Κόσμος

Κομισιόν: Νέο σύστημα συλλογής πληροφοριών για όσους θέλουν να εισέλθουν στην Ε.Ε.

Η διαδικασία απόκτησης άδειας μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος ETIAS θα είναι αρκετά σύντομη και θα επιφέρει ένα κόστος 5 ευρώ ανά αιτούντα άνω των 18 ετών

Ισχυρότερους ελέγχους σε ταξιδιώτες που κινούνται εντός της ΕΕ χωρίς την ανάγκη θεωρήσεων ΒΙΖΑ, ανακοινώνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προωθώντας ένα σύστημα Ευρωπαϊκών Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειοδότησης (ETIAS). Το σύστημα δεν αποτελεί μια καινούργια βίζα, αλλά ένα υπολογιστικό σύστημα το οποίο θα αφορά πολίτες τρίτων χωρών που θέλουν να εισέλθουν εντός της ΕΕ και της ζώνης του Σένγκεν.

Το σύστημα αυτό, το οποίο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ είχε συμπεριλάβει στους στόχους της Προεδρίας του αποσκοπεί στην συγκέντρωση πληροφοριών όλων αυτών που μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς θεώρηση Βίζα εντός της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια αφενός προετοιμασίας περαιτέρω ελέγχων για την παράτυπη μετανάστευση και αφετέρου να ενισχύσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Η διαδικασία απόκτησης άδειας μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος ETIAS θα είναι αρκετά σύντομη και θα επιφέρει ένα κόστος 5 ευρώ ανά αιτούντα άνω των 18 ετών.

Ο εισηγητής της πρότασης αυτής και Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως «το σύστημα Ευρωπαϊκών Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειοδότησης αποτελεί τον χαμένο κρίκο που έλλειπε από την διαχείριση των συνόρων μας, συνδέοντας την πολιτική μετανάστευσης που διαθέτουμε με τις πολιτικές ασφαλείας, ενισχύοντας έτσι την είσοδο στο Σένγκεν για το 95% των ταξιδιωτών που δεν χρειάζονται θεώρηση βίζα. Το να είμαστε ανοιχτοί δεν έρχεται εις βάρος της ασφάλειας.»

Το σύστημα αυτό θα είναι ένα αυτοματοποιημένο λογισμικό το οποίο θα αναγνωρίζει πιθανούς κινδύνους συνδεδεμένους με ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται θεώρηση βίζα εντός του Σένγκεν. Τονίζουμε πως αυτό αφορά τους κατοίκους τρίτων χωρών, οι οποίοι στην περίπτωση που δεν χρειάζονται βίζα, θα πρέπει να κάνουν αίτηση για άδεια ταξιδιού εντός της ζώνης του Σένγκεν στο σύστημα αυτό.

Παράλληλα το σύστημα αυτό δεν αποτελεί μια νέα μορφή θεώρησης Βίζα, αλλά θα αποτελεί επιτακτικό όρο για οποιονδήποτε πολίτη τρίτης χώρας θέλει να εισέλθει στο Σένγκεν. Ο τρόπος που θα προσδίδει στην ασφάλεια της Ένωσης έχει να κάνει με την παροχή στις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με την παράτυπη μετανάστευση, τους υγειονομικούς κινδύνους και την ασφάλεια, πριν την άφιξη του φυσικού προσώπου στα σύνορα της ζώνης του Σένγκεν.

Συνεπώς το σύστημα Ευρωπαϊκών Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειοδότησης θα «κλείσει» τα υφιστάμενα κενά πληροφόρησης και θα παρέχει «ζωτικής σημασίας δεδομένα στις Αρχές» για να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα και να αναλάβουν δράση πριν υπάρξει πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ