόλη Άιν Ισά, που βρίσκεται ΒΔ της Ράκκα, οι διοικητές των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF), που έχουν επικεφαλής μια γυναίκα, Κούρδισσα, και αποτελούνται κυρίως από Κούρδους, αλλά και από Άραβες και Τουρκομάνους, δήλωσαν ότι υπάρχουν τη στιγμή αυτή 30 χιλιάδες ετοιμοπόλεμοι στρατιώτες, για να συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάληψης της Ράκκας.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην περιοχή γύρω από τη Ράκκα, ενώ εντύπωση προκαλεί βίντεο που δημοσιοποίησαν οι Κούρδοι του YPG στο οποίο φαίνονται τμήματα να κάνουν προετοιμασίες για έναρξη επιχειρήσεων και έναν μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο πιθανόν υόστηρίζεται τεχνικά από τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ.

%ce%b5%cf%86%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b7%cf%82

Οι ανωτέρω εξελίξεις καλό είναι να συνεξεταστούν και συνεκτιμηθούν με το γεγονός ότι η ενώ Τουρκία εκβιάζει τις ΗΠΑ να συμμετέχει η ίδια στην ειχείρηση κατάληψης της Ράκκας, την προηγούμενη εβδομάδα οι Κούρδοι διοικητές, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν στην Χασάκα, δήλωσαν ότι γι' αυτούς αποτελεί κόκκινη γραμμή η συμμετοχή της Τουρκίας στην επιχείρηση αυτή. Με άλλα λόγια, είπαν ότι αν συμμετέχει η Τουρκία, δεν θα συμμετέχουν οι Κούρδοι.

Παρακάτω το βίντεο που κυκλοφόρησαν οι Κούρδοι, με τις προετοιμασίες για την έναρξη της επιχείρησης απελευθέρωσης της Ράκκα.
Τέλος, αξίζει να πούμε ότι η επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκκας, έχει την ονομασία "Οργή του Ευφράτη", που στην ουσία ξεκινά σήμερα.

https://www.youtube.com/embed/ZH4REF0nKOM

https://www.youtube.com/embed/aVnVCKc1cF0

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ