Οικονομία

Καραθανασόπουλος: Προυπολογισμός 2017

Φοροεπιδρομή, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα φέρουν το ματωμένο πλεόνασμα...

Στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ και της Γερμανίας για το μέλλον της ΕΕ, αναφέρθηκε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2017 στην επιτροπή Οικονομικών.

Μια αντίθεση που εκδηλώνεται, όπως τόνισε, είτε με τον εμπορικό πόλεμο, είτε με φαινόμενα panama papers φορολογικών παραδείσων για την διαφύλαξη του καπιταλιστικού κεφαλαίου.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι στο εσωτερικό της ΕΕ αναπτύσσονται φυγόκεντρες τάσεις, οξύνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις με συνέπεια την εφαρμογή ενός μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής σε βάρος του λαού και της εργατικής τάξης που υποχρεώνεται σε θυσίες για την ανάκαμψη.

Ειδικά για τη σημερινή κυβέρνηση, ο κ. Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι η ασκούμενη πολιτική δεν είναι τίποτε άλλο παρά συνέχιση της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων με μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και με δημοσιονομική πειθαρχία, που συστατικά της είναι η φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η ευελιξία στην αγορά εργασίας με κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και με την εργατική τάξη να αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμο τμήμα του κεφαλαίου.

«Αυτή η πολιτική έχει καταγραφεί στα μνημόνια», σημείωσε και κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι ουσιαστικά έχει αποδεχθεί το σύνολο των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις και με την ψήφο του τρίτου μνημονίου έχει νομιμοποιήσει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ προέβλεψε ότι ακόμη και να πετύχει η 2η αξιολόγηση θα κλιμακώσει την επίθεση στα λαϊκά στρώματα, ενώ ακόμη και μια ρύθμιση του χρέους θα φέρει διαχρονική εποπτεία από τους δανειστές και ενδεχομένως και ένα τέταρτο μνημόνιο.

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ χαρακτήρισε εργαλείο αντιλαϊκής πολιτικής τον προϋπολογισμό του 2017 και τόνισε ότι την αύξηση των εσόδων θα την πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, ιδίως με τους έμμεσους φόρους που είναι φόροι στην κατανάλωση. Το σύνολο των παρεμβάσεων για το 2017 ανέρχονται στα 4 δις και αφορούν δαπάνες, με μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και με αύξηση των κοινωνικών εισφορών, επισήμανε και πρόσθεσε ότι οι πολίτες θα πληρώσουν μεγαλύτερες εισφορές στα ταμεία για να πάρουν μικρότερες συντάξεις.

«Αυτό θα είναι το ματωμένο πλεόνασμα», που προβλέπει η κυβέρνηση, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ και χαρακτήρισε κοροϊδία τα περί στήριξης των λαϊκών στρωμάτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...